Rusia

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a putea analiza principalele linii directoare ale politicii externe si de siguranta nationala a RusieI, este necesar sa trasam cateva idei legate de asezarea geografica a Rusiei in cadrul celor doua continente ( Europa si Asia).
Rusia are cea mai intinsa suprafata din lume. Este situata pe aproape toata Asia de Nord si pe o mare parte a Europei de Est. Are frontiere terestre cu 14 tari ( de amintit dintre acestea: Ucraina, Georgia, Azerbaijan, Kazahstan, China , Coreea de Nord -  tari pe care le vizeaza in mod direct) si forntiere maritime cu Japonia si SUA.
Dupa al doilea Razboi Mondial, Rusia a iesit ca o superputere, rivala Statelor Unite ( in primul Razboiul Rece...al doilea fiind deja in desfasurare). Pana in 1990 avea a doua mare economie din lume si cel mai mare stoc de arme de distrugere in masa. Dupa dizolvarea URSS din 1991, au aparut 12 republici independente , printre care Ucraina, Uzbekista, Kazakhstan, Azerbaijan, Georgia, Kirgistan, Moldova. Statele baltice anexate fortat- Estonia, Letonia si Lituania- si-au redobandit si ele independenta.
In urma prabusirii URSS, NATO si-a mutat rapid fortele la fostii membri ai Uniunii Sovietice (ai tratatului de la Varsovia) si chiar s-a extins in fostele state sovietice din Marea Baltica. Aceste foste state au acceptat alianta, avand in vedere experientele neplacute din trecut cu URSS. Din perspectiva Rusiei insa, aceast fapt a fost o tradare totala din partea SUA
Ucraina si Caucazul au adus o contributie insemnata NATO prin cresterea strategiei ofensive asupra Feredatiei Ruse. Acest lucru a adus o stare de trezire Kremlinului, care avea doua variante: fie sa piara in istorie, fie sa se trezeasca. Oricum ar fi , pozitia Rusiei in acest moment este una nesigura. Ca sa isi reafirme, insa, din nou, influenta in fostele state sovietice, un lucru nu ar putea sa faca: sa repete istoria, adica sa anexeze fortat aceste state. Si atunci, Rusia aplica metoda sferei de influenta asupra acestora, sub forma Uniunii Eurasiatice ( UA). Desi rusii sustin ca aceasta Uniune Eurasiatica este dupa modelul Uniunii Europene, exista, totusi, o mare diferenta: Uniunea Eurasiatica este dominata politic si economic de Rusia. Iata, deci, acesta este un prim obiectiv al Rusiei: acela de exercitare a puterii sferei de influenta asupra fostelor state sovietice, dar si asupra celorlalte tari baltice.
Si, pentru ca avem exemple clare ca geografia conteaza ( invazia germana a Rusiei, razboiul din Vietnam, razbiul americano-afgan sau cel sovietico-afgan -  razboaie in care, desi partile ofensice au avut superioritate tehnologica, au pierdut in detrimentul pozitiei geografice), Rusia nu poate accepta apartenenta la NATO a tarilor baltice.
Astfel, sfera de influenta a Rusiei se manifesta asupra Belarusului prin achizitionarea aproape a intregii industrii importante a acestuia, transformandu-l, practic, intr-o colonie rusa. In corelatie cu acest lucru, Ucraina serveste ca zona tampon (buffer). Daca Kiev-ul ar intra sub influenta Kazakhstanului de Vest ( pana la care sunt doar 700 km de teren plat) si daca ar reusi sa blocheze militar Kosovo, atunci rusia ar pierde controlul asupra Marii Caspice si asupra Marii Negre, si, in consecinta, intreaga portiune de sud a Rusiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rusia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!