Toronto

Extras din referat Cum descarc?

A doua metropola a Canadei dupa Montreal si centrul administrativ al celei mai prospere provincii canadiene, orasul Toronto, se afla asezat pe tarmul nord-vestic al lacului Ontario.
Faimoasele paduri canadiene se intindeau odinioara pana aproape de lacul Ontario si erau vestite prin abundenta vanatului cu blana. Acesta a atras de la inceput pe primii imigranti europeni. Primul european cunoscut ca a ajuns in aceste locuri, prin 1615, a fost francezul Etienne Brule, agent al lui Samuel de Champlain, considerat ca parintele fondator al Canadei.
Indienii Algonkini, din tribul bastinas Missisaugas, recunosteau aceste minunate tinuturi de vanatoare cu numele de Toronto.
Acest cuvant are mai multe intelesuri: loc de negot sau locul abundentei sau locul recoltei. Toate aceste intelesuri sunt valabile astazi.
Francezii s-au stabilit definitiv aici in 1750 cand au construit un fort din seria de fortificatii ridicate de ei pe Sf. Laurentiu si Ontario in lungul vechiului drum comercial renumit pentru negotul cu blanuri. Fortul a fost insa ars in 1759, cand Englezii au luat in stapanire aceste tinuturi, declansand era imigratiei masive anglo-saxone. in 1793 s-a fixat aici resedinta Canadei superioare, Canada britanica, prin opozitie cu Canada inferioara, Canada franceza, care avea centru pe Sf. Laurentiu. Primul guvernator al Canadei de sus a fost John Simcoe, care si-a numit resedinta York; dar acest nume nu a rezistat. Vechiul nume indian, Toronto, este acela care s-a impus.
Dupa proclamarea independentei Statelor Unite, pe Ontario a aparut o frontiera noua, frontiera intre fostele colonii engleze, devenite independente-cele din sud si coloniile ramase credincioase coroanei britanice-cele din nord. In 1813, trupele americane in razboi cu Anglia, au invadat Toronto.
In cele 4 zile de ocupatie yankee, orasul a fost ars, dar si britanicii si-au platit polita: au atacat Washington-ul dinspre mare, dand foc Casei Albe. Dupa plecarea Englezilor, Americanii au varuit lemnaria afumata de incendiu a resedintei presedintelui lor. De atunci acesteia i-a ramas numele de casa alba -The White House.
Din 1825 incoace incepe de fapt si se dezvolta Toronto, care avea la acea data numai 1000 loc. Locul pe care se afla Toronto era foarte convenabil: ca port-caci drumuri pe uscat nu prea erau, iar transportul marfurilor pe apa era mult mai sigur. Apoi hinterlandul era bogat si destul de populat nu numai de emigranti europeni, ci si cu englezi care nevrand sa devina cetateni americani se refugiau in Canada; erau asa-numitii loialisti -credinciosi coroanei britanice. La acestea s-a mai adaugat un factor economic: in Canada, viata era multa mai usoara; se castiga mai bine. Pana la 1810, fugarii din Statele Unite erau mai numerosi decat colonistii din Europa. 80% din populatie erau Americani, stilul caselor era american, potcovarii, hangii, negustorii erau americani, de asemenea multi invatatori; cartile scolare erau aceleasi din Statele Unite. Acestei situatii i s-a pus capat in urma razboiului din 1812-1814 ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Toronto - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!