Stadiile de evolutie demografica (ritmul mediu anual de crestere)

Extras din referat Cum descarc?

Populatia Terrei este rezultatul unui proces continuu ce presupune alternanta perioadelor de crestere cu cele de descrestere sau stagnare, pana la inscrierea pe un singur sens dupa directia curbei exponentiale. Daca umanitatii i-au trebuit mai multe milioane de ani pentru a atinge primul miliard de locuitori, al doilea miliard a fost posibil in doar 100 de ani, al treilea realizandu-se in 30 de ani, al patrulea in 16 ani, perioada de multiplicare scazand in ceea ce priveste atingerea celui de al cincilea miliard la 11 ani, pentru ca la aceasta sa ramana aproximativ neschimbata in ceea ce priveste cel de-al saselea milliard (12 ani).
CRESTEREA DEMOGRAFICA IN PALEOLITIC SI MEZOLITIC.
-  Evolutia populatiei prezinta o influenta direct dependenta de factorii de favorabilitate sau restrictivitate ai mediului natural, dat fiind faptul ca economia era una de subzistenta, bazata pe vanatoare si pescuit, astfel incat populatia nu depasea 1 milion locuitori in Paleoliticul Superior.
-  Aceasta perioada de crestere este datorata progreselor legate de mestesugul cioplirii pietrei, fapt ce a permis omului primitiv realizarea de unelte mai performante a caror folosire asigura un volum mai ridicat al resurselor alimentare.
CRESTEREA DEMOGRAFICA DIN NEOLITIC PANA IN SECOLUL
AL XVIII-LEA.
-  Perioadei de multiplicare a populatiei specifice paleoliticului Superior i se adauga una caracterizata de oscilatii sau de crestere lenta uneori chiar stagnare a carei desfasurare se intinde pana in mileniul 7 i. Hr.
-  Intre anii 6000 si 5000 i. Hr. putem lua in considerare descoperirea tehnicilor agricole, precum si domesticirea animalelor, toate acestea conducand la un
mod de viata sedentar, diferit de cel nomad sau seminomad specific perioadei in care omul era doar vanator sau culegator. In Asia (170 mil. loc.) existau doi poli demografici, India (cca. 45 mil. locuitori) si China (cca. 70 mil. locuitori), cu civilizatii ce rivalizau cu Roma, fiecare avand o populatie mai mare decat a Europei.
CRESTEREA DEMOGRAFICA IN SEC. al XVIII-lea.
-  Revolutia industriala din Europa de Vest s-a extins in toate teritoriile ocupate de europeni, inducand o crestere a productivitatii muncii in agricultura, dar si o dezvoltare a activitatilor industriale si tertiare, toate acestea conducand la progrese in sfera medicala, materializate prin eradicarea unor maladii.
-  Astfel, putem vorbi de o crestere vertiginoasa a populatiei care se multiplica de 5 ori.
-  Populatia Africii a inregistrat o scadere de la 107 la 102 mil. loc, in timp ce America de Nord si America Latina erau slab populate avand 5 si respectiv 19 mil. loc., Oceania inregistrand 2 mil. Loc


Fisiere in arhiva (1):

  • Stadiile de evolutie demografica (ritmul mediu anual de crestere).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!