Spațiul românesc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tara noastra este situata in emisfera nordica, la intersectia meridianului de 25o longitudine estica cu paralela de 45o latitudine nordica, cea ce inseamna ca se afla la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord. In Europa, Romania este aproximativ in centru, la distanta egala intre punctele extreme ale Europei: tarmul atlantic al Peninsulei Iberice in vest si Muntii Ural in est. In schimb este mai aproape de Marea Mediterana, sudul Europei, decat de Oceanul Arctic, nordul Europei.

Vecinii Romaniei sunt: - in S: Bulgaria

- in S-V: Iugoslavia

- in N-V: Ungaria

- in N: Ucraina

- in E: Moldova, Ucraina si Marea Neagra

Principalele caracteristici ale reliefului Romaniei sunt varietatea, proportionalitatea si dispunerea pe trepte concentrice.

o Muntii Carpati ocupa 28% din teritoriul Romaniei. Ei formeaza un inel in jurul Depresiunii Transilvaniei. Sunt impartiti in: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali.

o Dealurile si podisurile ocupa 42% si se intind in jurul Carpatilor

o Campiile ocupa 30%. Avem doua campii: Campia Romana (in S) si Campia de Vest

Romania de azi este situata in zona de contact dintre Europa Centrala si Europa de Rasarit, fapt ce a lasat o amprenta specifica asupra civilizatiei romanesti. Spatiul carpato-dunarean este termenul cel mai potrivit pentru a denumi aria in care au evoluat civilizatiile preistorice si istorice atestate pe teritoriul de astazi al tarii noastre.

Unitatea geografica a spatiului carpato-dunarean se sprijina pe trei elemente importante: Dunarea, Carpatii si Marea Neagra. Proportionalitatea armonioasa a elementelor geografice, clima temperata, bogatia florei si faunei au oferit conditii optime de trai locuitorilor din aceasta arie geografica. Asa se explica si continuitatea de locuire din cele mai vechi timpuri si pana azi, in pofida numeroaselor migratii ce au afectat teritoriul tarii noastre pana in zorii Evului Mediu si care au determinat fluctuatii demografice.

Campiile si vaile raurilor au permis practicarea agriculturii, in zona dealurilor subcarpatice se cresteau animale, iar din munti se extrageau bogatiile subsolului. Civilizatia Romaneasca veche a fost o civilizatie a lemnului. Padurea a jucat un rol important in istoria romaneasca, constituind nu numai o bogatie naturala, dar si un adapost impotriva navalitorilor. Reteaua hidrografica a Romaniei, izvorata din Muntii Carpati, constituie un alt element de unitate, apele curgatoare fiind artere importante de comunicatie intre diferitele provincii. Dunarea a fost o cale de contact cu regiunile Europei centrale, favorizand circulatia oamenilor, ideilor, bunurilor culturale si materiale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spatiul romanesc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 556 cuvinte
Nr caractere:
7 437 caractere
Marime:
19.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
demografie, paduri, romania, pozitionare
Predat:
la gimnaziu
Sus!