Starea Mediului Geografic in Depresiunea Beiusului

Extras din referat Cum descarc?

Vestul Muntilor Apuseni se caracterizeaza prin prezenta unor culmi muntoase joase ce se desprind din nodul orografic al Bihorului, printre care
se insira o serie de culoare cu relief deluros.
La inceput, in urma scufundarii unor zone din orogenul Muntilor Apuseni, aceste culare au functionat ca bazine de sedimentare, cu aspect de golfuri ale Bazinului Panonic (depresiuni golf-Depr. Beius, Vad-Borod, Zarand).
Prin aceste "depresiuni golf" se face separarea masivelor muntoase intre ele cat si trecerea de la spatiul montan la Campia Vestica.
O astfel de "depresiune golf" consider ca este si "Tara Beiusului", drenat de raul Crisul Negru si afluentii sai, care separa, pe de o parte Muntii Padurea Craiului si a Bihorului, de Muntii Codru Moma, iar pe de alta parte face legatura dintre Muntii Apuseni si Campia Crisurilor.
a)Relieful:
Intre limitele aratate de-a lungul evolutiei sale relieful Depresiunii Beiusului a capatat anumite particularitati zonale. Din lucrarile de specialitate care apartin lui L. Sawicki (1912), Emm de Mortanne (1924), M Pauca (1935), R Fiecheux (1933), V Mihailescu (1954), I Berindei (1965) se considera ca relieful deluros din Tara Beiusului este, rezultatul unui proces de eroziune, care s-a desfasurat asupra unui piemont de acumulare ce era situate in pliocenul superior la poalele muntilor astfel ca Dealurile Beiusului pot fi incadrate in categoria dealurilor piemontane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Starea Mediului Geografic in Depresiunea Beiusului .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!