Studiu Monografic - Municipiul Bucuresti

Extras din referat Cum descarc?

ASEZARE GEOGRAFICA
Municipiul Bucuresti - capitala Romaniei - este situat la 44o22'30"latitudine nordica si 26o5'longitudine estica, in regiunea sudica a tarii, in Campia Romana,mai exact in zona Campiei Vlasiei. Bucurestiul se intinde pe o suprafata de 228 km2, fiind impartit in 6 sectoare si invecinandu-se cu judetul Ilfov.
SCURT ISTORIC
Cercetarile arheologice efectuate pe teritoriul municipiului Bucuresti au demonstrat prezenta asezarilor umane incepand cu paleoliticul mijlociu, la Ziduri intre Vii, Colentina, Pantelimon, Bucurestii Noi si Radu Voda. Din epoca bronzului si epoca fierului au fost descoperite urmele unor asezari umane la Malul Rosu, Straulesti, Giulesti si Catelu.
Aparitia triburilor geto-trace pe teritoriul viitorului oras este atestata de asezarile de la Baneasa, Militari, Tei, Dudesti etc. si prefigureaza prezenta geto-dacilor in acest spatiu. Incepand cu secolul al VI-lea, slavii invadeaza teritoriul romanesc, astfel ca o serie de asezari mixte daco-romane si slave se formeaza in Bucuresti in zonele Ciurel, Straulesti, si Militari.
Din timpul ocupatiei romane au fost scoase la lumina tezaurele de la Herastrau, Colentina, Fundeni, Popesti-Leordeni, Dealul Spirii si monedele romane datand din secolele II-III. 
Harta politica a Europei inregistra in secolul al XIV-lea prezenta statului feudal numit Tara Romaneasca, a carei resedinta domneasca a fost stabilita din a doua jumatate a secolului al XV-lea la Bucuresti.Prima atestare documentara a cetatii Bucuresti dateaza din 1459, cand apare intr-un document emis de cancelaria lui Vlad Tepes.Acesta a construit la Bucuresti o noua cetate ,menita sa reziste primejdiei otomane care se accentuase dupa anul 1417.In timpul domniei lui Vlad Tepes si ulterior a fratelui sau, Radu cel Frumos,cetatea de scaun Bucuresti a cunoscut o ascensiune economica si politica fara precedent.Astfel,spre sfarsitul secolului al XVI-lea ,Bucurestiul devenea unul dintre cele mai insemnate centre urbane din sud-estul Europei.
Dupa anul 1595 trupele otomane au invadat orasul si au organizat pasalacuri la Bucuresti si Targoviste ,transformand bisericile in moschei.In timpul domniei lui Matei Basarab a fost refacuta Curtea Domneasca si s-au ridicat lacase de cult.In anul 1640,in Bucuresti existau circa 100 de biserici si manastiri.Pe plan cultural s-a inregistrat o afirmare a culturii romane prin aparitia unor scrieri teologice si traduceri din literatura europeana.
In anul 1690 lua nastere Academia Domneasca de la Sf. Sava,prima scoala superioara din Tara Romaneasca.In aceeasi perioada s-a construit Podul Mogosoaiei-Calea Victoriei de azi-precum si multe biserici si manastiri.
Incepand cu anul 1714 ,in tara Romaneasca a fost instaurat regimul fanariot de catre Poarta otomana.Timp de un secol,Bucurestiul avea sa fie supus unor transformari esentiale pe plan economic,social si cultural.
In timpul desfasurarii revolutiei din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, Bucurestiul a gazduit tabara revolutionarilor timp de doua luni.Ulterior orasul a fost ocupat de trupele otomane venite sa reprime miscarea.In anii care au urmat revolutiei din 1821,orasul s-a aflat in centrul procesului de formare a statului roman modern.
Actiunile revolutiei de la 1848, s-au desfasurat la Bucuresti,capitala fiind unul din centrele principale ale miscarii pasoptiste.La 15 iunie 1848,pe dealul Filaretului(numit ulterior Campia Libertatii)se adunasera peste 30 000 de revolutionari care au aclamat noua constitutie si noul guvern.Tot la Bucuresti,in ianuarie 1859 Al.Ioan Cuza a fost ales domn al Tarii Romanesti si al Moldovei.
Dupa revolutia din 1848 ,a inceput modernizarea planului urbanistic al orasului.Bucurestiul devine capitala Romaniei in 1862.
Terminarea razboiului de independenta din 1877 ,a permis dezvoltarea economiei nationale,care a determinat ascensiunea economico sociala a capitalei.Au aparut primele lampi cu gaz si iluminarea stradala ,au fost elaborate planuri urbanistice, orasul devenind un important centru economic,administrativ si cultural.
La sfarsitul secolului al XIX-lea,Bucurestiul denumit si "Micul Paris" a cunoscut o noua perioada de transformari.Au fost amenajata mari bulevarde,s-au construit noi cladiri si a crescut numaul institutiilor de cultura si al institutiilor administrative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Monografic - Municipiul Bucuresti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!