Straturile Pamantului

Extras din referat Cum descarc?

Forma globului terestru este aproape sferica, deformarea se datoreaza fortei centrifuge rezultat prin miscarea de rotatie, pamantul avand o forma de geoid mai bombat la ecuator si mai turtit la cei doi poli.
Astfel raza pamantului variaza intre 6357 si 6378 km, fiind alcatuit spre adancime din mai multe straturi.
Structura pamantului pe straturi: In centrul pamantului se afla miezul sau nucleul pamantului (cu grosimea de 3400 km) de consistenta fluida alcatuit din elemente grele (metale grele mai ales fier) unde au loc reactii atomice de fuziune in prezenta unor temperaturi si presiuni ridicate.
Stratul urmator fiind mantaua pamantului cu grosimea de 2900 km alcatuit din roci plastice, predominand silicatii si oxizii.
Stratul de la suprafata numit scoarta pamantului este un strat ca o crusta solida (de unde provine si numele stratului de crusta pamantului), stratul cel mai subtire (40 km grosime) unde domina la fel oxizii si silicatii, fiind insa imbogatit cu unele elemente care nu se pot intalni in mantaua pamantului.
Structura interna a pamantului are caracteristica de discontinuitate sau grosimimile variabile a straturilor rocilor ce pot favoriza miscarile seismice (cutremurele). Nucleul pamantului Stratul nucleului intern situat cel mai central in interiorul pamantului intinzandu-se in adancime intre 5100 si 6371 km. Nucleul pamatului este constituit dintr-un amestec solid de fier si nichel. Presiunea din acest strat atinge milioane de bari si temperaturi intre 4000 si 5000 C, temperaturi asemanatoare din petele solare. Unele ipoteze presupun ca de asemenea soarelui si in centrul pamantului ar exista hidrogen comprimat sub forma solida (avand o structura metalica) care ar putea proveni ca materie prima din soare.
Stratul nucleului extern fiind situat intre adancimile de 2900 si 5100 km, se afla intr-o starea de agregare fluida constituit dintr-o topitura de fier si nichel care probabil contine urme de sulf si oxigen, aici fiind temperaturi de cca. 2900 C. Aceasta topitura metalica fiind un bun conductor electric, sub actiunea de rotatie a pamantului ar fi raspunzatoare de magnetismul teresttru.
Nucleul pamantului are 31, 5 % din masa totala a pamantului si numai 16, 2 % din volumul acestuia, nucleul avand densitatea medie de 10 g/cm3 pe cand densitatea medie a globului este de numai 5, 5 g/cm3. Stratul superior al nucleului pamantului este numit zona nucleu-manta numit sau era numit discontinuitatea Wiechert-Gutenberg sau din cauza discontinuitatii sale numit Stratul-D (cu o grosime 200 - 300 km) fiind cercetat prin metode seismologice.
Mantaua pamantului Plume Propagarea undelor seismice Placile tectonice rigide ale litosferei cu conturul continentelor Mantaua interna este separata printr-o zona de trecere de nucleu fiind caracterizata printr-o schimbare brusca a densitatii de la densitatea 10 la 5 g/cm3. Cauza fiind schimbarea compozitiei fierul fiind inlocuit de mineralele cu o pondere mai mare in ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Straturile Pamantului
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!