Romania - Coordonate europene

Extras din referat Cum descarc?

Romania este o tara europeana de marime mijlocie, cu un relief variat si proportional dispus, o clima temperata si o retea hidrografica bogata. Suprafata tarii noastre este de 238 391 km?.
COORDONATE MATEMATICE
Tara noastra este situata in emisfera nordica, la intersectia paralelei de 45? latitudine nordica cu meridianul de 25? longitudine estica. Aceasta inseamna ca Romania se afla :
- in latitudine: la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, pozitie care ii confera un climat temperat; 
- in longitudine: in emisfera estica a planetei, la jumatatea distantei intre punctele extreme ale Europei, care sunt tarmul atlantic al Peninsulei Iberice si Muntii Urali, ultimii delimitand continentul european de Asia.
O asemenea pozitie geografica are o seria de consecinte pentru tara noastra, intre care:
- un climat temperat, dar cu interferenta celorlalte caracteristici climatice de pe continent;
- intrepatrunderea padurii, specifica Europei Vestice si Nordice, cu stepa, caracteristica Europei Estice.
ASEZAREA GEOGRAFICA
Pe continentul european, Romania este situata aproximativ in mijloc, la distanta egala de extremitatile vestica si estica. In schimb, tara noastra este mai aproape de Marea Mediterana, din sudul Europei, decat de Oceanul Arctic, aflat in nordul acesteia.
Asezarea geografica a Romaniei este definita, de asemenea, prin trei elemente naturale de importanta europeana:
a) este o tara carpatica: Romania concentreaza pe teritoriul sau doua treimi din lantul muntilor Carpati;
b) este o tara dunareana: marele fluviu limiteaza sau strabate teritoriul Romaniei pe aproape doua cincimi din lungimea sa; in plus, Dunarea colecteaza aproape toate cursurile de apa de pe teritoriul tarii si este o cale navigabila de mare insemnatate;
c) este o tara pontica: are o deschidere de 234 km la Marea Neagra, care asigura legatura cu Oceanul Planetar si, totodata, cu foarte multe tari ale lumii.
Romania nu este o tara balcanica propriu-zisa, asadar nu face parte din Peninsula Balcanica, asa cum afirma unele surse. In schimb, Romania este strans legata de acest spatiu geografic prin intreaga sa istorie, prin relatiile de colaborare si de prietenie cu tarile din regiune.
COORDONATELE GEOECONOMICE
La rascrucea dintre mileniile al II-lea si al III-lea tara noastra se afla situata pe traseul sau la intersectia unor axe economice foarte importante:
- axa VEST-EST, care leaga Europa Occidentala ( dezvoltata tehnologic ) de spatiul ex-soviectic ( bogat in resurse minerale )
- la intersectia axei marilor ( Marea Mediterana - Marea Neagra - Marea Caspica ) cu axa fluviilor si canalelor ( Rhin - Main - Dunare, care leaga Marea Nordului cu Marea Neagra ).


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania - Coordonate europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!