Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 4723
Mărime: 61.91KB (arhivat)
Publicat de: Jean Dumitrache
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Baciu Sergiu

Extras din referat

Raionul Ungheni are o poziţie economico-geografică favorabilă, prin faptul că este situat în partea central-vstică a republicii, la intersecţia multor căi de comunicaţie de importanţă naţională şi internaţională. Suprafaţa raionului este de 1083 km² cu un număr de populaţie de 110,6 mii locuitori la începutul anului 2008.

În raion sunt 74 aşezări omeneşti, inclusiv: urbane – 2, şi 72 sate unde 31 în comune, localităţi din componenţa oraşelor – 1, localităţi din componenţa satelor ( comunelor ) – 40. Oraşul Ungheni este şi centru raional. Raionul Ungheni este situat în partea central-vestică a Republicii Moldova şi se învecinează cu următoarele raioane administrative: la Nord cu raionul Făleşti şi Sângerei, la Vest pe o distanţă mare cu judeţul Iaşi din România, la Est cu Teleneşti şi Călăraşi şi la Sud cu raionul Nisporeni. Dispune de o reţea relativ densă de căi de comunicaţii. Teritoriul este traversat de magistrale feroviare Chişinău – Ungheni cu prelungire internaţională în România şi Chişinău – Ocniţa şi câteva autostrăzi, cea mai importantă fiind Chişinău – Ungheni, cu prelungire în România.

O particularitate deosebit de avantajoasă a poziţiei geografice a raionului Ungheni este vecinătatea cu un stat care în viitorul apropriat care în viitorul apropiat va fi membru al Uniunii Europene. Distanţa până la capitala ţării-oraşul Chişinău este de 100 km.

Cadrul natural al raionului este destul de variat şi se caracterizează printr-un relief deluros şi cu un grad înalt de fragmentare, cu altitudini de 150 - 250 m, care este fragmentat de văi şi hârtoape. Pe pantele mai abrupte se manifestă procesele de eroziune şi de alunecări de teren.

Peisajul natural de pe teritoriul raionului Ungheni este foarte pitoresc şi prezintă o mare valoare turistico-recreativă. Aici se află rezervaţia naturală “Plaiul Fagului”, care se găseşte în satul Bahmut şi are ca scop de a păstra pădurile cele mai preţioase prin componenţa lor floristică.

Înălţimea neînsemnată şi relieful de podiş au favorizat formarea pe acest teritoriu a unei clime specifice. Climatul pe teritoriul raionului Ungheni este temperat–

continental de tranziţie cu ierni reci şi veri călduroase. Radiaţia solară totală variază între 112-114 kcal / cm² pe an. Temperaturile medii C° : anuale + 9.3, în ianuarie – 4, în iulie + 21. Cantitatea de precipitaţii medie nu depăşeşte 500- 550 mm pe an.

Teritoriul raionului este traversat de râul Bîc, care aparţine bazinului râului Nistru şi se varsă în Marea Neagră. Principalele surse de alimentare a râurilor sunt cele pluviale şi nivale; apele subterane având un rol secundar în alimentarea râurilor. Regimul hidrologic al râurilor de pe teritoriul raionului reflectă în linii generale particularităţile climatice ale raionului, de aceea el are un caracter sezonier. Însă cu toate că legătura reciprocă dintre alimentarea râurilor şi precipitaţiile atmosferice este mare debitul anual nu repetă repartizarea anuală a cantităţii de precipitaţii. Vara în lunile iunie şi iulie în perioada când cad cele mai puţine ploi nivelul apei în râurile mici e mai scăzut decât primăvara. Nivelurile cele mai ridicate şi debiturile mai mari de apă se observă primăvara în vremea topirii zăpezii. Vara nivelul apei scade brusc, deoarece se intensifică evaporarea şi o mare cantitate de apă se foloseşte pentru irigare.

Iarna, de obicei în a doua jumătate a lunii decembrie râurile îngheaţă doar pe o perioadă scurtă de 1 - 2.5 luni. La sfârşitul lunii februarie începutul lunii martie râurile se dezgheaţă şi au loc revărsările de primăvară care însă sunt neînsemnate şi de scurtă durată.

Condiţiile pedoclimatice şi formele de relief ale raionului favorizează dezvoltarea unei agriculturi multiramurale. Un rol important în dezvoltarea acestei ramuri îi revine totodată factorului economic, adică cerinţele mari ale pieţei în producţia agroalimentară, care se datorează prezenţei oraşului Chişinău. Ramurile de bază ale agriculturii sunt: viticultura, pomicultura, un rol mai mic îi revine culturii cerealelor, a plantelor tehnice şi legumicole.

Cel mai mare oraş din cadrul raionului este oraşul Ungheni, care are 32,7 mii locuitori, situat la o distanţă de 100 km de capitală. Aici funcţionează o întreprindere de producere a materialelor de construcţie, o fabrică de pâine, o fabrică de covoare şi alte unităţi industriale. În oraş activează câteva licee şi gimnazii, şcoala internat, un spital etc.

Condiţiile de climă şi structura geologică determină formarea diferitelor tipuri de soluri. Cele mai răspândite soluri de pe teritoriul raionului sunt cernoziomurile levigate, cernoziomurile obişnuite, cenuşii de pădure, brune de pădure, cenuşii-închise de pădure. Aceste tipuri de soluri sunt cele mai fertile şi s-au format pe terenurile cu un bogat covor de diverse ierburi, ceea ce a contribuit la formarea unor cantităţi mai mari de humus. O răspândire mai limitată în cadrul raionului o au solurile aluviale de fâneaţă şi stratificate slab salinizate.

Preview document

Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 1
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 2
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 3
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 4
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 5
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 6
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 7
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 8
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 9
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 10
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 11
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 12
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 13
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 14
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 15
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 16
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 17
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 18
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 19
Studiul geografic al populației raionului Ungheni Republica Moldova - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Studiul Geografic al Populatiei Raionului Ungheni Republica Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția teritorială a orașului Ungheni

INTRODUCERE Argumentarea temei Lărgirea domeniilor de activitate, în urma dezvoltării ştiinţei, tehnicii şi tehnologiei, în general trecerea...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?