Strâmtoarea Kerci

Extras din referat Cum descarc?

Stramtoarea Kerch face legatura intre Marea Neagra si Marea Azov. Spre W stramtoarea este marginita de peninsula Kerchens'kyi, iar spre E de peninsula Tamanskiy. Intrarea de S in stramtoarea Kerch se afla intre capurile Takil si Panagiya, iar cea de N intre capurile Khroni si Akhilleon.
Lungimea stramtorii Kerch este de 22 Mm, iar latimea cea mai mica este de 2 Mm. Cu toate acestea, existenta unui numar mare de limbi de nisip, intinsuri si a altor pericole a facut necesara dragarea unui canal pentru a permite navigatia navelor cu pescaj mare (canalul Kerch - Yeni -Kale).
Coastele stramtorii Kerch, inalte si lipsite de vegetatie, sunt crestate de bai si golfuri, in special coasta de E. Dintre acestea cele mai mari sunt: baile Komysh - Buruns'ka si Kerchens'ka in partea de W si golful Tamanskiy in partea de E. De la coastele stramtorii, indeosebi de la cea de E, pornesc limbi joase si nisipoase. Cele mai insemnate sunt limbile Tuzla si Chushka, care se invecineaza cu golful Tamanskiy in partea de W.
Capurile care pornesc de la coasta de W a stramtorii - Takyl, Belyi, Yeni - Kale, Fonar, Khroni si capurile Panagiya, Tuzla si Akhilleon, de pe coasta de E, permit o orientare usoara atat la apropierea de stramtoare, cat si pentru navigatia prin ea.
Puncte de reper pe coasta de W a stramtorii sunt: culmea Mitridat (45?21'N, 36?28'E) si farul Yeni - Kale instalat pe capul Fonar, iar pe coasta de E se vad bine culmile Gorelaya (45?20'N, 36?49'E), Zelenskogo (45?09'N, 36?42'E), Lysaya (45?13'N, 36?42'E) si altele.
Adancimile in stramtoarea Kerch sunt mici. Cele mai mari adancimi se afla la intrarile in stramtoare din Marea Neagra si din Marea Azov, dar ele nu depasesc 10 m in N si 18 m in partea de S a stramtorii. In mijlocul stramtorii adancimile scad treptat, iar la S de capul Yeni - Kale sunt mai mici de 5 m. De aceea, prin partea de mijloc a stramtorii, navele cu pescaj mare pot naviga numai prin canal.
Pericole. In stramtoarea Kerch exista numeroase pericole care ingreuneaza mult navigatia. In raionul capurilor de intrare dinspre Marea Neagra se afla numeroase recife, bancuri si obstacole submarine, in raionul capului Tuzla se gasesc stanci submarine, bancuri si piloni, iar la sud de capul Yeni - Kale se afla raionul bancurilor Tserkovni. Numeroase obstacole se afla pe ambele parti ale canalului Kerch - Yeni - Kale, indeosebi in partea de E a canalului. Pericolele care se gasesc pe pase, pe canalele dragate sau in apropierea paselor sunt marcate cu geamanduri luminoase, neluminoase si scondri.
Informatii hidrometeorologice.
Vantul. In cea mai mare parte a anului predomina vanturile din NE, caracterizate prin forta si durata mare. Iarna, aceste vanturi aduc inghet. Vanturi puternice se inregistreaza indeosebi toamna si iarna, iar vara sunt mai dese vanturile dinspre S. Indiferent de directie, vanturi cu o forta mai mare de 9 se intalnesc destul de rar.
Ceata este intalnita mai frecvent primavara.
Curentii din stramtoarea Kerch depind in mare masura de vanturi si de nivelul apei din Marea Azov. Curentii din Marea Azov se formeaza, de obicei, cand bat vanturile din sectorul nordic, iar curentii din Marea Neagra se formeaza cand bat vanturile din sectorul sudic. De asemenea, pe timpul vanturilor puternice si de lunga durata de NE, care imping apa din Marea Azov catre mijlocul stramtorii, se formeaza un curent invers, destul de puternic, care vine din Marea Neagra. Cea mai mare viteza a curentului se inregistreaza in portiunile cele mai inguste ale stramtorii si poate atinge 3 noduri. In portiunile late ale stramtorii, viteza curentului este de 0,1 - 0,5 noduri.
Nivelul apei din stramtoare este influentat de vanturile puternice. Astfel, in timpul vanturilor puternice de NE nivelul coboara, iar in timpul vanturilor de SW, acesta creste. Variatia de nivel observata este de cel mult 1 m.
Gheata apare in stramtoarea Kerch aproape in fiecare an, la sfarsitul lunii decembrie. Stratul de gheata se rupe des datorita curentilor variabili si a vanturilor din timpul iernii. In iernile foarte aspre, stramtoarea se acopera cu gheata relativ rezistenta, care persista pana la sfarsitul lunii februarie. Gheturi in deriva pot fi intalnite primavara, la dezghetul Marii Azov. Anomalie magnetica locala a fost inregistrata in stramtoarea Kerch.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stramtoarea Kerci.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!