Simion Mehedinti

Extras din referat Cum descarc?

Un baietel , dintr-un sat de sub munte , de pe valea Susitei , deschidea ochii in lume, la 18 octombrie 1868, inaintea Razboiului de Independenta. Imbracat in strai taranesc , cu opincute in picioare, vioi la minte, I se parea ca lumea se reducea la satul lui cu munti impaduriti cu bradet, dominate de Zboina Neagra in zarea de apus, cu izlaz si cateva petice de ogoare pe dealurile din jur, cu o magura invaluita in umbra si cu paduri de foioase la rasarit, Rachitasul, mai-mai cat un munte.
Desigur nu putea incolti in mintea baietelului care mergea cu abecedarul in traistuta atarnata de umar, spre scoala pe care nu o iubea din pricina asprimii invatatorului, ca el se va desprinde de pe calea obisnuintei si va apuca alt drum decit al baietilor de seama lui.
Despre parinti destainuie putin in amintirile lasate. Se pare insa ca acestia aveau starea materiala care sa le permita a-l purta prin scoli, unde a avut profesori cu deprinderi si zestre culturala foarte diferita, ajungand pana la cel dintai liceu din Capitala tarii.Realitatile vietii incepeau sa se aseze in mintea lui; dar incotro sa apuce nu stia nici cand termina liceul. Un timp s-a gandit la matematica.Natura, l-a atras, nu ca pentru studii, ci ca o meditatie linistitoare pentru o minte invapaiata .La terminarea liceului se inscrie la matematica. Ramas in ultimii ani de liceu si fara tata trebuia sa se intretina singur.Se iveste o bursa de studii la scoala normala superioara. Reusita la concurs trage in cumpana decizia sa, intrucit ii asigura posibilitatea de a urma studiile la facultatea de litere, pentru a se face profesor.La universitate, il atrag spre istorie lectiile lui Alexandru Odobescu, iar spre filozofie cursurile lui Titu Maiorescu , cel dintai - care alaturi de arheologie si de literature , a dovedit si o certa predilectie spre geografie , fiind unul dintre fondatorii Societatii Romane de Geografie, in 1875 , in fruntea careia a continuat sa ramana pana la sfarsitul vietii - obtinand in 1892 , pentru tanarul licentiat Simion Mehedinti , o bursa pentru studierea geografiei in strainatate . Procesul - verbal al sedintei din 13/ 25 martie 1893 al Societatii Romane de Geografie consemneaza trimiterea lui Simion Mehedinti cu o bursa ,, pentru a urma la Paris studiile mai inalte de geografie " .Aceasta s-a dovedit impejurarea decisiva pentru drumul sau in viata .


Fisiere in arhiva (1):

  • Simion Mehedinti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!