Transportul ecologic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In fiecare an, intre 16 si 22 septembrie, oamenii au posibilitatea de a incerca forme alternative de transport, iar autoritatile locale pot sa testeze in practica idei noi si sa afle ce functioneaza cu adevarat.

De la lansarea ei din 2002, Saptamana mobilitatii a devenit tot mai cunoscuta si anul trecut a inregistrat un numar record de orase participante.

Transportul reprezinta principala cauza a poluarii in orasele europene, se urmareste gasirea unor modalitati de oprire a eamisiilor nocive, de a face orasele mai curate si de a le transforma in locuri mai bune pentru a trai. Statisticile vorbesc de la sine. Un sfert din emisiile din UE provin din transport, si aceasta cifra s-ar putea ridica la 30% pana in 2030. Eforturile de a combate schimbarile climatice au redus cantitatea totala de emisii cu aproximativ 5% intre 1990 si 2004. si totusi, cantitatea de dioxid de carbon (CO2) din transport din cele 32 de tari ale Spatiului Economic European (SEE) a crescut cu 27%, fara a lua in considerare vapoarele si avioanele. Autoturismele si furgonetele genereaza anual aproximativ 19% din emisiile de CO2 din Europa. Pe drumurile UE sunt 220 de milioane de autoturisme si acest numar continua sa creasca: utilizarea autoturismelor a crescut cu 18% intre 1995 si 2004, reprezentand 74% din transportul tuturor pasagerilor.

UE abordeaza aceasta problema prin legi noi. in prezent, se iau masuri pentru limitarea emisiilor de CO2 de la autoturismele noi. Taxele de congestie a traficului rutier ar putea pune capat blocajelor din orase, care genereaza 40% din cantitatea totala de CO2 produsa de autoturisme. Noile tehnici au, de asemenea, un rol important de jucat. Dar, intre timp, oamenii pot ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Cateva tehnici:

1.Bicicletele sunt vehiculele ecologice ideale, deoarece nu emit carbon. Multe orase si zone urbane constientizeaza deja acest lucru si depun eforturi pentru a deveni mai prietenoase pentru biciclete.

Daca Copenhaga, Amsterdam si Ghent, sunt orase faimoase pentru utilizarea bicicletelor, orasul Groningen, din tarile de Jos, are un coeficient de utilizare a bicicletelor mai ridicat, gratie unei politici specifice de stimulare a utilizarii bicicletelor, introdusa in anii 1980.

Orasul detine o retea de alei si benzi pentru biciclisti care acopera si suburbiile si care este completata de parcari si servicii de parcare si de masuri puternice privind transportul public. in prezent, biciclistii si pietonii domina centrul medieval al orasului, iar peste o treime din navetisti folosesc bicicletele ca mijloc de transport.

Cele mai recente orase care au aderat la revolutia pe doua roti sunt Paris si Bruxelles, care au introdus de curand scheme de utilizare alternativa a bicicletelor. Pentru o taxa modica, fiecare poate inchiria o bicicleta, se poate plimba si apoi o poate depune la unul din punctele de colectare care impanzesc orasul.

Fig.1. Tricicleta- transportul ecologic din centrul orasului Cluj

Fig.2.

Fig.3. Bicicleta multifunctionala

2.Autobuze alimentate cu ape uzate

Stimularea utilizarii mijloacelor de transport public poate creste viabilitatea oraselor. Acest lucru este adevarat, mai ales daca sistemul de transport foloseste cele mai recente tehnologii nepoluante. Multe orase din Uniunea Europeana au inceput sa utilizeze, pentru autobuze si alte vehicule cu consum ridicat, gazul natural, care este un combustibil mai putin poluant decat motorina. Una dintre cele mai inovatoare scheme de acest fel se afla in Lille, un oras din nordul Frantei. Municipalitatea construieste o uzina care va transforma apele uzate si

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul ecologic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 891 cuvinte
Nr caractere:
9 429 caractere
Marime:
251.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
ecologie, autovehicule, transport
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!