Statiunea Baltatesti

Extras din referat Cum descarc?

Baltatestii, cu maretele gradini si asezamintele sale de bai, pareau ca vor sa se ascunda dupa nesfarsitele siruri de plopi inalti, de mesteacani blonzi si de brazi posomorati" (Calistrat Hogas)
Date generale: 
Baltatesti, este o localitate asezata in depresiunea extracarpatica a Neamtului in partea de N-E a judetului omonim, intre orasele Piatra Neamt(resedinta de judet - la 34 km) si orasul Tg. Neamt (la 11 km). Aici se intersecteaza paralela 47 latitudine nordica si meridianul 26 longitudine estica. Localitatea se afla la o altitudine cuprinsa intre 420 m, in dreptul Sanatoriului balnear si 500 m in capatul de langa izlaz al str. Sg. Enachescu, fost Sarii. 
Localitatea Baltatesti este asezata intr-un cadru natural atractiv, in S-V Depresiunii Neamt, care este delimitata la V de culmile Muntelui Stanisoara, ce ating inaltimi in jurul a 1000 m, Muntelui Agapiei (896 m) si Dealul Mare Baratec (1008 m); la E dealul Boistea (579 m) si Corni (600 m) la N Culmea Plesu (911 m) si in sud Saua Baltatesti (538 m).
Statiunea Baltatesti se bucura de un climat moderat, iar existenta izvoarelor de ape minerale cu un continut foarte ridicat in saruri plaseaza Sanatoriul de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala ,,Dr. Dimitrie Cantemir Baltatesti" din punct de vedere curativ, la nivelul zonelor turistice europene : KARLSBAD, VICH. Aerul este bogat in ioni negativi, este ozonat si are un efect tonifiant asupra organismului.
Fiind asezata intr-un cadru natural atractiv, ferita de aglomeratia si poluarea din mediul urban, statiunea Baltatesti creeaza un mediu prielnic pentru odihna si relaxare, dar totodata si pentru practicarea diferitelor sporturi.
Unul dintre aspectele favorabile ale acestei regiuni este peisajul natural, muntii, cheile si raurile judetului. Exista aproximativ 15 zone naturale protejate in judet. Dintre acestea se evidentiaza Parcul National Ceahlau, Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas si Parcul Natural Vanatori Neamt. Toate aceste zone sunt bogate in resurse naturale, animale salbatice si fond piscicol in diferitele rauri si lacuri.
Cai de acces
Drumul de insemnatate judeteana D.N. 15C face legatura dintre municipiul Piatra Neamt si orasul Tg. Neamt, comunicatie care intra in Baltatesti dinspre Cracaoani prin locul numit Seaua Baltatesti(538 m). Soseaua se desfasoara in lungul localitatii pe o distanta de 4,5 km, pana pe Dealul Buga unde trece pe teritoriul comunei Agapia. Aceasta sosea, in perioada 1959-1961 a fost betonata, iar dupa 1970 i s-a aplicat o imbracaminte de bitum. In momentul de fata este bine intretinuta. Drumul care face legatura dintre soseaua nationala si Manastirea Varatec, de un mare interes turistic , a fost betonata in 1966.
Istoric
Comuna Baltatesti este consemnata documentar la inceputul secolului al XVIII-lea, fiind cunoscuta pentru apele minerale clorurate, sulfatate, iodice, bromurate cu o concentratie de pana la 280 g/l. Insa existenta izvoarelor de slatina din aceasta zona a fost cunoscuta cu mult timp inainte, chiar din epoca bronzului, fiind folosite la extragerea sarii. 
Abia in 1810 insa principele Cantacuzino descopera cateva izvoare cu apa sarata, astupate si parasite, folosite pentru utilitati gospodaresti. Constient de valoarea terapeutica a apei, principele se ingrijeste de curatarea si amenajarea acestora ca "feredee" (bai) utilizate pe timp de vara. Ulterior au fost ridicate doua baraci acoperite in care s-au montat cazi de lemn si a fost amenajat si un mic parc de odihna. 
Analizele efectuate de U. Chihac, Franz Humael in 1939, de Petru Poni in 1850 iar mai apoi de Stenner si Kony in 1883 au dovedit faptul ca apele minerale de la Baltatesti sunt cele mai bogate in saruri (clorura de sodiu, sulfati si iod) din toate apele omologate in Europa, confirmand astfel calitatile lor terapeutice. De altfel apele minerale de aici au fost premiate cu medalii de aur la Paris (1901) si Bucuresti (1906). Din acel moment, la Baltatesti vin sa-si ingrijeasca sanatatea oaspeti din Franta, Italia, Rusia, Turcia. 
In 1844 principele mareste capacitatea stabilimentului construind un pavilion cu 24 de camere si mai multe cabine cu cate doua cazi pentru bai. In 1878 doctorul Dumitru Cantemir, originar din Roznov Neamt, cumpara proprietatea in scopul amenajarii si dezvoltarii statiunii. Timp de 15 ani acesta asigura asistenta medicala si aduce importante imbunatatiri. Astfel, Baile Baltatesti ajung sa cuprinda 5 corpuri de cladiri cu peste 100 de locuri de cazare si 46 de cazi pentru tratament, pentru acestea folosindu-se apa din izvoarele Olga, Elena si Cneazul. Tot in acest timp este marit si parcul de agrement. 
Dupa moartea medicului Cantemir, vaduva acestuia, recasatorita Arapu, cedeaza administrarea bailor fiilor sai care, cu incepere din 1903, le arendeaza. In timpul primului razboi mondial stabilimentul este transformat in spital de campanie, cladirile si instalatiile deteriorandu-se. 
In 1920 familia Arapu vinde statiunea doctorului Lazar Goldhamer care reface instalatiile si acorda asistenta medicala. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial statiunea este in mare parte distrusa, iar activitatea este intrerupta pentru mai multi ani. 
In 1948 Baltatestii trec in proprietatea statului, iar din 1953 baile incep din nou sa functioneze. In 1964 se fac trei forari la adincimea de 60 de metri pentru a se obtine un debit constant de apa. Intre anii 1971-1974 statiunea este refacuta si devine statiune permanenta. In 1993, Statiunea Baltatesti este preluata de MApN care a trecut la modernizarea bazei tehnico-materiale. Astazi, are trei hoteluri de categoria doua stele si unul de categoria o stea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea Baltatesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!