Terra

Extras din referat Cum descarc?

Partea din univers cunoscuta pana in prezent, cu ajutorul actualelor instrumente de observare, este numita metagalaxie (sau Universul observabil). Dincolo de aceasta se intinde Universul (numit Universul fizic). Pe baza observatiilor si masuratorilor astronomice, se apreciaza ca in Universul accesibil mijloacelor actuale de investigatie exista un numar mare de aglomerari de stele numite galaxii.
Acestea, in numar de peste 100 miliarde, se grupeaza uneori in spatiu, formand roiuri de galaxii.
Cercetandu-se stelele situate la o distanta mai mica de 20 ani-lumina, s-a observat ca unele sintre acestea au sateliti (planete) ce se rotesc in jurul lor, ceea ce arata ca existenta unor sisteme planetare asociate stelelor pare a fi o regula generala.
Prin cercetari indelungate, oamenii de stiinta au ajuns al concluzia ca Sistemul solar face parte din Calea Lactee, adica Galaxia noastra. Calea Lactee are aspectul unui disc, usor bombat si mai luminos in partea centrala, unde sunt concentrate cele mai multe stele. S-a calculat ca diametrul Galaxiei este de aproape 100000 ani-lumina. Printre miliardele de stele ale Caii Lactee se afla si Soarele. El este situat la o distanta de cca 27000 ani-lumina de centrul Galaxiei si se roteste in jurul acestuia cu o viteza de 220 km/s. Sistemul solar este un ansamblu format di Soare si o serie de corpuri ceresti, care se misca in jurul lui sub influenta forti de atractie, precum si spatiul cosmic delimitat de orbitele acestor corpuri ceresti. Sistemul solar cuprinde Soarele, 9 planete cu satelitii lor, comete, meteoriti si o materie interplanetara (pulberi, molecule, atomi). Soarele este situat in centrul Sistemului nostru solar si concentreaza peste 90% din masa totala a acestuia. Ca dimensiuni, este o stea mijlocie. S-a calculat ca masa Soarelui este de 333000 ori mai mare ca cea a Pamantului. Densitatea Soarelui reprezinta 1/4 din densitatea medie a Pamantului. S-a observat ca Soarele executa o miscare neuniforma de rotatie in jurul axei sale, ce scade de la ecuator (25 de zile) la poli (35 de zile). Forta de acceleratie gravitationala este de 28 de ori mai mare decat pe Pamant, dar campul sau magnetic este slab. Soarele se compune dintr0o parte centrala (interiorul Soarelui) si atmosfera solara (cu 3 straturi: fotosfera, cromosfera si coroana solara). Din energia totala emisa de Soare, Pamantul primeste numai a 2-a miliarda parte, cantitate suficienta insa pentru a asigura baza resurselor de energie terestra.
Influenta Soarelui asupra Pamantului se manifesta prin dinamica urmatoarelor fenomene tereste: mareele, circulatia aerului, dezagregarea rocilor, ciclurile biotice etc.
Forma Pamantului Pe baza masurarii dimensiunilor Pamantului si a observarii sale din Cosmos, s-a putut stabili mai precis si forma sa reala. se considera astfel ca el are forma de geoid, care este data de suprafata medie a marilor si oceanelor (neafectate de maree) si prelungirea acesteia sub continente. Elipsoidul de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Terra - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!