Tipuri Genetice de Lacuri - Lacurile Glaciare

Extras din referat Cum descarc?

Perioada Cuaternara a fost caracterizata printr-o glaciatiune importanta, cand calotele glaciare imense au acoperit nordul Americii, Europei si Asiei. In Europa, in urma severei raciri climatice, pe crestele inalte ale Pirineilor, Alpilor si Carpatilor s-au instalat ghetari montani de diferite tipuri (alpin, pirinean, de platou), ghetari care au modelat relieful.
Procesele de eroziune si acumularea glaciara ce au insotit acest fenomen au determinat aparitia diferitelor forme de relief, dintre care se remarca circurile si vaile glaciare. In urma actiunii erozive, la obarsia vailor glaciare se formeaza niste excavatii circulare, flacante de abrupturi, denumite circuri sau caldari glaciare. Dupa retragerea ghetarilor, in aceste excavatii se acumuleaza apa, dand astfel nastere lacurilor glaciare de circ (iezere). Lacurile mai pot fi intalnite si pe vaile glaciare, in spatele unor morene sau praguri glaciare ce au actionat ca niste baraje in calea apei, permitand acumularea acesteia. Vaile glaciare sunt o prelungire a circurilor, niste forme de eroziune create de limba ghetarului, initial acesta fiind niste vai fluviatile montane.
Ghetarii au sapat bazine adanci in stancile pe care le adaposteau, bazine care s-au umplut de apa in urma topirii ghetii. Molozul depozitat de catre acestia a provocat stavilirea unor vai si, in final, formarea unor lacuri. O mare parte din lacurile din nordul Angliei au luat nastere prin acest proces.
Lacurile care provin in urma topirii ghetarilor sunt foarte des intalnite in emisfera nordica, fiind rezultatul glaciatiunii cuaternare. Majoritatea lacurilor din Marea Britanie au luat nastere in acest mod, precum si cele aproximativ 60.000 de lacuri din Finlanda si cele din Alpii Italieni.
Astfel de lacuri se intalnesc si la noi in tara in Muntii Fagaras, munti care pastreaza cea mai mare suprafata modelata de ghetari cuaternari. Aici, glaciatiunea a avut o extensiune pe ambii versanti, iar cele peste 70 de lacuri glaciare sunt insirate de o parte si de alta a crestei principale intre varfurile Ciortea (2.472 m) si Urlea (2.473 m). Cea mai mare parte a acestor lacuri se afla la peste 1.950 m altitudine si sunt grupate in cateva complexe glaciare cum ar fi: complexul glaciar Ciortea - Avrig, complexul glaciar Negoiu - Caltun, complexul glaciar Balea - Capra sau complexul glaciar Podraga. Pe langa Muntii Fagarasi, in Romania se mai gasesc lacuri glaciare indeosebi in Muntii Retezat - Godeanu. Numeroasele sale acumulari lacustre sunt formate in circurile sau pe vaile glaciare, in spatele unor praguri glaciare sau acumulari morenice. In Retezat se intalnesc cele mai multe lacuri glaciare din toti Carpatii, peste 65, cele mai multe dintre ele fiind grupate in mai multe complexuri glaciare (complexul glaciar Pietrele, Circul si Valea Pietrele, Circul Stanisoara, Circul si Valea Rea, Circul Galesul, complexul Judele, complexul glaciar Lapusnicul Mare), cele mai importante fiind Pietrele, Judele si Lapusnicul Mare. 
In raport cu Retezatul, Muntii Godeanu si Tarcu sunt dispusi sub forma unor uriase potcoave. Circurile si vaile glaciare din Muntii Godeanu fac parte din complexul glaciar Lapusnicul Mic, ce are in alcatuirea sa o serie de acumulari lacustre de origine glaciara. Lacul Barascu Mare (Zanoaga Lungita) se gaseste la 1860 m altitudine, in cea mai mare caldare glaciara de pe versantul nordic al muntelui Borascu, sub un abrupt de circa 150 m.
Nu numai Romania se poate lauda cu lacurile glaciare ci si Germania. Un lac glaciar de aici este lacul Konigssee, despre care se spune ca este cel mai curat lac al nemtiilor. Ca si celelalte lacuri din Bavaria, si acesta este un lac de vale glaciar. In timpul ultimei glaciatiuni (Wurm), au luat nastere cuvetele lacustre in care, in postglaciar, s-au format aceste salbe de lacuri prealpine de vale, care sporesc enorm valoarea turistica a sudului Germaniei si Austriei. Inaintarea ghetarilor in Alpi este marcata de asa-numitele morene terminale, ce sunt oprite pe vai la latitudini joase. Aceste morene terminale au format baraje, in spatele carora s-a format salba de lacuri glaciare de vale. Konigssee are o forma alungita (8 km lungime si 1,2 km latime maxima) ce se datoreaza modului in care ghetarul a modelat valea. In potglaciar, ghetarul a alunecat spre sud pana la locul denumit Soletalm, unde s-a stabilizat. Aici s-a format Obersee, un lac de dimensiuni mai mici si forma circulara.
Incadrarea lacului in mediul inconjurator consta in influentele pe care le suporta acesta din partea climei locale, a raurilor, vegetatiei etc., dar si in rolul sau de mic rezervor caloric pentru teritoriul din imediata sa apropiere. Pe scurt, in preajma lacurilor se realizeaza un asa-numit topoclimat lacustru, care se evidentiaza printr-o moderare climatica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri Genetice de Lacuri - Lacurile Glaciare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!