Stațiunea montană Borsec

Extras din referat Cum descarc?

Asezare geografica
Statiunea Borsec se poate identifica pe coordonatele 46g 58'' latitudine nordica 25 g 34'' longitudine estica, regasindu-se in N-E judetului Harghita, in lantul muntos al Carpatilor Orientali.Depresiunea in care a luat nastere aceasta comunitate se situeaza la interferenta muntilor Giurgeului, Bistritei si Calimanilor, avand o altitudine cuprinsa intre 850-950 m.
Caii de acces
De la Borsec spre Moldova, prin pasul Tulghes, pe soseaua asfaltata ce trece pe langa lacul de acumulare de la Bicaz, se poate ajunge la Piatra Neamt. Legatura feroviara se face prin statia CFR Toplita, aflata pe magistrala Brasov-Ciceu- Deda-Dej-Baia Mare care este situata la 26 Km de Borsec. Traseul Borsec - Toplita, care traverseaza masivul Creanga, este de o rara frumusete. Localitatea Borsec are doua componente: asezarea primara, situata pe DN 15 (Toplita-Borsec-Tg.Neamt) la intersectia cu DJ 128 (Borsec-Ditrau) si statiunea propriu-zisa, situata la nord de asezarea priara.Orasul statiune balneo-climaterica Borsec, declarat astfel din anul 1953, este racordat la circuitul cailorrutiere prin Drumul National DN 15 Toplita - Piatra - Neamt, ce face legatura cu drumul european E 578 Brasov - Miercurea-Ciuc- Tg-Mures. Orasul Borsec se afla la o distanta egala, 130 km, de orasele resedinta de judet Miercurea Ciuc, Tirgu Mures si Piatra Neamt si la aproximativ 200 km de Cluj, Sfantu Gheorghe, Brasov, Bacau, Iasi.
Relief
Din punct de vedere morfologic, depresiunea se imparte in doua parti distincte: una sud-vestica, mai joasa, cu altitudine de 800 m si alta nord-estica, mai inalta cu circa 80-100 m decat cealalta. In general, regiunea inconjuratoare se caracterizeaza prin munti de inaltime mijlocie, rotunjiti, larg lobati, cu relief carstic, in deplina concordanta cu structura geologica, iar zona bazinului propriu-zis prezinta suprafete aproape plane, pe care local sunt instalate zone de inmlastinire datorate impermeabilitatii rocilor marnoase. Zonele ocupate cu travertine, din partea nord-estica a depresiunii s-au dezvoltat sub forma de petice, dintre care cel mai bine reprezentat ocupa o zona de circa un km patrat, delimitata de Valea Vinului la sud, Valea Usturoi la nord si paraul Borviz la est. Zonele ocupate cu travertine au aspect relativ plat, cu mici depresiuni carstice (doline). Partea sudica a acestor depuneri prezinta margini abrupte de pana la 100 m, de-a lungul vaii Vinului iar zona are aspectul clasic al regiunilor carstice, cu numeroase grote, pesteri etc.
Hidrografia
Regimul hidrologic este reprezentat de paraul Vinului si afluientii sai. Apele se alimenteaza din ploi indeosebi,dar si din topirea zapezilor.Alimentarea subterana este ponderata ,mai saraca.Apele subterane ce se gasesc cantonate in calcarele dolomitice genereaza izvoarele minerale carbogazoase.Aceste ape se alimenteaza prin infiltratiile apelor de suprafata in subteran,indeosebi a paraielor din acest bazin hidrografic.Cele mai imp ape minerale care se gasesc cantonate in calcarele cristaline dolomitice sunt cele din Cumea Faget - Sapte Izvoare.
Clima
Borsecul, prin asezarea geografica, apartine climatului subalpin de depresiune. Temperatura medie anuala este de 5,8g C.Amplitudinea termica de 22.5 g C reprezinta diferenta dintre valoarea temperaturii medii a lunii ianuarie de -5,9 g C si valoarea temperaturii medii din luna iulie de 16,5 g C.Valoarea amplitudinii termice reflecta gradul de continentalitate al climatului.Umiditatea aerului se situeaza intre 79% si 86% in lunile de vara si 86 - 90% in lunile de iarna, exceptie facand ultimii ani, datorita secetei.Precipitatiile medii anuale sunt de 702,6 mm.Repartitia lor in timpul anului nu este uniforma,ele crescand incepand din luna februarie si inregistrand un maxim in luna iunie.Iarna este cea mai saraca in precipitatii.Variatiile mici de temperatura, vanturile putine, puritatea aerului, bogatia in ozon sunt caracteristicile binefacatoare ale climatului caracteristic Borsecului, insotite de un bioclimat de tip montan, tonic, stimulant si cu aeroionizare preponderent negativa, puternic sedativa, ce permite alternante de tratament cu agenti si fizioterapeutici, bai de soare si de aer ionizat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea Montana Borsec.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!