Stockholm

Extras din referat Cum descarc?

STOCKHOLM
Oras situat in SE tarii, pe canalul Norrstrom, acolo unde apele lacului Malaren se ingemaneaza cu cele ale Marii Baltice, acopera un arhipelag de aproximativ 20 de insule si tarmul continental din imediata apropiere a acestora, fiind in aceeasi masura, cel mai mare oras al Suediei, dar si centrul comercial, financiar, de transport si cultural cel mai important al tarii.
Structural, teritoriul Suediei apartine aproape in intregime scutului fenoscandic, format din roci arhaice erodate, antrenate partial in orogeneza tertiara; glaciatiunea cuaternara a lasat urme evidente pe intreaga suprafata a tarii(depozite morenice, vai glaciare, lacuri s.a); numeroase insule(mai mari fiind Gotland si Oland) insotesc tarmul dantelat, adesea stancos al Marii Baltice. In N si in S canalului se intind campiile Uppsala, Vastagota, Ostagota; coline, in parte morenice, separa cele 3 arii depresionare bine populate, acoperite de culturi agricole. Sunt caracteristice lacurile(96000 la numar) , cele mai mari fiind cele tectonice(Vanern 5585km2 , Vattern 1899km2 , Hjalmaren , Malaren 1140km2).
Clima pastreaza inca un caracter continental , cu temperaturi medii -6,80C iarna si respectiv 15,90C vara si precipitatii ce depasesc 500 mm anual.
Vegetatia este alcatuita din paduri de amestec cu diverse foioase . Fauna este variata cu veverite, iepuri, vulpi, nevastuici, pasari de apa s.a.
Populatia capitalei este de aproximativ 1.492.000 locuitori.
In vecinatatea unui castel construit in 1187, regentul Birger Jarl intemeiaza la 1252 un oras care se impune, in urmatorul secol, ca un insemnat port al Scandinaviei .Dupa destramarea Uniunii de la Kalmar Stockholm devine capitala statului suedez de sine statator.
Se spune despre Stockholm ca este un oras - arhipelag, desi elementele sale fundamentale se intind si se inalta pe numai 13 dintre cele 24000 de insule, insulite si ostroave de la acea margine rasariteana a Suediei, unde apele Marii Baltice se intalnesc cu cele ale marelui lac Malar.
Bulevarde lichide
Din cauza acestei ingramadiri uluitoare de pamanturi insulare este atat de greu sa distingi la Stockholm unde incepe si unde se sfarseste marea. In Stockholmul de azi, nici nu-ti prea dai seama cand treci de pe o insula pe alta, in paienjenisul de poduri, de toate marimile, pe care-l strabati, incercand sa ajungi la locurile cele mai deosebite de pe cuprinsul sau. Poate ca ti-ar fi mai lesne sa explorezi tot acest univers insolit folosind numeroasele mijloace de transport nautic, in majoritatea lor vase de calatori, care, zi si noapte, inconjoara insulele, de-a lungul tarmurilor, ca niste adevarate bulevarde lichide, care iti ofera din plin privelistele cele mai surprinzatoare ale nordicului oras.
Orasul Stockholm este unul dintre principalele porturi ale tarii avand iesire la Marea Baltica fiind si un santier naval cunoscut. Stockholmul are 2 aeroporturi principale:Arlanda si Bromma care fac legatura cu importante orase ale lumii.
Goteborg cel mai mare port suedez, este asezat la Str. Kattegat si este legat de capitala prin canale. Orasul este cunoscut in toata lumea prin automobilele si camioanele ''Volvo'' , care se construiesc aici.
Important centru economic, al doilea centru industrial dupa Goteborg, Stockholm concentreaza in cele peste 1 500 intreprinderi ale sale cca 10% din productia industriala a tarii(siderurgie, electronica, telecomunicatii, utilaje industriale, petrochimie, poligrafie s.a.) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Stockholm.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!