Transporturile Feroviare si Importanta Lor

Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Transporturile
1.1 Introducere
Din cele mai vechi timpuri transporturile au fost prezente in activitatile cotidiene ale oamenilor, iar pe masura ce societatea a evoluat importanta lor in sistemul complex a civilizatiei umane a crescut continuu . Procesul aparitiei transporturilor ca ramura distincta a economiei nationale a inceput la sfarsitul sec XV-lea si sa desfasurat o data cu revolutia industriala. Pana la inceputul sec al XIX-lea transportul se facea numai pe cai de comunicatii terestre si pe cai navigabile. Transporturile reprezinta un domeniu important al activitati economico-sociale pentru ca prin intermediul lor se efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si oamenilor in scopul satisfacerii necesitatilor materiale si spirituale ale societatii omenesti. Dezvoltarea, diversificarea si modernizarea transporturilor au fost determinate de extinderea si intensificarea productiei si a circulatiei marfurilor .
Avand in vedere necesitatea realizari legaturilor dintre consum si productie, transporturile sunt acelea care deplaseaza bunurile obtinute in celelalte ramuri ale productiei materiale din locul in care au fost produse la cel care urmeaza a fi consumate in cadrul pietei interne si internationale.
Obiectivul activitatii de transport il constituie deplasarea in spatiu a marfurilor si calatorilor. Astfel, activitatea de transport poate fi definite ca actiunile prin care se organizeaza si se realizeaza deplasarea calatorilor si a marfurilor in spatiu si timp. 
.
1.2 .Particularitatile procesului de productie in transport
Incadrarea transporturilor intr-o ramura distincta a economiei nationale se datoreaza faptului ca, desi activitatea in transporturi, din punctul de vedere al procesului muncii, se identifica cu cea din ramurile creatoare de bunuri materiale, totusi ea prezinta o serie de particularitati:
1. Rezultatul muncii productive in transporturi nu constituie un nou produs, o marfa, ci o prestatie. Prin transport marfurile isi pastreaza proprietatile fizico-chimice, dar isi sporesc valoarea;
2. Transporturile de marfuri sunt o activitate economica care se desfasoara atat in sfera productiei, cat si in cea a circulatiei marfurilor. Astfel, se disting:
o transporturi interioare princare se realizeaza deplasarea materiilor prime, materialelor, fortei de munca de la o sectie de productie la alta, deci activitatile desfasurate in sfera productiei si
o transporturi comerciale ce apar ca o continuare a activitatii de productie in sfera circulatiei.
3. Transportul, in sine, nu se poate stoca, se consuma imediat in momentul efectuarii productiei. Se stocheaza insa nevoia de transport.
4. Transporturile de calatori si cele de marfuri se deosebesc substantial intre ele, in sensul ca transporturile de calatori se caracterizeaza prin sensul dus-intors al curentilor de calatori, adica sunt, in general, activitati echilibrate, in timp ce in transporturile de marfuri nu exista, in aceeasi masura, o asemenea egalitate, deoarece volumul marfurilor transportate in cele doua sensuri, de cele mai multe ori, nu este identic.
Variatia traficului de calatori e influentata de fenomenele de masa caracterizate printr-o probabilitate ridicata (sarbatori, concedii, vacante), in timp ce in transportul de marfuri acesti factori au o influenta mai redusa.
5. Activitatea de transport este, in general, o activitate continua in timp care, in cele mai multe cazuri, este o activitate de zi si noapte, atat in zilele de lucru, cat si in cele de sarbatoare, dar discontinua ca intensitate, cu intermitente, motiv pentru care randamentul ei este variabil.
6. Transporturile sunt activitati ce se desfasoara pe spatii intinse, prin sute si chiar mii de unitati distincte, indepartate geografic unele de altele, dar strans legate.
1.3 Clasificare
In functie de obiectul lor, transporturile sunt: transporturi de persoane si transportul de lucruri (marfuri)
In functie de caile de transport pe care se realizeaza, transporturile sunt: transporturi terestre care la randul lor se impart pe cale ferata si rutiere, a doua categorie sunt transporturi pe apa sau navale si a treia categorie sunt transporturile aeriene.
In functie de ruta parcursa in interiorul tarii sau transfrontaliere sunt de doua feluri: trafic intern sau local si trafic international care la randul lor pot fi: transporturi in trafic international de tranzit, adica transportul se efectueaza pe teritoriul unui stat numai in trecere si transportul de peage- locul de expediere si cel de destinatie se afla pe teritoriu aceluiasi stat insa parcursul transportului strabate un stat vecin .
Transporturile se pot clasifica si in functie de utilizarea succesiva a unor mijloace de transport diferite si putem distinge: transportul combinat care are ca obiect o singura partida de marfa ce este deplasata la o singura destinatie utilizandu-se cel putin doua mijloace de transport diferite si la care se va elibera un singur document de transport si transportul multimodal care se realizeaza cu cel putin doua modalitati de transport diferite. 
O alta categorie care se clasifica transporturile sunt in functie de interesul satisfacut prin executarea transportului si sunt cunoscute:transporturile publice efectuate de persoane juridice specializate si autorizate in acest scop in temeiul unui contract de transport si transporturi efectuate de persoane fizice in scopul satisfacerii unui interes personal, propriu, uzand de mijloace proprii de transport.
Cap. 2 Transporturile Feroviare din Romania
2.1 Scurt istoric 
Caile Ferate din Romania au o istorie de mai bine de 125 de ani. De-a lungul acestora, calea ferata a fost un motor al progresului tehnic si uneori, chiar economic al societatii. De asemenea, a fost un factor de stabilitate care, in mare masura, nu a putut fi influentat de curentele politice


Fisiere in arhiva (1):

  • Transporturile Feroviare si Importanta Lor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!