Structura Lingvistica a Populatiei

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Clasificarea grupelor lingvistice 4-7
Originea si distributia spatiala a grupelor lingvistice 8-11
Limba. Teritorialitate si identitate 12
Concluzia 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Limba vorbita reprezinta un alt aspect, care trebuie luat in considerare in studiul geografic al populatiei, aceasta constituind una dintre componentele principale ale nationalitatii sau etnicitatii, care asigura transmiterea culturii si mentine coeziune a grupelor umane.
Limba poate constitui un element de identificare sau diferentiere a unor anumite grupe de populatie si de multe ori granitele politice se suprapun cu granitele lingvistice.
In prezent, pe glob se vorbesc circa 3000 de limbi si dialecte; cifra este orientativa, multi autori apreciind numarul acestora la 6000 sau chiar 7000.Trebuie mentionat totusi ca anumite grupari etno-lingvistice nu detin decit un numar redus de vorbitori, de la citeva mii la citeva sute. Mai mult, lingvistii sunt inca in proces de identificare si clasificare a limbilor vorbite de populatiile izolate din Africa, America Latina sau Noua Guinee. Numeroasele limbi vorbite astazi pe glob reflecta in fapt eterogenitatea culturala, marea diversitate a populatiei mondiale.
Clasificarea grupelor lingvistice
In clasificarea grupelor lingvistice se are in vedere importanta relativa a acestora, importanta reflectata de numarul actual de vorbitori, dar si geneza acestora, respectiv originea si legaturile istorice.
Luind in considerare numarul de vorbitori, din totalul grupelor linvistice semnalate pe plan mondial, circa 30 prezinta un numar de locuitori mai mare de 50 de mil.si doar 4 dintre acestea sunt vorbite de mai mult de 300 mil. de persoane.
Astfel, cea mai vorbita limba pe glob este chineza (mandarin) cu circa 850 mil. de locuitori, urmata de engleza (440 mil. loc.), hindi si spaniola cu circa 330 mil. de locuitori fiecare.Alte limbi sunt vorbite de mai mult de 100 mil. de persoane : rusa, araba, bengali, portugheza, indoneziana, japoneza, franceza.
Pentru a usura clasificarea grupelor lingvistice, atit de numeroase si diverse, specialistii au incercat o simplificare a acestora utilizind criteriul genetic in functie de care au fost delimitate familiile lingvistice.
O familie lingvistica desemneaza un grup de limbi care provin dintr-una singura, prima vorbita, numita si proto-limba intr-un anumit areal care se apreciaza a fi ,,de origine ".
Apartenenta grupelor lingvistice la o anumita familie poate fi recunoscuta prin intermediul similaritatilor existente in vocabular si gramatica.
Pe baza regularitatilor sau diferentierilor de pronuntie a unor sunete in diferite limbi, lingvistii au reusit sa reconstituie evolutia in timp a unor cuvinte si chiar sa le determine forma initiala, originala inainte ca acestea sa fie alterate sau transformate.Dupa diverse estimari, numarul familiilor lingvistice identificate variaza de la 30 la circa 100. Acestea, la rindul lor, pot fi divizate in subfamilii, ramuri sau grupe.(schema de mai jos)


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Lingvistica a Populatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!