Starea Mediului Ambiant in Republica Moldova Surse de Poluare si Masuri de Protectie

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Relatiile om si natura, in conditiile trecerii de la economia planificata la relatiile de piata si in contextul agravarii multor probleme sociale au contribuit si la crearea unor probleme de mediu, cele mai esentiale fiind inrautatirea starii mediului in ansamblu si utilizarea nerationala a componentelor naturii. Activitatile economice din perioada de tranzitie au dus la cresterea a presiunei practic asupra tuturor componentelor de mediu: aer atmosferic, resursele acvatice, funciare, biologice si asupra subsolului. Impactul care persista pina in prezent poarta caracter direct s-u indirect.
Scopul principal consta in:
- stabilirea starii actuale a componentelor de mediu
- identificarea cauzelor care au dus la inrautatirea calitatii factorilor de mediu
- stabilirea gradului de impact asupra mediului ca rezultat al activitatilor economice 
- punerea in evidenta a masurilor intreprinse de institutiile care elaboreaza politica de protectie de monitorizare a mediului indreptate spre imbunatatirea situatiei.
Pentru realizarea obiectivelor propuse am utilizat sursele bibliografice pe aceasta problema, darile de seama privind situatia mediului inconjurator elaborate de catre Inspectoratul Ecologic de Stat, precum si analizat datele statistice ce tin de gradul de impact sistematizate de aceasta institutie.
1. CARACTERIZARE DE ANSAMBLU A SECTOARELOR ECONOMICE SI IMPACTUL LOR ASUPRA MEDIULUI INCONGURATOR
Resursele naturale reprezinta fundamentul oricarei activitati socio-economice. Utilizarea rationala a lor este o conditie primordiala in dezvoltarea durabila a oricarei tari, inclusiv si a Republica Moldova.
Transformarile politice, economice si sociale de la sfirsitul secolului XX au afectat puternic economia tarii. Pierderea pietelor traditionale din spatiul ex-sovetic, cresterea brusca a presurilor la resursele energetice si si materia prima, restructurarile din cadrul economiei nationale si alti facturi au dus la scaderea substantiala a productiei industriale si agricole. Toate acestea au avut si un impact major asupra mediului remarcat prin emiterea substantelor poluante in aer si ape, prin contaminarea solului si generarea deseurilor, prin degradarea diversitatii biologice, etc. Sectoarele cu cel mai mare impact asupra mediului este industria energetica si transportul.
Republica Moldova nu dispune de resurse energetice si de aceia este impusa sa le importe. In ultimul deceniu tara a fost capabila sa acopere din surse interne doar 3-55 din cantitatea totala de energie consumata. Gazul natural reprezinta circa o jumatate din resursele energetice primare importante, combustibilii lichizi alcatuiesc cca un sfert, iar restul il formeaza importurile de carbune si energie electrica.
Cea mai mare parte din resursele energetice primare, circa 70% , sunt consumate pentru obtinerea energiei electrice si termice. Alti utilizatori directi importanti ai resurselr energetice sunt Transportul (cca 15%), industria (7%) si sectorul agricol (3%). Dintre unitatile principale de productie a energiei electrice cele mai poluante sunt Centralele electro-termice (CET). Impactul lor asupra mediului este determinat de natura combustibilului utilizat. Substantial creste capacitatea de poluare cind CET-urile consuma carbune, mai putin poluante sunt cele care utilizeaza pacura, pecind cele care folosesc in calitate de combustibil gazul natural au un impact relativ redus asupra mediului.
Dintre tipurile de transport din republica in rol mai important in dezvoltarea economica ii revene transportului auto, transportul feroviar si transportul aerian. Insa ponderea lor este destul de disproportionata: circa 88% din totalul transportarilor efectuate in tara ii revine transportului auto, 11% transportului feroviar si doar 1% celorlalte tipuri de transport, inclusiv si aerian. 
Situatia in agricultura sa agravat odata cu aplicarea programului de privatizare , care de rind cu parcelarea terenurilor agricole a dus la nerespectarea tehnologiilor de cultivare si la reducerea drastica a investitiilor in sectorul agrar. S-a majorat puternic suprafetele culturilor prasitoare, cu o rentabilitate economica inalta, ceea ce nu corespunde intotdeauna cerintelor agronomice si ecologice la organizarea si utilizarea terenurilor agricole. In ultimul deceniu, a sporit considerabil suprafata ocupata cu culturi cerealiere, indeosebi cu grau de toamna si porumb pentru boabe. Cresterea suprafetelor cultivate cu porumb a dus la majorarea pierderilor de substanta organica a solului si eroziunea lui in deosebi pe terenurile cu relief accidentat. La fel si cresterea suprafetelor de floarea soarelui nu permite aplicarea adecvata a asolamentelor, prin respectarea termenului de reintoarcere a culturii pe acelasi cimp in conformitate cu cerintele agronomice. De rind cu aceasta si prelucrarea terenurilor este un obstacol considerabil in respectarea tehnologiilor de cultivare a culturilor de cimp, ceia ce contribuie mult la intensificarea procesului de degradare a solurilor. La aceasta contribuie si utilizarea nesatisfacatoare a ingrasamintelor organice si minerale care ar putea sa mentina nivelul de fertilitate a solurilor. 
Dintre componentele de mediu afectate de activitatile economice din Republica Moldova remarcam aerul atmosferic, apele de suprafata si subterane, solul, flora si fauna si subsolul. Cum se manifesta acest impact se examineza in capitolele care urmeaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Starea Mediului Ambiant in Republica Moldova Surse de Poluare si Masuri de Protectie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!