Transporturile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Transportul se refera la deplasarea de la un loc la altul a persoanelor precum si a bunurilor, semnalelor sau informatiilor. Termenul vine din latina, de la transportare, trans (peste) si portare (insemnand a purta sau a cara). Transportul este o activitate care a aparut odata cu existenta omului. Limitele fizice ale organismului uman in privinta distantelor ce puteau fi parcurse pe jos si a cantitatii de bunuri ce puteau fi transportate, au determinat, in timp, descoperirea unei game variate de cai si mijloace de transport.

Sectorul transporturi are diverse aspecte. Simplificand si generalizand am putea discuta de trei mari ramuri: infrastructura, vehicule, gestiune.

Infrastructura de transport, ce cuprinde toata reteaua de transport (strazi, autostrazi, cai ferate, canale navigabile, culoare de zbor, conducte, etc.

) si terminalele (aeroporturile, statiile feroviare, autogarile, etc). Vehiculele, de toate tipurile: autovehicule, trenuri, vapoare, etc, impreuna cu toate aspectele ce tin de proiectare, constructie, diagnoza si exploatare a autovehiculelor, trafic rutier, management.

Gestiunea transporturilor, de competenta ingineriei transporturilor si ingineriei proiectarii retelelor si sistemelor de transport, ce are ca scop optimizarea sistemelor de transport, cresterea sigurantei transporturilor, protejarea mediului, etc.

Transportul terestru este cea mai raspandita forma de transport.

Oamenii pot sa se deplaseze prin propriile forte sau cu ajutorul unor mijloace de transport ce folosesc forta umana, cum ar fi bicicleta, sau pot folosi tractiunea animala, pentru a tracta carute sau alte tipuri de atelaje. Cea mai raspandita si eficienta forma de transport terestru foloseste vehicule dotate cu motoare alimentate cu combustibil lichid. In Romania sistemul de transport terestru este reprezentat astfel: transport feroviar - cai ferate: total: 11380 km din care electrificata: 3971 km; transport rutier - retea de drumuri: 198817 km, asfaltata: 60043 km, neasfaltata: 138774 km (statistica anului 2003); transport prin conducte - retea de transport prin conducte: gaz-3508 km; petrol-2427 km (statistica anului 2004). Transportul aerian Transport aerian a incetat de mult sa mai fie un mijloc de transport luxos si prohibitiv. Astazi el este preferat de cei care vor sa se deplaseze repede si de cei care au de transportat marfuri perisabile sau de mare valoare. Pentru transport se folosesc atat avioane mixte, pentru pasageri si marfuri, cat si avioane speciale pentru transportul marfurilor. Din punct de vedere comercial, avioanele pot fi incarcate in regim de linie, ceea ce implica un trafic regulat, si in regim de charter (curse neregulate), curse pe baza de contracte intre companiile aeriene si diferiti beneficiari ce doresc sa exploateze pe o perioada determinata avioanele luate in chirie. Decolarea si autorizarea avioanelor se poate face numai pe aerodromurile civile autorizate. Aerodromul este o suprafata de teren ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transporturile
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
535 cuvinte
Nr caractere:
3 000 caractere
Marime:
7.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!