Straturile Pământului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Forma globului terestru este aproape sferica, deformarea se datoreaza fortei centrifuge rezultat prin miscarea de rotatie, pamantul avand o forma de geoid mai bombat la ecuator si mai turtit la cei doi poli.

Astfel raza pamantului variaza intre 6357 si 6378 km, fiind alcatuit spre adancime din mai multe straturi.

Structura pamantului pe straturi: In centrul pamantului se afla miezul sau nucleul pamantului (cu grosimea de 3400 km) de consistenta fluida alcatuit din elemente grele (metale grele mai ales fier) unde au loc reactii atomice de fuziune in prezenta unor temperaturi si presiuni ridicate.

Stratul urmator fiind mantaua pamantului cu grosimea de 2900 km alcatuit din roci plastice, predominand silicatii si oxizii.

Stratul de la suprafata numit scoarta pamantului este un strat ca o crusta solida (de unde provine si numele stratului de crusta pamantului), stratul cel mai subtire (40 km grosime) unde domina la fel oxizii si silicatii, fiind insa imbogatit cu unele elemente care nu se pot intalni in mantaua pamantului.

Structura interna a pamantului are caracteristica de discontinuitate sau grosimimile variabile a straturilor rocilor ce pot favoriza miscarile seismice (cutremurele). Nucleul pamantului Stratul nucleului intern situat cel mai central in interiorul pamantului intinzandu-se in adancime intre 5100 si 6371 km. Nucleul pamatului este constituit dintr-un amestec solid de fier si nichel. Presiunea din acest strat atinge milioane de bari si temperaturi intre 4000 si 5000 C, temperaturi asemanatoare din petele solare. Unele ipoteze presupun ca de asemenea soarelui si in centrul pamantului ar exista hidrogen comprimat sub forma solida (avand o structura metalica) care ar putea proveni ca materie prima din soare.

Stratul nucleului extern fiind situat intre adancimile de 2900 si 5100 km, se afla intr-o starea de agregare fluida constituit dintr-o topitura de fier si nichel care probabil contine urme de sulf si oxigen, aici fiind temperaturi de cca. 2900 C. Aceasta topitura metalica fiind un bun conductor electric, sub actiunea de rotatie a pamantului ar fi raspunzatoare de magnetismul teresttru.

Nucleul pamantului are 31, 5 % din masa totala a pamantului si numai 16, 2 % din volumul acestuia, nucleul avand densitatea medie de 10 g/cm3 pe cand densitatea medie a globului este de numai 5, 5 g/cm3. Stratul superior al nucleului pamantului este numit zona nucleu-manta numit sau era numit discontinuitatea Wiechert-Gutenberg sau din cauza discontinuitatii sale numit Stratul-D (cu o grosime 200 - 300 km) fiind cercetat prin metode seismologice.

Mantaua pamantului Plume Propagarea undelor seismice Placile tectonice rigide ale litosferei cu conturul continentelor Mantaua interna este separata printr-o zona de trecere de nucleu fiind caracterizata printr-o schimbare brusca a densitatii de la densitatea 10 la 5 g/cm3. Cauza fiind schimbarea compozitiei fierul fiind inlocuit de mineralele cu o pondere mai mare in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Straturile Pamantului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 388 cuvinte
Nr caractere:
7 191 caractere
Marime:
186.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!