Tornadele

Extras din referat Cum descarc?

Tornadele se produc cand o sursa mare de caldura si cand o sursa mare de racoare se intalnesc, iar cand se intalnesc, se fomeaza supercelule iar aceste supercelule dau nastere tornadei la 5, 6 supercelule se formeaza o palnie. La inceput palnia sta in aer cateva secunde iar dupa aceea tornada se duce kilometric intregi cu viteze devastatoare. Cea mai devastatoare tornada a fost pe 3 mai 1999. Cand o tornada a distrus orasul Oklahoma generand 70 de tornade in aceea zi. 700 de oameni au fost raniti iar 99 au murit a fost cea mai devastatoare tornada din istorie si este un record iar in anul 2005 a mai fost un record cand s-au produs doua tornade una in partea stanga iar una in partea dreapta iar cele doua erau pe linie dreapta. Un singur om a intrat in istorie filmind cu camera interiorul tornadei.
Bucatiile pe care tornada le distruge din case ex. scanduri etc. resturile se transforma in arme periculoase ex. un pai ar putea patrunde intr-un copac, o scandura ar putea omori un om sau o pietricica foarte mica ar putea piciorul unui om. O casa construita din caramida o singura scandura ar putea patrunde rapid in casa foarte rapid. O casa facuta din ceramica 5 scanduri ar disrtuge-o imediat.
Cea mai buna aparare este o casuta mica de tot in care sa incapa doar un pat, apa,, radio, telefon mobil. Casuta trebuie construita din beton armat.
Cele mai multe tornade se formeaza in oraselul Texas. Unele tornade se produc si noaptea si ne putem da seama ca este tornada dupa vanturile puternice, fulgere, si camere de filmat cu infrarosu.
Daca nu aveti subsol, o casuta mica din beton armat cel mai bines a intrati in baie cu max. 5 paturi si sa le puneti pe dumneavoastra. Sau sa stati cu o saltea pe dumneavostra.
Nu va apropiati de ferestre deoarece daca tornada este mai aproape vartejul v-ar putea lua pe sus imediat.
Unele tornade nu au destula putere de a distruge o casa. In cazul unei tornade mari cel mai bine ar fi sa deschideti geamurile casei deoarece daca deschideti geamurile tornada n-o sa poata sa ia acoperisul, cand ati deschis geamuriele cel mai bine ar fi sa puneti o floare la usa mai mare.
Unele tornade sunt cu precipitatii superficiale, precipitatile superficiale inseamna o tornada invizibila cu fulgere si grindina. Multi cercetatori au constatat ca 99% este plictiseala si 1% este adrenalina. Iar multi vanatori de tornade se plictisesc, plictisesc, plictisesc. In anul 2005 un om a construit o masina ptr. a intra in in interiorul tornadei aceea masina se numea TIV.
Unele tornade se formeaza in orasele apropiate unde sant zgarie-nori, se spune inainte de a veni o tornada se anunta cu 12 minute mai devreme. Doar ca cea de la Oklahoma a fost altfel tornada a stat pe loc, cercetatori au crezut ca ea se duce spre nord insa si-a schimbat directia spre vest viteza tornadei a fost atunci 512 km/h. Aceasta tornada a fost in Romania la noi in Constanta la gura portitei in aceasta poza se poate vedea o barca aproape de tornada acei oameni din barca erau cat pe ci sa ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tornadele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!