Structura Populatiei dupa Nationalitati - Minoritatile

Extras din referat Cum descarc?

Problematica privind minoritatile din Romania, prezinta un deosebit interes evolutia structurii etnice a poporului roman in ultimul veac. In Romania , principalul grup etnic majoritar il reprezinta romanii. Ei reprezinta conform recensamantului din 2002 89,5 % din populatie. In Romania traiesc alaturi de comunitatile de romani diferite alte comunitati etnice, cu traditii culturale, lingvistice si religioase specifice. Regiunile cu cea mai mare diversitate etnica din Romania sunt Transilvania, Banatul, Bucovina si Dobrogea. In zonele cu diversitate etnica mai redusa, precum Oltenia si Moldova, se manifesta cea mai mica deschidere atat fata de pluralismul etnic, cat si fata de cel politic. Atitudinile cele mai ostile fata de maghiarii din Romania se manifesta in zonele unde acestia sunt cel mai putin prezenti (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova), iar o perceptie relativ mai pozitiva asupra lor se inregistreaza in Transilvania. Totodata, atitudinile cele mai ostile ale ungurilor fata de romanii din Romania se manifesta in zonele unde acestia sunt cel mai mult prezenti (Harghita, Covasna), unde are loc un proces de asimilare fortata a romanilor.
Inregistrarile populatiei, pana in cea de-a doua jumatate a sec. al XIX-lea, nu permit o analiza concludenta a structurilor nationale pentru fiecare din statele apartinatoare Europei Centrale. In ceea ce priveste Romania, putem urmari structura nationala pe baza datelor autentice (oficiale cuprinse in recensaminte) din ultimele doua decenii ale secolului al XIX-lea. Potrivit situatiilor istorice specifice perioadei respective, datele se refera la fiecare din Principatele Romane (Muntenia, Transilvania, Moldova) si demonstreaza ca romanii au format naturalmente patura cea mai deasa si cea mai compacta din totalul populatiei. Astfel ca, la recensamantul din anul 1899, din totalul populatiei Munteniei, Olteniei, Dobrogei (5 489 296 loc.), 92,1% erau romani, iar in cadrul populatiei rurale ponderea era de 97,6%. In Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, ponderea populatiei romanesti oscila, in perioada 1880 - 1910, intre 57,2% si 53,3%.
In urma recensamantului din 2002 s-a stabilit ca 10,5% din populatia Romaniei are alta etnie decat cea romana, iar 9% din populatie are alta limba materna decat limba romana. 
Conform recensamantului din ianuarie 1992, structura populatiei este urmatoarea: romani (89.4%), maghiari (7.13%), tigani (1.80%), germani (0.52%), ucraineni (0.29%), rusi-lipoveni (0.17%), sarbi (0.14%), turci (0.13%), tatari (0.11%), slovaci (0.09%), alte nationalitati bulgari, evrei, croati, cehi, polonezi, greci, armeni s.a. (0.3%). 
Diversitatea etnica, ce ramane o caracteristica puternica a cel putin trei judete din patru ale Regiunii Vest, a intrat incepand cu 1992 intr-un proces de scadere la nivelul regiunii, proces la care au contribuit si urmatorii factori:
- cresterea procentajului de cetateni romani de nationalitate romana (conform recensamintelor din 1992 si 2002);
- diminuarea neta a comunitatilor de maghiari (cu deosebire in Arad si Timis) si germani (in special in Caras-Severin si Timis) care, desi au locuit in Romania timp de cateva generatii, au plecat definitiv din regiune. Reamintim aici faptul ca in anii 1970 comunitatea germana a cunoscut deja o prima emigrare masiva prin politica de ,,rascumparare" negociata intre Bonn si Bucuresti;


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Populatiei dupa Nationalitati - Minoritatile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!