Suedia

Extras din referat Cum descarc?

Suedia este o monarhie constitutionala. Parlamentul este unicameral. Primul ministru si parlamentul (Riksdag) cu 349 membri sunt alesi pentru perioade de patru ani, prin vot direct si reprezentare proportionala.Rege (din 1975) este Carl Gustaf al XVI-lea, care indeplineste astazi numai functii ceremoniale, in calitate de Sef al Statului. Toate functiile politice ale regelui au fost transferate Purtatorului de Cuvant al Parlamentului. Carl XVI Gustav al Suediei, al carui nume complet este Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte.Prim Ministru este Fredrik Reinfeld.
Suedia este impartita in 21 de comitate (lan). In fiecare comitat exista un birou administrativ (lansstyrelse) numit de guvern si un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat in comune (kommuner), in total, in 2004 existand un numar de 290 pe tot teritoriul Suediei. 
Geografia Suediei se evidentiaza prin faptul ca Suedia ocupa o pozitie centrala inEuropa Nordica, regiune din care este cea mai mare tara( exceptand Rusia).   Suedia (suedeza Sverige) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige) este un stat in Europa de Nord, situat in partea estica a peninsulei Scandinave, la tarmurile Marii Baltice (Golful Botnic). Cuprinde si numeroase insule din Marea Baltica (Gotland, Oland s.a.). Are frontiera comuna cu Norvegia la nord-vest (1619 km de lungime), Finlanda (586 km) la nord-est, Marea Nordului impreuna cu stramtorile daneze la sud-vest si Marea Baltica la est. Are o suprafata de 449.964 km?. Capitala Suediei se afla in Stockholm. Relief predominant de platou si de campie, cu urmatoarele particularitati:
- In vestul si nord-vestul tarii se intind Alpii Scandinavi care ating altitudinea maxima prin vf. Kebnekajse: (alt. 2111 m). 
- Alte varfuri: Sarek (alt. 2090 m), Sulitjelma (alt. 1914 m). 
Spre est muntii sunt marginiti de un podis, care coboara in trepte spre litoralul cu fiorduri al Marii Baltice, unde se afla Golful Botnic. In partea sudica a tarii se intind campii care inconjoara o mica regiune deluroasa, podisul Smaland (alt. 377 m) si campia valurita Skania, cu soluri fertile si peisaje asemanatoare Danemarcei invencinate. Exista foarte multe lacuri de origine tectono-glaciara, mai ales in campia central-sudica a tarii. Din cele circa 96.000 de lacuri, mai mari sunt Vanern (5585 km?), Vattern (1899 km?) si Malaren (1140 km?). Zonele mlastinoase acopera peste 10% din suprafata tarii.Dintre cele 35 de orase candidate la premiul Capitala verde a Europei, opt au ajuns in finala, dar doua au reusit sa obtina titlul: Stackholm pentru anul 2010 si Hamburg pentru 2011, in cadrul unei ceremonii care s-a tinut la Bruxelles.
Stockholm-ul a reusit sa se impuna ca una dintre metropolele gastronomice ale lumii.
Principalele puncte de atractie sunt:
- Nobel Museum - cuprinde tot ce este legat de istoria premiului, laureati precum si viata lui Alfred Nobel
- Vasamuseet - muzeu care impresioneaza prin vasul de razboi Vasa, datand din 1628
- Skansen - cel mai vechi muzeu in aer liber din lume, datand din 1891, care regrupeaza 150 de cladiri din toate zonele Suediei
- Gamla Stan - orasul vechi, reputat pentru strazile pietruite si superbele case cu valoare istorica
- Kungliga Slottet - sau Palatul regal, resedinta a regilor din anul 1754, considerat unul dintre cele mai mari palate din Europa; cea mai mare parte e accesibila publicului
- Stadhuset - primaria orasului, cunoscuta in toata lumea deoarece aici are loc faimosul banchet al Premiului Nobel pentru Pace
- Moderna Museet - muzeu de arta moderna conceput de Rafael Moneo, unul dintre cei mai apreciati arhitecti contemporani
- Nationalmuseum - cea mai mare galerie de arta din Suedia, care gazduieste colectii de pictura, sculptura, desene, gravuri 
- Millesgarden - casa sculptorului Carl Milles
Retea hidrografica
Hidrografia este reprezentata de numeroase rauri in general scurte (Ume 465 km, Lule 450 km), dar cu debite bogate si un potential hidroenergetic ridicat (mai ales cele din Norrland) si de cele circa 96.000 lacuri, unele de mari dimensiuni. O parte din lacuri si rauri sunt legate intre ele prin canale navigabile, mai cunoscut fiind canalul Gota, care traverseaza partea de sud a Suediei si face legatura intre lacuri si rauri pe o distanta de 560 de kilometri, de la Goteborg la Stockholm.
- Fluvii si rauri principale: Klaralven, Osterdal, Indalsalven, Angerman, Ume, Pite, Lule, Torne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Suedia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!