Schimbari Climatice si Efectul Lor asupra Ecosistemelor - Cutremurele

Cuprins referat Cum descarc?

1. Incalzirea globala pag 2-4
- Efectul de sera pag 2
- Vaporii de apa pag 2-3
- Factorii schimbarilor climatice pag 3-4
2. Cutremurele pag 5-9
- Tipuri genetice de cutremure pag 5-6
- Elementele unui cutremur pag 6-8
- Efectele cutremurelor pag 9
3. San Francisco 1906- Exemplu de cutremur tectonic..pag 10-13
4. Tangshan 1976 - cea mai mare catastrofa seismica...pag 14-18
5. Bibliografie pag 19


Extras din referat Cum descarc?

Incalzirea globala
Incalzirea globala este fenomenul de crestere continua a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a apei oceanelor, constatata in ultimele doua secole, dar mai ales in ultimele decenii.
Efectul de sera
Efectul de sera este incalzirea atmosferei Pamantului din cauza ca anumite gaze, ca dioxidul de carbon si monoxidul de azot, impiedica racirea portiunii de pe Pamant unde este noapte. Acelasi fenomen a dus la temperaturile de sute de grade C de pe Venus, unde atmosfera este alcatuita aproape exclusiv din dioxid de carbon.
Efectul de sera poate fi stopat prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon si prin reimpaduriri, plantele absorbind dioxidul de carbon si transformaandu-l in lemn.
Unele gaze din atmosfera cum sunt: vaporii de apa, dioxidul de carbon, ozonul, metanul, dioxidul de azot si unele tipuri de clorofluorocarburi impiedica disiparea caldurii produsa de Pamant in spatiu.
Vaporii de apa
Cantitatea de vapori de apa din atmosfera depinde exclusiv de termodinamica atmosferei. Cantitatea de vapori de apa pe care o poate contine aerul este in functie de presiunea de saturatie, care, la randul ei, depinde de temperatura. Presiunea de saturatie a vaporilor de apa in atmosfera se poate exprima prin formule teoretice simple,] sau, mai exact, prin formule semiempirice (formule ale caror constante au fost determinate pe baza observatiilor experimentale), cum sunt relatiile Wexler. Presiunea de saturatie a vaporilor de apa creste repede cu temperatura, astfel ca daca la 10 ?C 1 kg de aer uscat poate absorbi 7,73 g de apa, la temperatura de 30 ?C poate absorbi 27,52 g. 
Presiunea locala a vaporilor (practic concentratia lor locala) determina viteza evaporarii. Un vant uscat indeparteaza vaporii de apa formati, permitand evaporarea unei noi cantitati de apa, ceea ce explica efectul de uscare al vantului. La randul sau, vantul este generat de diferentele de presiune atmosferica, diferente care apar datorita diferentelor de densitate ale aerului, densitate care depinde de temperatura. Se observa ca temperatura si variatiile ei sunt responsabile de cantitatea de vapori de apa in atmosfera. Efectul de sera al vaporilor de apa este insa natural si nu exista nicio posibilitate tehnica de a influenta cantitatea de vapori de apa din atmosfera in afara de incercarea de a reduce temperatura. De remarcat ca evaporarea este reversibila, prin scaderea temperaturii vaporii de apa se condenseaza, efect observat toamna si iarna, cand scaderea anuala a temperaturilor determina cresterea precipitatiilor.
Din cele prezentate, desi vaporii de apa sunt principalul gaz cu efect de sera, nu cu privire la el trebuie luate masuri in cazul incalzirii globale.
Factorii schimbarilor climatice sunt:
1. schimbari abrupte ale climei: 
- topirea calotelor polare, mai ales cele nordice;
- temperaturi extreme zi-noapte, iarna-vara;
- vanturi extreme si fenomene meteo atmosferice de intensitate anormal de mare;
- inundatii extrem;e
- ierni severe si lungi in emisfera nordica, incepand cu 2010, urmate de o primavara rece, ploioasa cu inundatii si grindina.
2. activitate vulcanica exagerata :
- cresterea numarului de eruptii, a duratei si intensitatii acestora de 100 de ori in ultimii 14 ani, numarul de vulcani activi de la cateva sute, in 1990, la peste 1500, in 2004;
- cresterea exagerata a numarului de cutremure datorate acestei activitati vulcanice si a intensitatii maxime, de la gradul 8 Richter in 1990 la gradul 9 Richter in 2004;
- pericolul eruptiilor de lava bazalitica, eruptii care pot cauza intuneric vesnic pe suprafete extinse, poluare si contaminare.
3. scaderea campului magnetic terestru:
- o posibila schimbare de polaritate in urmatorii 300 de ani care va dura cel putin cateva secole in care planeta va fi lipsita de camp magnetic. Radiatiile cosmice micrometrice vor arde totul in jur, asemenea unui cuptor cu microunde deschis la maxim;
- cresterea in prezent a ctelor de sinucidere, criminalitate, vandalism, razboi, se presupun a se afla in legatura cu acest camp;
- migratia polilor, datorata scaderii masei polare a calotelor.
4. schimbarea unghiului axei de rotatie a pamantului:
- aparitia de tsunami de 1 km inaltime;
- aparitia de noi insule si scufundarea altora;
- cresterea exagerata a numarului de cutremure si a intensitatii acestora.
5. invazia insectelor:
- aparitia de noi specii si disparitia altora, cu efecte dezastruoase asupra culturilor agricole si oamenilor;
- au aparut deja lacuste in numar de trilioane, pe aproape toata Africa, lacuste care consuma zilnic o cantitate de mancare egala cu greutatea lor, acestea fiind si complet imune la insecticide:
- aparitia de insecte cu ac intepator, care produc venin alterat chimic, ce devine mortal pentru om;
- cresterea exagerata a numarului de furnici si invazia lor in orase.
6. factorul uman:
- poluarea;
- experimente de inginerie primara meteorologica militara;
- proiectul HAARP de distrugere a stratului de ozon;
- razboaie.
7. factorul biologic:
- aparitia de noi boli, extrem de complexe, produse nu neaparat de microorganisme ci de mutatii la nivel molecular;
- contaminarea apei in regiunile cu inundatii excesive;
- contaminarea alimentelor;
- disparitia agriculturii in emisfera nordica, amenintata de iarna vesnica.
8. factorul psihic si social:
- stress si alienare totala;
- foamete generalizata, din 2008 incolo;
- razboaie in fiecare tara;
- haos financiar - prabusirea monezilor;
- haos economic si social;
- terorism la cote nemaiintalnite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Schimbari Climatice si Efectul Lor asupra Ecosistemelor - Cutremurele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!