Sierra Leone

Extras din referat Cum descarc?

Sierra Leone este un stat din Africa de vest, situat intre Guiana la nord, Liberia in sud-est si Oceanul Atlantic la vest. Statul se intinde pe o suprafata de 71.740 km2 din care 1% reprezinta teritoriu ocupat de apa si are capitala la Freetown. Populatie are un numar de 5.525.000 locuitori iar densitatea este 77,01 loc/km2.
Regiunea de coasta a Sierrei Leone este alcatuita din terenuri mlastinoase acoperite de mangrove. In largul coastei se afla numeroase insule, dintre care cea mai mare este Sherbro. Zona lagunelor de pe tarm are o latime de aproximativ 40 de kilometri dupa care urmeaza o regiune de campie, in timp ce partea estica a tarii este ocupata de podisuri si de munti. La nord se intind savane vaste, iar spre sud, clima si flora au un caracter subecuatorial tot mai pronuntat.
Teritoriul tarii adaposteste numeroase specii rare de pasari si animale amenintate cu disparitia, cum ar fi hipopotamul pitic precum si paduri tropicale si mici insule exotice, numai bune pentru ecoturisti si pescari sportivi.
Sierra Leone a fost descoperita de portughezi in secolul XVI.
In anul 1536, de-a lungul coastelor din Sierra Leone si-au facut aparitia vasele portugheze sub conducerea lui Pedro da Cintra. Acestora li s-a parut ca aud ragete de lei venind din munti. Astfel a luat nastere numele de Sierra Leone, care inseamna "Muntele Leului". Pe langa portughezi, olandezii si englezii au intemeiat si ei centre comerciale. Comertul cu sclavi si cu aur, precum si exportul de fildes le-au adus acestora castiguri frumoase.
In anul 1787, abolitionistii englezi in frunte cu Granville Sharp au ridicat, in apropiere de Freetown, o asezare pentru sclavii eliberati. In 1808, Sierra Leone a devenit colonie britanica si centru al luptei impotriva traficului de sclavi, declarat ilegal de Marea Britanie in 1807. Urmasii fostilor sclavi sunt creolii, care alcatuiesc in prezent elita sociala a tarii si reprezinta 10% din populatie. Cele mai numeroase sunt triburile Mende si Temne (cate 30% din populatie). In viata sociala a statului, un rol important este jucat de ritualurile tribale, precum cultul stramosilor si adunarile secrete organizate pentru cultivarea vechilor ceremoniale. Conducatorii tribali guverneaza grupuri numeroase de oameni (pana la 40.000 de persoane), iar drepturile lor sunt recunoscute de constitutia statului.
La 27 aprilie 1961, Sierra Leone si-a castigat independenta, iar primul presedinte al tinerei republici a devenit Siaka Stevens in 1971. Dar tara s-a bucurat de libertate numai pentru o scurta perioada de timp. Dupa numeroase puciuri militare, in 1991 a izbucnit razboiul civil.
Atunci cand, intr-o tara a lumii a treia este descoperita, peste noapte, o resursa extraordinar de valoroasa, razboiul civil este aproape inevitabil. Cu sau fara sprijin de la marile puteri ale lumii, direct interesate sa puna mana pe zacamintele proaspat descoperite, factiunile politice, rebele sau traditionaliste, incep un lung si crud razboi pentru suprematie, al carui tribut de sange il plateste populatia nevinovata. Asa au ajuns majoritatea localnicilor din Sierra Leone sa blesteme resursele foarte bogate de carbune si diamant gasite in zona. Din cauza lor, zeci de mii de civili au fost ucisi, iar mii, mutilati pe viata. In setea lor nemasurata de putere, rebelii Frontului Armat Revolutionar au gasit o metoda de a impiedica populatia sa voteze democratic - amputarea mainilor.
Din 1991, cand in Sierra Leone au fost descoperite primele resurse importante de diamante, si pana in 2001 tara a fost sfasiata constant de razboaie civile. Cea mai radicala forta de opozitie, Frontul Armat Revolutionar, a "brevetat", in acei ani, una dintre cele mai sangeroase metode de a impiedica populatia sa voteze pentru un regim democratic. Cum in Sierra Leone, alegerile pentru candidatii democrati se faceau prin ridicarea mainilor alegatorilor, rebelii Frontului Armat Revolutionar au inceput sa atace sat dupa sat si sa amputeze mainile localnicilor cu drept de vot. In prezent, in orice localitate din Sierra Leone, pe orice strada, sunt nelipsiti cersetorii cu brate sau picioare amputate. Ei se numara printre miile de victime colaterale ale razboiului civil. Fara ambele brate, fara posibilitatea de a-si cumpara proteze, acesti oameni nu au alta modalitate de a supravietui decat cersetoria. Dar suferinta lor mai impresioneaza doar turistii - un amputat nu mai e de mult o aparitie care sa starneasca mila, nici pe strazile capitalei Freetown, nici in satele pierdute in jungla. Pentru ca se estimeaza ca peste 20.000 de adulti si-au pierdut mainile sau picioarele sub macetele, topoarele si chiar drujbele rebelilor din Frontul Armat Revolutionar.
Pentru majoritatea amputatilor e imposibil sa uite aceste atrocitati, chiar daca oficialii guvernamentali au facut-o, hotarand ca amnistierea crimelor de razboi este pretul care trebuie platit pentru pace. Amputatii din Sierra Leone nu au cum sa lase in urma momentele care le-au schimbat pentru totdeauna viata, mai ales ca majoritatea au fost obligati sa participe la propria mutilare, fiind intrebati cum prefera sa li se taie bratul - "cu maneca lunga", adica de la incheietura antebratului, sau "cu maneca scurta", adica aproape de umar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sierra Leone.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!