Ritmuri de Crestere a Populatiei

Extras din referat Cum descarc?

Niciodata populatia globului nu a fost atat de numeroasa ca astazi, iar viteza de crestere, de aproximativ 1,7 % pe an, nu a fost atat de mare. Explozia demografica actuala exercita o presiune crescanda asupra resurselor naturale limitate ale Pamantului.
Populatia creste atunci cand rata reala de natalitate este mai mare decat a mortalitatii. Diferenta dintre cele doua este rata naturala demografica a populatiei. Intr-o tara in care rata de natalitate este de 20 la 1000 si cea a mortalitatii de 10 la 1000, rata naturala de crestere este de 10 la 1000 persoane, sau de 1%.
Cresterea demografica constiutuie cresterea, intr-o anumita perioada, a numarului persoanelor care traiesc intr-o tara sau regiune. Acest proces, care se extinde de-a lungul a sute de mii de ani, nu a fost intotdeauna uniform, perioadele de crestere au alternat cu perioadele de descrestere sau stagnare a populatiei.
Expertii estimeaza ca cele 5,4 miliarde care traiau in 1991, reprezentau 6-7% din totalul persoanelor care au trait vreodata pe pamant. Bineinteles estimarile demografice dinainte de 1800 sunt doar aproximari. Dar, chiar si in zilele noastre, cifrele demografice referitoare la numeroase zone sunt adesea inexacte. Totusi, expertii au determinat o curba a cresterii demografice pe planeta. O perioada importanta a populatiei a fost in jurul anului 8000 i.Hr. Perioada este strans legata de descoperirea agriculturii si de infiintarea asezarilor umane permanente. De la o populatie de aprox 5 milioane in 8000 i.Hr., cifrele au crescut treptat, dublandu-se la fiecare 1500 de ani, pt ca in 1650 sa atinga 500 de milioane de oameni. In medie, viteza de crestere a atins doar 0,04-0,06% pe an, reflectand faptul ca viata era grea si mortalitatea infantila, foametea, bolile, dezastrele naturale si razboaiele au decimat populatia. Intre 1650-1850, populatia globului s-a dublat, atingand 1 miliard. Timpul de dublare s-a redus deci, de la 1500 de ani la doar 200 de ani, iar rata de crestere a atins 0,3-0,4% pe an. Cresterea accentuata a populatiei dupa 1800, a fost, practic, un rezultat al evolutiilor inregistrate in agricultura, sanatate si igiena dar si datorita schimbarilor economice si sociale care au ridicat mult nivelul de trai, mai ales in Europa si America de Nord.
Principala perioada de crestere demografica, pentru populatia situata in afara Europei si a Americii de Nord, nu a inceput pana in anii 1920. Acesta a coincis cu scaderea cresterii demografice din Europa si din America de Nord. Incepand cu anii 1950, rata de crestere demografica a tarilor mai bogate a fost de aprox 1,5% pe an, in comparatie cu cea de peste 2% din tarile mai sarace ale Africii, Asiei si Americii de Sud. Pentru oamenii din Europa si cea mai mare parte a celor de origine europeana din lume, ultimii 500 de ani au adus schimbari majore. In medie, familiile si-au injumatatit numarul de membrii si media sperantei de viata a unui nou-nascut a crescut de la 35 de ani, cat era in 1750, la 75 de ani in ziua de azi.
Explozia demografica intre anii 1920, cand populatia era de 2 miliarde si 1991 de 5,4 miliarde a creat o mare ingrijorare. Unele previziuni sustin ca populatia se va stabiliza in jurul anului 2120 in jurul cifrei de 11,6 miliarde sau de 14 miliarde sau mai mult.
Aceasta explozie este in principal consecinta a ceea ce s-ar numi controlul deceselor care este rezultatul progreselor inregistrate in stiintele medicale. In tarile dezvoltate controlul deceselor a fost dublat de o scadere a ratei natalitatii, indeosebi in orasele industriale, unde familiile mari erau greu de intretinut. Insa controlul deceselor nu a ajuns in tarile in curs de dezvoltare din Africa, Asia sau America Latina decat pe la mijlocul secolului XX. 
Ca urmare, varful recentei explozii demografice s-a inregistrat in tarile cele mai sarace, cel mai putin pregatite sa sustina suprapopulatia. Se estimeaza ca in urmatorii 50 de ani 90% din cresterea demografica va aparea in tarile in curs de dezvoltare. 
Analiza propriu-zisa a hartii
Harta ritmurilor de crestere a populatiei a fost realizata pe baza datelor ONU din 2007. Legenda hartii cuprinde cinci categorii de state:
- state cu un ritm de crestere a populatiei sub 0% - bleu
- state cu un ritm de crestere a populatiei cuprins intre 0,1 - 1% - albastru
- state cu un ritm de crestere a populatiei cuprins intre 1,1 - 2% - mov
- state cu un ritm de crestere a populatiei cuprins intre 2,1 - 3% - maro
- state cu un ritm de crestere a populatiei peste 3,1% - gri
Rata cresterii demografice depinde, in afara de miscarile migratoare, de rata natalitatii si mortalitatii. Rata natalitatii depinde la randul sau de rata fecunditatii. Rata fecunditatii este influentata de multi factori, dar cel principal este nivelul cultural al societatii si in special al femeilor: cand sunt de o cultura mai avansata au mai putini copii. Rata mortalitatii depinde de gradul de dezvoltare economica si sanitara. 
1.Categoria statelor cu un ritm de crestere a populatiei sub 0% - include atat statele dezvoltate care fac parte din regimul modern, cat si statele subdezvoltate din regimul traditional. Pana acum cateva secole toate nucleele de populatie umana evoluau cu rate de crestere demografica apropiate de zero, intrucat ratele inalte ale natalitatii erau practic egalate de cele ale mortalitatii. Tarile europene au atins in ultimele secole avansuri sanitare progresive ce au diminuat rata mortalitatii, in timp ce avansurile culturale si sociale au permis o diminuare compensata a ratelor natalitatii. Scaderea in paralel a celor doua rate, prelungita de-a lungul a multor decenii a permis ca ajustarea demografica sa nu presupuna o piedica a cresterii economice si culturale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ritmuri de Crestere a Populatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!