Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: Pucioasa Spa: tourism developement opportunities
Balneary tourism is the only type of tourism in our caounry that counts on standing resources, that are practically inexhaustible.We are lucky to have almoust 1/3 of the mineral and thermal waters on the continet.
This paper aims at evaluation of the touristic potential of Pucioasa Spa and tries to determine the main problems that keep this area from evolving.
Pucioasa city is placed in a depression area on the superior bank of Ialomita River, in the area of subcarpathial hills in the north of Dambovita county. It became well known for its healing waters but after 1989 a crisis period commenced. And since then it has never found its balance.
The present article intends to find some strategies and also to find out what local people think about this situation.
It is hoped that both officials and practioners would use the recommendations offered in the article for future research and for future development of the area.
Keywords: tourism; balneary tourism; Pucioasa; SWOT analysis, questionnaires, touristic potential.
1. Introducere
Scopul acestei lucrari este de a aduce contributie in procesul de dezvoltare a statiunii balneo-climaterice Pucioasa, prin analizarea situatiei actuale a spatiului, atat din punct de vedere turistic cat si social, pentru a stabili cauzele stagnarii procesului de dezvoltare a turismului.
Astfel, aceata lucrare, bazata pe un studiu de caz, isi propune sa aduca recomandari, sa genereze rezultate si mai apoi strategii ce pot permite gasirea unei solutii pentru revigorarea turismului balneo-climateric in orasul Pucioasa.
Nu multe sunt persoanele ce au publicat despre aceata zona, de ceea, un alt scop este acela de a trezi interesul peroanelor specializate in vederea analizarii acestei frumoase zone.
Focalizarea in aceasta lucrare se face pe turismul balnear, se aduc in discutie metodele folosite in atingerea rezultatelor, dar accentul se pune pe strategii de dezvoltare a turismului.
Turismul balnear nu se adreseaza numai celor cu probleme medicale, ci si celor care vor sa se relaxeze, sa-si gaseasca vitalitatea si o buna conditie fizica, mentala si spirituala. (Berbescu, E., 1997).
De la aceasta premiza trebuie sa pornim daca vrem ca proiectele de dezvoltare a statiunii balneo-climaterice Pucioasa sa ajunga la o finalitate.
Din pacate, revenirea Romaniei in randul democratiilor europene, incepand cu 1989 a insemnat pentru turismul balnear, in ciuda valorii factorilor naturali de cura, intrarea intr-o criza profunda, baza tehnico-materiala suferind o degradare continua. (Ianc, T. ; Stanciulescu, Gabriela, 2006).
Turismul balnear este singura forma de turism din tara noastra care se bazeaza pe un potential permanent, de mare complexitate, practic inepuizabil. Romania se inscrie printre tarile europene cu un fond balnear remarcabil. Avem sansa ca 1/3 din apele termale si minerale de pe continent sa se gaseasca in tara noastra.
Pucioasa este un oras statiune balneara de peste 170 ani, asezata pe cursul superior al Ialomitei la 20 km nord de municipiul Targoviste si o altitudine de 400 m, ce beneficiaza de o pozitie favorabila, cu dealuri lente de o parte si de cealalta, de sub care tasnesc binefacatoarele izvoare de pucioasa (sulfuroase), de unde i se trage si numele de Pucioasa. (Huica I. ,Simion M. , Stanca D., 1999).
Izvoarele sulfuroase au o mare concentratie (1.152mg/l), sulfurate, clorurate, slab bicarbonate, calcice, sodice, magnezice ce au determinat dezvoltarea statiunii, cu functionare permanenta (Dimitrescu P., 1916). Climatul de deal, cu temperatura medie anuala de peste 10 grade Celsius si cu precipitatii de 750mm anual, ca si existenta apelor minerale, face ca statiunea sa fie recomandata pentru tratamenul afectiunilor reumatismale, posttraumatice, neurologice, periferice si centrale, respiratorii, dermatologice si cardio- vasculare. 
Cu toate acestea, este incadrata in cadrul statiunilor balneare de interes turistic limitat, cu un indice de atractivitate de 1,31. Cauza principala este existenta unor structuri balneoturistice cu uzura fizica si morala avansata, ceea ce face ca cererea turistica sa fie mai redusa.
Statiunea Pucioasa reprezinta un interesant punct de pornire pentru vizitarea mai multor obiective turistice majore, asa cum sunt Vechea Cetate de Scaun de la Targoviste, Valea Prahovei, Brasov, Bran, etc. Astfel, localizarea este una prielnica pentru dezvoltarea turismului.
Accesul rutier este lesnicios, localitatea fiind situata pe drumul national DN 71 Targoviste - Pietrosita - Sinaia. Ca urmare, deplasarile sunt posibile din toate zonele tarii, iar pentru orase mari ca Ploiesti, Brasov si Bucuresti, durata deplasarii auto este foarte scurta, de aproximativ o ora. Astfel, accesul nu este una dintre cauzele slabei dezvoltari a statiunii.
Obiectivele turistice din Pucioasa nu sunt numerose dar reprezinta fiecare o bucatica din istoria acestui orasel (Dumitrescu P., 1936). Amatorii de cunoasterea comorilor satului romanesc de odinioara se pot opri, vizavi de "Casa Portugheza", la Muzeul de Etnografie al orasului, adapostit intr-o casa veche de doua veacuri, ,,Casa Dobrescu". Parcul Independentei dateaza din sec. XIX , este situat la limita de nord a zonei centrale a orasului si este integrat in zona istorica, aflandu-se la o distanta foarte mica de cele doua baze de tratament ale statiunii. Ca obiective mai putem mentiona Cetatea Sfanta Noul Ierusalim, lacul de acumulare, pastravaria.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea Balneo-Climaterica Pucioasa - Oportunitati de Dezvoltare a Turismului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!