Transfăgărășan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Transfagarasan

Drumul DN7C - Transfagarasan incepe in comuna Bascov, judetul Arges de langa orasul Pitesti, in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara, cu o lungime de 151 km.

Pornit din comuna Bascov, dupa 61 km dincolo de comuna Arefu incepe portiunea asa numitului Transfagarasan, pe o lungime de aproximativ 91 de km.

Transfagarasanul face parte din Drumul National 7C si este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania, numit si "drumul din nori", care leaga regiunea istorica a Munteniei cu Transilvania.

Drumul construit peste Muntii Fagaras, cel mai inalt lant muntos din Romania, care face parte din Carpatii Meridionali, este un drum asfaltat care in apropierea tunelului de langa Lacul Balea, ajunge la altitudinea de 2042 metri. Transfagarasanul este situat pe locul al doilea ca altitudine din Romania dupa soseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 metri, din Muntii Parang.

Primul segment al Transfagarasanului trece prin fata hidrocentralei de la Vidraru, amplasata subteran in masivul Cetatuia. De aici, in apropierea cetatii Poenari, drumul urca pe serpentine si viaducte, trecand prin trei tunele mai scurte ajungand pe Barajul Vidraru, care cu ai lui 307 metri, leaga Muntii Pleasa si Vidraru. Trecand barajul, drumul continua in partea stanga de-a lungul lacului Vidraru, pana la inceputul acestuia. In continuare drumul incepe sa urce in serpentine, trecand pe la Cascada Capra, pana la partea sudica al tunelului de la Balea Lac, unde cu o lungime de 887 metri strabate Muntii Fagaras. Tunelul Balea, cel mai lung tunel din Romania, cu o inaltime de 4,4 metri, 6 metri inalime si un trotuar cu latime de 1 metru, face legatura cu partea nordica a Transfagarasanului.

In partea nordica a drumului, dupa Tunelul Balea, Transfagarasanul trece prin rezervatia naturala Golul Alpin si Lacul Balea, pe la lacul glaciar Balea urmat de o coborare abrupta in serpentine. Trece prin apropierea cascadei Balea, care este o cascada in trepte de aproximativ 68 metri, cea mai mare de acest fel in Romania si se afla la altitudinea de aproximativ 1230 metri.

In timpul iernii, de obicei de la 1 noiembrie pana in 30 iunie (sectorul cuprins intre kilometrul 104 de la Piscu Negru si kilometrul 130 de la Cabana Balea Cascada) cand Transfagarasanul este inchis circulatiei rutiere, la Lacul Balea se poate ajunge cu telecabina, de la Cabana Balea Cascada.

Unul din tronsoanele cele mai dificile ale Transfagarasanului este cuprins intre Lacul Balea si Balea Cascada, pe o lungime de 13 km. De la Balea Cascada pana la intersectia cu drumul DN1 sau si drumul european E68 in apropierea comunei Cartisoara, mai sunt 21 km.

Transfagarasanul trece peste 830 de podete si 27 de viaducte; pentru constructia lui a fost necesar sa fie dislocate mai multe milioane de tone de roca, pentru aceasta s-au folosit de exemplu: 6520 tone de dinamita, din care 20 de tone numai pentru tunelul Capra-Balea.

Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970-1974 in timpul lui Nicolae Ceausescu, care a vrut sa asigure un drum strategic peste munti, inaugurarea avand loc in data de 20 septembrie 1974.

Drumul peste Muntii Fagaras s-a realizat cu eforturi materiale considerabile si cu pretul multor vieti de soldati si muncitori care au contribuit la constructia lui. Oficial se vorbeste de 40 de oameni decedati pentru ca acest drum sa strabata muntii, dar oameni care mai sunt in viata si in prezent, vorbesc de sute de vieti omenesti pierdute. Raspunzand unui interviu, un martor al timpului spunea: "Numai la baraj au murit vreo 400 de oameni".

Rolul Transfagarasanului este acela de a lega Transilvania de Tara Romaneasca, insa acesta nu este cel mai circulat si cel mai important drum care leaga cele doua regiuni, acestea fiind Valea Prahovei si Valea Oltului.

Acesta este folosit mai mult in scopuri turistice oferind multe locuri de cazare: de la locuri de campare pana la cazare in cabane si pensiuni respectiv hotel; obiective turistice cum ar fi Balea Cascada, drumul spectaculos, Balea Lac; si o multime de trasee turistice pentru oamenii dornici de plimbari si drumetii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transfagarasan.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
787 cuvinte
Nr caractere:
3 517 caractere
Marime:
11.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
Transfagarasan, geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!