Stockholm

Extras din referat Cum descarc?

Se spune despre Stockholm ca este un oras arhipeleag, desi elementele sale fundamentale se intind si se inalta pe numai 13 dintre cele 24000 de insule, insulite si ostroave de la acea margine rasariteana a Suediei, unde apele Marii Baltice se intalnesc cu cele ale marelui lac Malar.
Din cauza acestei ingramadiri uluitoare de pamanturi insulare este atat de greu sa distingi la Stockholm unde incepe si unde se sfarseste marea. In Stockholmul de azi, nici nu-ti prea dai seama cand treci de pe o insula pe alta, in paienjenisul de poduri, de toate marimile, pe care-l strabati, incercand sa ajungi la locurile cele mai deosebite de pa cuprinsul sau. Poate ca ti-ar fi mai lesne sa eplorezi tot acest univers insolit folosind numeroasele mijloace de transport nautic, in majoritatea lor vase de calatorii, care, zi si noapte, inconjoara insulele, de-a lungul tarmurilor, ca niste adevarate bulevarde lichide, care iti ofera din plin privelistile cele mai surprinzatoare ale nordicului oras.
Pe un istm al insulei Kungsholmen, pe malul golfului Riddarfjarden, te opresti in fata primariei orasului, o cladire nu prea veche (a fost terminata in 1932), dar care, prin aspectele ei arhitecturale, aminteste de cele mai impunatoare cladiri din trecutul Stockholmului. E toata imbracata in caramida rosie si are chiar o colonada in stil Venetian (Stockholmul e considerat si el o Venetie a Nordului). In plus are un turn cu muchii patrate, inal de 115 m, incheiat cu un far strajuit de trei simbolice coroane de aur ale Suediei. Iar in interiorul palatului te lasa mut de admiratie marea sa sala aurita, cu pereti acoperiti de imense basoreliefuri care zugravesc istoria orasului. In aceasta sala au loc stralucitele banchete care succed celebrelor ceremonii de decernare a premiilor Nobel.
Dupa cum i-a ramas si numele, Insula Djurgarden era, inca din secolul al XVI-lea, o minunata gradina, un parc rezervat numai membrilor familiei regale, oferind si azi o oaza de liniste, prinde pajisti, plantatii de flori si stejari, vile si baze nautice, dar acum pentru toti cei un milion de locuitori ai orasului. S-a pastrat aici, pentru vizitatorii contemporani, superba resedinta a celui care a fost fratele regelui Gustav al V-lea, Printul Eugen, un talentat pictor peisajist din prima jumatate a veacului 20, care a adunat in palatului sau, alaturi de propriile-i creatii, multe picturi si sculpturi din vremea sa. Dar atractiile prioritare pentru turistii straini sunt, fara indoiala, cele trei muzee de renume international.
Vasa corabia uriasa. Intr-o magnifica montare, muzeul Vasa expune uriasa carcasa a corabiei de razboi, cu acelasi nume, construita sub regele Gustav Adolf, dar esuata in ziua lansarii din anul 1628 si ranfluata abia 333 de ani mai tarziu, in 1961, si readusa, aproape miraculos, la starea de a putea oferi un fascinant tablou muzeal, alaturi de sutele de marturii descoperite in compartimentele sale Skansen Muzeul Satului. In marele muzeu etnografic exista ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Stockholm - Varianta 3
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!