Tecuci - Pozitie Geografica

Extras din referat Cum descarc?

1. Campia Tecuciului-pozitie geografica
Campia Tecuciului se manifesta ca o regiune de contact intre unitatea majora de relief a Campiei Romane si Podisul Moldovei. Subunitatea este situata in extremitatea nord-estica a celei mai mari campii de pe teritoriul tarii, de-a lungul malului drept al Barladului in amonte de confluenta acestuia cu Siretul. Vecinatatile acestei subunitati de campie sunt date in regiunea estica, sudica si vestica de subunitati cu caracteristici asemanatoare sub aspect altitudinal, fiind si acestea parte a Campiei Romane. Astfel, in partea de est, Campia Tecuciului este limitata de contactul cu Campia Covurluiului (unitate sensibil superioara altimetric slab inclinata ce este adesea considerata parte componenta a Podisului Moldovei); limita dintre aceste doua subunitati fiind data de valea raului Geru, afluent al Siretului. In sud-vest, Campia Tecuciului este marginita de Campia Siretului Inferior. Campia Tecuciului impreuna cu unitatea ce o delimiteaza estic, fac parte din subunitatea locala a Campiei Galatiului, parte nordica a subunitatii de campie Buzau-Siret a Campiei Romane. Limita nordica a Campiei Tecuciului coincide cu cea a unitatii majore din care face parte (Campia Romana) fiind data de contactul cu subunitatile Podisului Moldovei dupa cum urmeaza: in nord-est Podisul Covurlui (intre Barlad si Prut) si in nord Colinele Tutovei (intre Barlad si Siret), ambele subunitati ale Podisului Barladului. Limita antropica dintre aceste unitati de relief distincte sub raport structural este data de aliniamentul localitatilor Nicoresti-Crivesti-Corod-Valea Marului. 
Subunitatea regionala de relief din care face parte Campia Tecuciului (cunoscuta sub denumirea de Campia Galatiului) cuprinde, deopotriva si Campia Covurluiului ce se dezvolta la est de unitatea de interes prezenta. Sub raportul extinderii in suprafata, Campia Tecuciului, subunitate de campie de tipul celor dezvoltate pe terase, se desfasoara in nordul unitatii majore din care face parte pe aproximativ 84 km2 ceea ce reprezinta sub 8,5% din Campia Romana. Subunitatea Campiei Galati este, astfel, divizata in cele doua componente ale sale datorita diferentierilor morfologice, intrucat Campia Covurluiului este adesea considerata a fi o unitate cu puternice caracteristici de podis (se admite faptul ca aceasta campie ar fi extinderea sudica, pana la Dunare, a Podisului Moldovei). Din punct de vedere matematic, pozitia pe Glob a Campiei Tecuciului este data de cele patru extremitati ce corespund punctelor cardinale: extremitatea nordica este data de punctul definit de paralela de 46?07'53" latitudine nordica si de meridianul de 27?26'20" longitudine estica, extremitatea estica este data de intersectia paralelei de 45?43'15" cu meridianul de 27?36'34", cea sudica de cea a paralelei de 45?33'17" cu meridianul de 27?36'23", iar cea vestica de intersectia paralelei de 45?58'55" cu meridianul de 27?13'26". Aceste doua caracteristici privind aspectele legate de pozitia si dimensiunile Campiei Tecuciului dovedesc importanta limitata la nivel regional si national, particularitatea sa ramanand caracteristica morfologica, si anume situarea in regiunea de terase a Barladului. 
Figura 1: Pozitia geografica a Campiei Tecuciului in cadrul Campiei Romane
II. Relieful Campiei Tecuciului
Relieful regiunii de desfasurare a Campiei Tecuciului este rezultatul interactiunii intre elementele caracteristice de natura geologica si influenta factorilor climatici. Studiul aspectelor reliefului actual se poate face atat din perspectiva caracteristicilor morfografice (aspectele de ansamblu ale reliefului), cat si a celor morfometrice (legate de hipsometrie, densitatea fragmentarii reliefului, energia de relief, declivitatea). La conturarea reliefului actual, sub aspect morfografic, au contribuit atat factori interni, endogeni, pasivi (de natura lito-structurala), cat si factori exogeni, naturali sau antropici, dintre care cei mai importanti sunt conditiile climatice actuale, hidrologia sau conditiile bio-pedo-geografice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tecuci - Pozitie Geografica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!