Statiunea Predeal

Extras din referat Cum descarc?

Istoric
Aparitia sa se datoreaza manastirii Predeal; dupa anul 1700 au fost ridicate mai multe hanuri, localitatea fiind mentionata documentar in anul 1805;
Urmele istorice ale acestei asezari sunt pe cat de sporadice, pe atat de indepartate in timp. Ca a existat aici o straveche asezare preistorica nu poate fi negat, desi s-au facut mai putine lucrari arheologice decat in alte zone istorice. Putinele sapaturi au confirmat la sfarsitul veacului trecut existenta, in zona Predealului, a unui depozit de bronz datand din neolitic (1200-800 i.H), compus din coliere masive, o sabie frumos mestesugita si un topor cu tortita si gura imbucatoare. 
Coincidenta acestui depozit cu cel descoperit la Predeal (unde s-au aflat intre altele 26 de topoare din bronz) permite sa credem ca aceasta zona a Vaii Prahovei era populata in neolitic. Absenta urmelor de arheologie romana presupune ca legiunile romane, speriate de Defileul de la posada, au ocolit zona, preferand Valea Teleajenului si pasul de la Tabla Butii, in trecerea lor spre Transilvania. 
Numele asezarii a starnit interes pentru mai multi experti, majoritatea ramanand la concluzia ca este o numire latina, traducand termenul latin "Pre Deal" prin "mai sus decat dealul", "in fata dealului" sau "mosie dependenta". Dupa cum se stie localitati cu acest toponim sunt numeroase: "Predeal" in Plaiul Teleajenului, "Predeal ul" la Bran si "Predelus" in partile Bratocei. La 1880 Predeal, numita pana la 1874 "Podul Neagului" si unita cu Posada, Comarnic, devine comuna. Predealul, Azuga, Busteni si Poiana Tapului se desprind de aceasta si formeaza o singura comuna sub numele de Predeal, la 7 mai 1885, acoperind astfel o zona de cca. 22 kilometri, pana la apa Pelesului, din varful Bucegiului, pana la varful Unghiei si a sirului de munti din partile Doftanei. 
In anul 1908 localitatile Predeal si Azuga se desprind de Busteni si Poiana Tapului pentru ca la 20 mai 1912 sa se semneze actul de nastere al comunei autonome Predeal, primind independent administrativa. In Predeal si imprejurimi intalnim la tot pasul locuri sfinte legate nemijlocit de luptele duse pt. apararea orasului, in care s-au jertfit mii de militari romani.Predealul este plin de locuri incarcate de istorie, peste care pasim nepasatori si nestiutori, lucru care se transmite din pacate din generatie in generatie. In 1946 a devenit oras, incluzand si localitatile Paraul Rece, Timisul de Sus si Timisul de Jos .
Localizare:
Statiunea Predeal este situata in centrul Romaniei pe Valea Prahovei, intre raurile Prahova si Timis, la poalele muntilor Bucegi la nord-est de acestia si cele ale muntilor Baiului la nord-vest. Orasul Predeal este asezat la cea mai mare altitudine urbana din Romania, intre 1030m-1110m. Statiune de odihna de mare atractie, beneficiaza de o pozitie exceptionala ce deschide privirilor o splendida panorama spre Vaile Timisului si Prahovei, spre peisajul muntilor impaduriti din jurul sau (Bucegi, Postavaru, Piatra Mare). Are avantajul de a dispune de excelente partii de schi (cu diferite grade de dificultate) precum si de transport pe cablu (telescaune, teleschi, babyskilift) fiind un centru de practicare a sporturilor de iarna deosebit de apreciat (grosimea medie a stratului de zapada depaseste 40 cm in februarie). Este si un important punct de plecare in excursii pe muntii din jur care sunt usor accesibili. Aici se organizeaza serbari, carnavaluri, diverse alte manifestari de amploare. Confortul modern, atmosfera deconectanta, mijloacele optime de cazare, numeroasele posibilitati de agrement ii confera valentele unei statiuni ce se ridica la standardele international.
Cai de acces:
Statiunea se afla pe o axa de circulatie feroviara si rutiera extrem de importanta care uneste Bucurestiul cu Brasovul peste Pasul Predeal (1032 m); se gaseste la o distanta de 140 km pe calea ferata fata de Bucuresti, si la 144 km de acelasi oras pe DN1 (E60), la 26 km si, respectiv, 24 km de Brasov, la 81 km de Ploiesti, la 11 km de Busteni si 19 de Sinaia.
Aeroportul international Otopeni se afla la 123 km, iar cel national, de la Baneasa, la 136 km. Distanta fata de Bucuresti este de 143 km. Cel mai apropiat punct de frontiera se afla la Giurgiu, la 207 km (rutier si feroviar).


Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea Predeal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!