Sua

Extras din referat Cum descarc?

Geografie: S. U. A. sunt asezate in partea centrala a Americii de Nord, intre tarmurile Oc. Atlantic (E) si Oc. Pacific (V); plus Alaska si Insulele Aleutian (in nord-vestul conti nentului) si Hawaii (in Oc. Pacific). Limite: Canada (N), Oc. Atlantic (E), G. Mexic si Mexic (S), Oc. Pacific (V). Teritorii dependente: Guam; Porto Rico, Marianele de Nord, Samoa Americane, Ins. Virgine Americane si di verse insulite in Pacific. G. fizica: SUA sunt al 4-lea stat din lume ca suprafata, insumand un relief foarte variat si mult diferentiat. Pornind de pe coasta estica spre cea vestica: Muntii Apalasi (Appalachian Mountains) se intind aproape paralel cu tarmul Oc. Atlantic; pe o lungime de 2. 500 km (din Noua Anglie pana in Alabama Centrala); sunt munti vechi, tociti, orientati de la NE spre SV, cu o alt. max. 2. 037 (Mt. Mitchell din lantul Allegheny). In V, paralel cu tarmul Oc. Pacific se desfasoara masivul Muntilor Stancosi (Rocky Mountains), care ating alt. max. 6. 194 m (Mount McKinley) in Alaska si cu Mt. El bert 4. 399 m alt. (in Colorado). Masivul Muntilor Stan cosi se intinde sub forma unor lanturi paralele: in E, lantul Muntilor Stancosi de Nord si al Muntilor Stan cosi de Sud; in V: sirul muntilor Cascade (Cascade Range) cu Muntele Rainier, 4. 302 m si Sierra Nevada cu Mt. Withney (4. 418 m alt.). Aceste doua lanturi inchid podisuri interioare vaste: Platoul Columbia, Marele Basin (Great Basin) cu Valea Mortii; Platoul Colorado, cu alt. de 1. 500-2. 000 m. Muntii Stancosi domina Marile Campii (Midwestul), care se desfasoara spre E pana la Muntii Apalasi, avand o latime de 1. 000 km (intrerupte numai de Muntii Ozark (Statul Missouri). La poalele Muntilor Stancosi aceste campii urca pana la 1. 500 m alt. (podisurile Missouri si Nebraska); la E, spre M-tii Apalasi, alt. scade pana spre 450 in. Campia litorala a Atlanticului (Marile Campii - Great Plains - sunt drenate in mare parte de Mississippi) este despartita de lantul Muntilor Apalasi printr-o zona de piemont, strabatuta de rauri ce formeaza caderi de apa. Coasta Atlanticului este adanc crestata. Mari deserturi in S. Nevadei, SE Californiei si V. Arizonei. In afara conti nentului este arh. Hawaii, in Oc. Pacific; alt. max. vul canul Mauna Kea 4. 205 m. Reteaua hidrografica este bogata: marele bazin al fl. Mississippi (6. 019 km) ocupa tot centrul terit., avand multi afluenti: Missouri, Kansas, Arkansas, Ohio; se varsa in Golful Mexic. In V, in Oc. Pacific se varsa rauri lungi: Columbia, Colorado, Yukonul in Marea Bering; in E, in Oc. Atlantic, rauri scurte: James, Potomac, Roanoke, Neuse etc. La granita cu Canada sunt Marile Lacuri Americane: Superior, Michigan, Huron, Erie, Ontario, unul dintre cele mai mari rezervoare de apa dulce de pe glob.
Clima: cunoaste o mare varietate: temperata in juma tatea de nord; temperat-oceanica pe coasta nord-atlan tica si nord-pacifica; subtropicala in S. Precipitatiile, sunt foarte reduse la V de Mississippi, cu exceptia fetei de la Oc. Pacific, calda si umeda pe ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sua
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!