Sistemul de Poziționare Global

Extras din referat Cum descarc?

Incercarea de a ne lamuri in ce stadiu ne aflam si spre ce ne indreptam este probabil una din cele mai vechi framantari ale omului. Navigatia si pozitionarea sunt cruciale pentru foarte multe activitati care se desfasurau foarte greoi. O data cu trecerea anilor, o serie de tehnologii au incercat sa simplifice aceasta sarcina, dar toate prezentau o serie de dezavantaje. Departamentul de Aparare al SUA a decis ca armata trebuie sa detina un sistem de pozitionare globala de o precizie remarcabila. Din fericire aceasta tara a avut si banii (aproximativ 12 miliarde dolari) pentru a construi ceva cu adevarat bun. Rezultatul este Sistemul de Pozitionare Globala, sistem care a schimbat navigatia pentru totdeauna. Sistemul de Pozitionare Globala (GPS) este un sistem de radio-navigatie globala, format dintr-o constelatie de 24 de sateliti si statiile lor de la sol. GPS-ul foloseste satelitii ca puncte de referinta pentru a calcula pozitiile cu o acuratete de domeniul metrilor, dar cu variante avansate de GPS (in special militare) se pot face masuratori cu o acuratete mai mica de un centimetru! Intr-un fel e ca si cum s-ar aloca o adresa unica fiecarui metru patrat al planetei. Receptoarele GPS au fost miniaturizate pana la nivelul catorva circuite integrate, devenind astfel si foarte economice. Aceasta face tehnologia foarte accesibila tuturor. Sistemul GPS individual, cel care potrivit estimarilor efectuate va deveni in scurt timp de neinlocuit in asigurarea navigatiei terestre, aeriene sau navale, constituie la aceasta ora preocuparea principala a cercetatorilor din domeniul sistemelor de telecomunicatii si radionavigatie. Practic, cu ajutorul noilor receptoare GPS, montate pe orice tip de vehicul, nava sau aparat de zbor, se poate calcula distanta de la pozitia de destinatie, se pot memora ruta ce urmeaza a fi parcursa si informatiile legate de punctul de destinatie, se poate afisa ruta deja parcursa etc. Prin realizarea unor receptoare cu 3, 4, 5 sau 6 canale s-a permis obtinerea tuturor parametrilor necesari navigatiei, putand fi astfel urmariti toti satelitii ce se gasesc in zona de vizibilitate directa. Prin racordarea receptorului la un computer (palmtop) a fost creat un sistem de achizitii de date pentru exploatarea resurselor de titei si de gaz metan. Sistemele GPS montate in autoturisme au o mare dezvoltare in Japonia, unde pana in prezent sunt in functiune aproape 500.000 de receptoare GPS, care ofera lista cu obiectivele turistice importante care se  
gasesc pe ruta ce urmeaza a fi parcursa pana la destinatie, iar mai recent au fost montate


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Pozitionare Global .doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

. Panafieu, B., Les essais de recepteurs GPS; L'onde Electrique, ian.-febr. 1994, pp. 3-8 
2. ***, Recepteurs GPS; Le Haut-Parleur; aug. 1993; pp. 28-31


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!