Transporturile Aeriene

Cuprins referat Cum descarc?

1. Istoric
2. Achizitii si fuziuni intre companii
3. Clasificarea aeroporturilor
4. Transporturile aeriene in SUA si UE
5. Romania


Extras din referat Cum descarc?

1.Istoric
Nasterea aviatiei civile
Spre deosebire de calea ferata care s-a dezvoltat sub presiunea nevoilor industriei, transportul aerian si-a facut aparitia datorita cerintelor militare.Pana in 1918 , avianul a fost utilizat doar in scopuri militare, desi cateva servicii ale postei aeriene fusesera experimentate anterior.Primele linii regulate de pasageri au fost introduce imediat dupa terminarea primului razboi mondial, suplinind progresiv "dirijabilele", a caror folosinta comericiala se dezvoltase in Atlanticul de Nord.Gratie unui inginer german pe nume Ferdinand von Zepperin.Astfel un seviciu cotidina intre Paris si Londra a fost inaugurat la data de 8 feb 1919.Aparatele asigurau doar un transport mic ce cca 5-10 persoane.
Dupa 1945, gratie progreselor inregistrate de aviatie in timpul celui de-al doilea razboi mondial, aparatele de zbor devin din ce in ce mai confortabile, presurizarea permitandu-le zborul la inaltimi superioare de 10.000 m. Cu toate acestea, avionul este un mijloc de transport "minoritar" in comparative cu trenul sau transportul maritime datorita capacitatii limitate a aparatelor.
In anii 1950 avioanele cu reactive revolutioneaza aviatia civila atingand usor o viteza de 1000 km/ora putand transporta mai multe sute de persoane ajungandu-se pana la 500 de pasageri, in cazul marilor avioane aparute in 1970.
Transportul aerian supersonic isi face aparitia o data cu crearea avionului francezo-britanic Concorde a carui punere in functiune va debuta in 1976.Totodata remarcabilul succes tehnic al acestuia aparat se va transforma intr-un esec comercial (15 exemplare construite).
De-a lungul anilor 1960 transportul aerian a monopolizat transporturile intercontinental, asigurand aproape toate legaturile international intracontinentale, dar si o mare parte din legaturile interne.Alaturi de celalalte companii aeriene existente, incepand cu anii 1970 se dezvolta si companiile cu zboruri charter.Astazi, avionul transporta anual 2 miliarde de pasageri.
Tipuri de legaturi aeriene
Distingem in prezent 3 tipuri de linii aeriene: avioanele de cursa lunga care parcurg o distanta mai mare de 3500km, avioanele de cursa medie care acopera o distant cu prinsa intre 700-3500km, avioanele de cursa scurta - mai putin de o ora de zbor.Acestea din urma concureaza cu trenurile TGV si chiar si cu cele traditionale.Companiile aeriene sunt regrupate in Asociatia Internationala a Transportului Aerian fondata in 1919 si reorganizata in 1945.
Transportul aerian se afla sub egida Organizatiei Aviatiei Civile Internationale create provizoriu cu ocazia conferintei de la Chicago din data de 7 dec 1944 si definitive instaurata in apr 1947.Reunind mai mult de 150 de state membre ale organizatiei care isi are sediul la Montreal.
Astazi cea mai mare parte a companiilor nationale se asociaza formand asociatii de companii(in jur de 400 de aliante existau in 1995).Cea mai recenta asociere (2004) este cea dintre Air France si KLM.Cele 2 companii vor intensifica liniile intre Amsterdam si regiunea franceza si intre Paris si reiunea olandeza.Ele vor obtine un profit complementar din retelele lor de corespondenta.Asociatia Air France-KLM propune pasagerilor un total de 225 de destinatii in lumea intreaga.
In afara liniilor aeriene regulate si a zborurilor charter de pasageri si marfuri trebuie mentionat ca si sectorul aviatiei generale ce include toate activitatile aeriene civile : liniile aeriene de afaceri, scolile de pilotaj si zborurile de loisir.Aviatia de afaceri pune la dispozitia inteprinderilor sau a particularilor avioane cu capacitate de 10 locuri.Aceste activitati aeriene de a faceri au luat nastere imediat dupa al doilea razboi mondial in SUA.
In anul 2003, traficul aerian mondial a scazut cu 2.4% fata de anul anterior in ceea ce priveste raportul pasageri/km conform bilantului pe 2003 publicat de catre A.I.T.A.Ca urmare a evenimentelor din sept 2001, a mai avut loc o diminuare de 7-8% si in anul 2004; companiie aeriene isi revin cu greu.In ceea ce priveste ponderea de acoperire a capacitatii avioanelor -un alt indicator cheie-, acesta a scazut cu 1.8%.Doar transportul aerian de marfuri inregistreaza un scor pozitiv( respectiv cresteri de 4.9% privind raportul pasageri/km si de 2.5% referitor la ponderea de acoperire a capacitatii avioanelor).
"Industria mondiala a transportului va pierde 5 miliarde delari (aprox 3.93 miliarde euro in anul 2004) si va trebui sa ne asteptam la noi pierderi, cauzate in mare parte cresterii pretului la cherosen.", a estimat la 1 nov un inalt responsabil al AITA.
Totodata, pentru deceniile urmatoare este prevazuta o crestere a traficului de calatori pe rutele nationale dar si pe rutele international.
La nivel mondial, si transportul aerian de marfuri va progresa din ce in ce mai mult, fiind prevazuta in urmatorii 20ani o triplare a acestei categorii de transport, care va depasi valorile traficului de pasageri.Totalul transporturilor de marfuri pt Europa a fost de 11.4 mil. t/an in anul 2000.Media transportului aerian de marfuri in cadrul companiilor aeriene este de 16%, depasind valoare de 20% in cazul unor companii.
In lume exista proximativ 200 de aeroprturi care sunt in curs de constructive sau renovare.SUA concentreaza primele doua aeroporturi din lume ca trafic de pasageri, situate in Atlanta si Chicago.Urmeaza platformele aeroportuare din Marea Britanie-Londra si Japonia-Tokio.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transporturile Aeriene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!