Sursele de Poluare a Aerului in Municipiul Chisinau

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
I. Sursele fixe de poluare ale aerului in or.Chisinau.
II. Sursele mobile de poluare ale aerului in or.Chisinau.
III. Principalii poluanti ai aerului.
IV. Efectele poluarii aerului asupra sanatatii omului.
V. Propuneri de diminuare.
VI. Concluzii.
BIBLIOGRAFIA


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Orasul, cel mai de seama dintre semnele inscrise de fiinta umana pe fata planetei Pamint, joaca un rol in modificarea structurilor economice si social - culturale ale diferitelor teritorii. Dar influenta lui modificatoare se exercita in egala masura si asupra mediului inconjurator cu care intretine relatii ce tind, in multe cazuri, sa conduca la aparitia unor dezechilibre naturale, cu consecinte dintre cele mai nefavorabile asupra calitatii vietii urbane. Plamadit din caramizi si beton, din sticla si din fier, din piatra si din asfalt, orasul se extinde neincetat, inghitind iarba si padurea, micsorind suprafetele acoperite cu soluri fertile, tulburind riurile limpezi si intunecind stralucirea Soarelui. Fireste, influenta orasului asupra diferitelor componente ale mediului inconjurator nu se reduce la atit. Problema interactiunii dintre om si mediul ambiant a devenit importanta odata cu aparitia comunitatilor omenesti. In neolit oamenii actionau asupra naturii cu unelte primitive care nu lasau urme cit de cit sesizabile. Omul a incercat inca din timpurile preistorice sa modifice mediul ambiant in folosul sau.
Impactul omului asupra naturii a fost sesizat odata cu noua revolutie tehnico-stiintifica , odata cu crearea tuturor mijloacelor de transport, centralelor electrice, cazangeriilor , fabricilor, uzinelor si altor obiective ce ne usureaza simtitor viata. Sub impactul dezvoltarii economice au fost poluate, mai mult sau mai putin grav: solul ,apa si aerul , au inceput sa dispara uele specii de animale si plante , iar omul se confrunta cu maladii cauzate de poluare . 
Pe masura dezvoltarii procesului de industrializare a crescut si numarul si varietatea surselor de poluare. Astazi aproape ca nu exista asezare urbana in care sa nu fie cel putin o unitate industriala si deci o sursa de impurificare a aerului. La acestea se adauga si numarul din ce in ce mai mare de autovehicule care, alaturi de uzine si fabrici, contribuie la amplificarea poluarii aerului. in aceste conditii, atmosfera marilor orase contemporane a devenit un amestec de aer, gaze si pulberi de cele mai diverse origini. Asadar, poluarea atmosferei, rezultat in cea mai mare parte al activitatii umane (industrie, incalzirea locuintelor, transport, etc.), este determinata de difuzia in atmosfera a substantelor nocive denumite poluanti, sub forma solida (praf, pulberi), lichida (vapori de apa) si gazoasa (pulberi, gaze toxice) care modifica compozitia naturala a aerului. Ea se poate manifesta sub forma de ceata, negura, aer cetos.
Cei mai frecventi poluanti intilniti in atmosfera urbana sint gazul carbonic si oxidul carbonic, anhidrida sulfuroasa si sulfurica, diversi acizi, prafuri, fumul si cenusa provenita din arderi, praful mineral, hidrocarburi, microbi si virusi etc. Concentratia acestor elemente variaza mult cu amplasamentul, sezonul, factorii meteorologici.
Poluarea mediului ambiant are loc prin intermediul surselor de poluare , care se clasifica in doua mari categorii:
o surse naturale.
o surse artificiale. 
Sursele naturale mai importante sunt: vulcanii, erodarea solului de catre vinturi si transportul particulelor de pe suprafata solului la mari distante, incendiile spontane ale padurilor, descompunerea naturala a materiilororganice, emanatiile de gaze din sol, granulele de polen si sporii de funigi, pulberea cosmica,etc.
Sursele artificiale sau tehnologice sunt mult mai importante si sunt reprezentate, de procesele de combustie in instalatii fixe, combustiile in instalatii mobile (transporturile) si procesele industriale diverse.
La rindul sau, sursele artificiale se impart in doua grupe principale:
1. Surse fixe - reprezentate prin intreprinderile industriale, complexele energetice, cazangerii, unitati de ardere a deseurilor. Sunt bazate pe arderea combustibilor in scop industrial.
2. Surse mobile - in aceasta categorie intra toate tipurile de transport (aerian, feroviar, auto, prin conducte).
I. Sursele fixe de poluare a aerului in or. Chisinau.
Dezvoltarea industriei, cresterea capacitatilor de productie si diversitatea acestia, a condus in ultimele decenii la o intesificare a poluarii aerului si la o crestere impresionanta a varietatilor de substante poluante. Ca si fiecare centru urban, orasul Chisinau este supus poluarii intense. Aici exista cazangerii, centrale termoelectrice, unitati industriale, care isi lasa amprenta toxica asupra mediului inconjurator.
Sursele fixe importante de poluare a or. Chisinau sint intrprinderile energetice si industria. Din ele importanta majora o au termoelectrocentralele si cazangeriile orasului, emisia carora constituie 8,5 mii t/an.
Repartizarea principalelor surse fixe de poluare a aerului pe sectoare in or. Chisinau
Nr d/o Sursele de poluare Centru Ciocana Riscani Botanica Buiucani
1. Cazangerii:
- cu combustibil solid
- cu pacura
- cu gaz
10
0
3
7 9
0
4
5 19
6
0
13 11
1
2
8 18
10
4
4
2. Depozite de pastrare a chimicalelor si ingrasamintelor minerale 
2 
0 
0 
1 
2
3. Agenti economici poluatori 86 279 72 143 122
In raz? orasului Chisinau activeaza 740 de intreprinderi cu impact deosebit de nociv asupra mediului ambiant in special asuppa aerului atmosferic. Identic cu alte cenre urbane industria or.Chisinau este reprezentata prin urmatoarele ramuri: energetica, prelucrare metatalului,constructia de masini, industria chimica,a sticlei, materialelor de constructie, prelucrarea lemnului, industria usoara si alimentara, intreprinderile industriale din or.Chisinau sunt repartizate in felul urmator:
Sectorul Botanica - 129 intreprinderi;
Sectorul Centru - 124 intreprinderi;
Sectorul Rascani - 158 intreprinderi;
Sectorul Buiucani- 124 intreprinderi;
Sectorul Ciocana - 205 intreprinderi;
Fiecare ramura a industriei contribuie la poluarea aerului in mod diferit. De exemplu industria de prelucrare a lemnului si de producerii hartiei si celulozei,in procesul de producere a hartiei, mobilei, cartonului, unor detalii din lemn, emana in atmosfera substante ca: substante suspendate, etanol, stirol, xiliol, acetona, toluen, NOx, acid sulfuric, anhidrida sulfurica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sursele de Poluare a Aerului in Municipiul Chisinau.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!