Rolul evaluării în geografie

Extras din referat

1. Consideratii preliminare
Evaluarea elevilor este o componenta fundamentala a procesului instructiv-educativ care se raporteaza sistemic la procesul de predare-invatare, ca formand un tot organic, dinamic, integrator si deschis la noi provocari inovatoare. Conceptul de evaluare a evoluat in timp, dar cu deosebire in ultimele decenii, cand sistemele informatice si tehnicile TIC au devenit esentiale in educatia si instructia scolara. Evaluarea are si multiple functii, dar cele reglatoare, respectiv feedbackul elevului si profesorului sunt cele mai importante.
Evaluarea in dimensiunea ei moderna, incumba resurse financiare, informatice, de timp, motivare profesionala si o permanenta atitudine pozitiva din partea elevilor si parintilor. Pentru a se evita frustrarile si demotivarea subiectilor fata de invatatura, evaluarea trebuie sa fie cat mai obiectiva, corecta, transparenta si echidistanta.
2. Factori potentiali care distorsioneaza motivarea elevilor pentru invatatura si evaluarea rezultatelor
Pot exista o multitudine de praguri critice pe care le intalnim in procesul de predare-invatare-evaluare.
Pornind de la discutiile cu elevii si parintii precum si de la experientele noastre didactice, constatam ca exista mai multi factori potentiali ce pot demotiva elevii in studiul unei discipline sau alteia, cum ar fi:
o continuturi curriculare dificile in plan conceptual, terminologic si procesual (mai ales la clasele de liceu);
o programul diurn foarte incarcat al elevilor (6-7 ore / zi).
Exista tari in U.E.- ca Italia si Germania unde se invata si sambata, astfel ca schemele orare sunt mult mai flexibile si accesibile pentru elevi, fara a se forta pragul biologic al invataturii. Din aceasta cauza multi elevi nu au resurse de timp suficiente pentru a-si pregati optim temele, iar cei care sunt foarte constiinciosi ajung finalmente sa acuze probleme de ordin medical.
Exista ca atare multi elevi pasivi, obositi, inactivi, indiferenti, anxiosi, fara spontaneitate, dominati de platitudine, fara ca cineva cu functie decidenta in invatamant sa monitorizeze cu atentie managementul stresului la elevi sau de ce elevii resping invatatura.
o Un alt factor il reprezinta dezarticularea unitatilor de continut prin scoaterea unor lectii extrem de importante din mecanismul metacognitiei, din dorinta efectuarii descongestionarii materiei. De exemplu, in clasa a V-a nu mai predam lectiile cu Structura interna a Pamantului, Minerale si roci, dar cand se ajunge in clasa a VIII-a operam cu notiuni si termeni geografici ca flis carpatic, cute diapire, eruptiv vulcanic, roci magmatice etc. O lectie foarte importanta scoasa din programa clasei a V-a este si cea legata de Presiunea atmosferica, astfel incat elevii nu au cum sa cunoasca dinamica generala a atmosferei, modul cum se formeaza vanturile dominante pe glob, vanturile periodice si locale, curentii oceanici etc.
o Comprimarea resursei de timp la o singura ora pe saptamana la clasa a V-a , unde se pun bazele studiului geografiei pentru gimnaziu si liceu, constituie o masura inoportuna luata de Minister.
o Un alt factor demotivant il constituie dezechilibru profund din planurile de invatamant privind alocarea orelor pe discipline. In timp ce unele discipline au alocate 5 ore (chiar 6 ore cu CDS), alte obiecte de studiu ca istoria, geografia, biologia sunt extrem de vitregite. Consecinta: elevii acuza oboseala in studiul disciplinelor supraincarcate si faptul ca nu au timp sau uita continuturile la disciplinele cu o singura ora pe saptamana, unde intr-adevar campul investigatiei epistemice este extrem de pulverizat. Foarte putini profesori practica incurajarea prin succese a elevilor, oricat de mici ar fi acestea. Cand efectuam evaluarea cunostintelor este bine sa avem in vedere ca itemii sau cerintele pe care le formulam sa vizeze procesarea cunostintelor si dimensiunea lor aplicativa in sfera vietii sociale. Testele trebuie sa fie insotite de bareme, greselile cuantificate pe subiecte si criterii de performanta, punctele tari evidentiate, iar rezultatele, obligatoriu, prelucrate cu toti elevii (si aduse la cunostinta parintilor).


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Evaluarii in Geografie.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!