Studiul geografic al Municipiului Slobozia

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Slobozia este cel mai important municipiu al judetului Ialomita, cu o bogata diversitate etnica, culturala si istorica. Este cel mai important centru economic al judetului si unul dintre cele mai importante orase la nivel national.
Datorita cresterii economice, populatia din mediul rural este din ce in ce mai interesata sa vina in oras, fie in cautarea educatiei superioare, fie pentru a se muta definitiv aici, datorita conditiilor mai bune de viata.
Asezare, suprafata, limite
Municipiul Slobozia este localizat, in cadrul tarii, in partea sud-estica, in cadrul Regiunii Sud -  Muntenia, la cca 120 km est de Bucuresti, capitala tarii, si cca 150 km vest de Constanta.
In cadrul judetului Ialomita, Municipiul Slobozia este situat in partea central-nordica. (Glodeanu, Gh. et al., 1980)
Suprafata totala este de 13.287 ha, din care 11.987 ha reprezinta extravilanul si 1300 ha reprezinta intravilanul. 
Limita nordica este delimitata de drumul european 584, cea vestica de drumul european 60, iar limitele estica si sudica sunt delimitate de raul Ialomita. (Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a Municipiului Slobozia 2014 -  2023)
Scurt istoric
Inca din perioada neolitica (cca 300 i.Hr.) au fost facute cercetari arheologice, ce au dus la descoperiri ce confirma existenta unor asezari umane in perimetrul actual al orasului. De asemenea, in urma cercetarilor efectuate, s-a descoperit faptul ca, pana in epoca feudala, in acest teritoriu existau comunitati locale, iar localitatea incepe sa capete o importanta semnificativa (PIDU Slobozia, 2009).
Primul document care atesta existenta satului Vaideei (Slobozia de azi) este hrisovul emis de Radu Mihnea, in martie 1614. In acest document era vorba despre o asezare mai veche, cunoscuta sub denumirea de Vaideei, ce fusese distrusa in razboi cu 20 de ani inainte, mai exact in 1594, in timpul domniei lui Mihai Viteazul. Acest an, 1594, a reprezentat prima atestare documentara a localitatii. (Cotenescu, M., 1982)
Calatorul carturar Paul de Alep, care a vizitat, in 1658, Slobozia, a explicat termenul ''slobozie''. Acest termen desemna un teritoriu liber, unde cine alegea sa se stabileasca definitiv era scutit de anumite obligatii fiscale.
In anul 1912, Slobozia era declarata comuna urbana. In acel an dispunea de 26,6 ha, 54 de strazi si 4.838 locuitori. In anul 1941, numarul locuitorilor avea sa creasca la 7.290. Orasul devine, in anul 1952, resedinta raionului Slobozia, in anul 1968 resedinta judetului Ialomita, iar in anul 1979 este declarat municipiu. (Glodeanu, Gh. et al., 1980)


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul geografic al Municipiului Slobozia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Cotenescu, M. (1982), Judetul Ialomita, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Socialista Romania, Bucuresti
Glodeanu, Gh. et al. (1980), Judetele patriei -  Ialomita - Monografie, Editura Sport - Turism, Bucuresti
http://dezechilibrenaturale.blogspot.com/2013/02/tornada-de-la-facaeni-2002.html
http://www.cicnet.ro/content/prezentarea-judetului-ialomita
PIDU Slobozia, 2009
Site-ul oficial al Primariei Municipiului Slobozia - http://www.sloboziail.ro/
Stan, C., Bogdan, O. (1971), Judetul Ialomita, Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti
Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a Municipiului Slobozia 2014 -  2023


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!