Studiu de Caz - Parcul National Retezat

Extras din referat Cum descarc?

STUDIU DE CAZ: PARCUL NATIONAL RETEZAT
1 Consideratii generale despre Parcul National Retezat
Masivul Retezat, una dintre cele mai valoroase zone montane din Romania, a fost recunoscut ca Parc National inca din anul 1935, fiind astfel primul parc national legal constituit din tara noastra
Localizat in partea vestica a Romaniei, Retezatul este cel mai vechi parc national din tara, fiind declarat prin lege in anul 1935.
Localizare
Muntii Retezat sunt situati in vestul Carpatilor Meridionali, fiind cuprinsi intre Depresiunea Hateg, Depresiunea Petrosani, Valea Lapusnicului Mare si Raul Mare.
Parcul se desfasoara integral in judetul Hunedoara.
Acces 
in Parcul National Retezat se poate ajunge din localitatile situate la periferia masivului: Clopotiva, Brazi, cabana Gura Zlata, colonia Tomeasa (in V), Nucsoara-Malaesti, Hobita, Pui (in N) si Petrosani, Lupeni, Uricani, Campu lui Neag, cabana Buta, Campusel (din Depresiunea Petrosani, in S-E si S).
Geologie si geomorfologie
Petrografia Parcului National Retezat este dominata de cele doua blocuri granitice si granodioritice (cu caracter intruziv), despartite de o fasie de sisturi cristaline (situata in vaile Lapusnicului Mare si raului Barbat). in partea de SV a masivului apar calcare de varsta jurasica si cretacica, care determina prezenta reliefului carstic (Retezatul Calcaros). Relieful are un caracter ruiniform, determinat, la randul sau, de altitudinile mari de peste 2.000 m - Vf. Peleaga, 2.509 m -, de existenta in trecut (cuaternar) a ghetarilor montani si de proprietatile granitului (roca usor dezagregabila prin procesele de inghet-dezghet). Relieful conturat in timpul glaciatiunilor pleistocene etaleaza o serie de circuri si vai glaciare de dimensiuni mari, flancate de versanti abrupti a caror baza este inecata de marile de pietre (grohotisuri). in general, crestele sunt inguste, ascutite, cu aspect de creneluri, dar pe alocuri sunt mai domoale, chiar plate, existand vaste platforme de eroziune. Relieful carstic, sapat in calcare mezozoice, este localizat in partea de SV a masivului, in Culmea Dragsanu-saua Scorotei-Vf. Piule-Vf. Plesa, precum si in zonele limitrofe. Vaile din aceasta zona sunt salbatice, dominate de pereti abrupti (CheileButii, vaile Scocu Urzicaru, Scorota etc.). Culmile secundare care se desprind din nucleul masivului sunt masive si au un profil rotunjit, cazand in trepte inspre periferia Muntilor Retezat.
Hidrologie
Functionand ca un veritabil castel de ape, Muntii Retezat cuprind obarsia a numeroase rauri care sunt tributare Muresului sau Jiului (Raul Mare, Streiul, Jiul de Vest). Cele mai reprezentative elemente hidrologice sunt lacurile glaciare (cunoscute si sub numele de tauri, iezere sau zanoage), situate in circurile de sub linia crestelor somitale. Exista circa 100 de lacuri din care 40 sunt mari si mijlocii, 18 sunt mici dar permanente, pentru ca diferenta (cca 40) sa fie data de lacuri foarte mici care seaca vara. Parcul National Retezat cuprinde in perimetrul sau si superlative ale lacurilor glaciare: Lacul Bucura (8,8 ha, cel mai intins) si Lacul Zanoaga (29 m, cel mai adanc din Romania). in sectoarele carstice apar cascade de dimensiuni mici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Parcul National Retezat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!