Riscurile climatice in Podisul Sucevei

Extras din referat Cum descarc?

Studiul se bazeaza pe sinteza rezultatelor obtinute in urma analizei, comparatiei, prelucrarii statistico-matematice si grafice a datelor meteorologice pe o perioada comuna de jumatate de secol (1961-2010) la 5 statii meteorologice. In unele cazuri, s-a utilizat si o perioada mai mare (in vederea desprinderii evolutiei mediilor termice sau pluviale, unde au existat masuratori si observatii) sau la un numar mai mare de statii si posturi pluviometrice, insa pe o perioada mai scurta.
Elementele climei si riscurile meteo-climatice aferente
Temperatura si riscurile termice
Temperatura suprafetei solurilor are o mare importanta fiind reprezentata pe diferite perioade de timp (semestrial, lunar, pe anotimpuri si zilnic).Temperatura solurilor creste din directia N-NV spre S-SE de la Radauti spre Cotnari sau Roman cu o diferenta de 2,2?C (Exemplu: Radauti 8,5? C -  Cotnari 10,7?C).
La Radauti in anul 1980 s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura masurata la sol, aceasta fiind de 6,4?C, iar cea mai ridicata temperatura a fost inregistrata in anul 2007 la Roman, fiind de 12,9?C.
Poate fi observata o crestere a temperaturii medii anuale la suprafata solului in Podisul Sucevei.
Temperatura aerului
Analizand corelatia dintre mediile termice ale aerului, respectiv ale solului, putem observa ca acestea sunt in stransa legatura avand aceeasi tendinta crescatoare. 
In ceea ce priveste distributia in teritoriu a temperaturii medii se observa o crestere a temperaturii din N-NV spre S-SE; asadar cea mai mica temperatura medie a fost inregistrata la Radauti si a fost de 0,4?C iar cea mai ridicata temperatura medie a fost inregistrata la Roman si a fost de 16,3?C. In decursul unui an, minimile medii au fost inregistrate doar in sezonul rece cu valoarea cea mai mica la Radauti (-3,2?C); maximile medii au fost inregistrate la Cotnari (19,8?C).
In anotimpul de toamna temperaturile medii au o tendinta de scadere, ele fiind mai ridicate in anul 1961 scazand usor pana in anul 2010. In anotimpul de primavara fenomenul este invers toamnei, temperatura medie creste intre acesti ani. 
La nivel lunar, atat in luna ianuarie cat si in luna iulie temperaturile medii cresc dar nu cu aceasi intensitate, luna ianuarie avand un ritm mai lent.
In urma analizei, se observa o crestere atat a temperaturilor medii pe timp de iarna cat si pe timp de vara pe intreaga suprafata a Podisului Sucevei in intervalul de timp studiat. 
In ceea ce priveste temperatura medie zilnica in orasul Suceava se constata ca zilele cu valori sub 0?C sunt in lunile decembrie-februarie fiind in numar de 98; iar zilele cu valori peste 15?C sunt intre mai si septembrie, mai exact 116 zile.
Riscurile termice din sezonul rece a anului sunt caracterizate de :
- Valuri de frig si singularitatile termice negative; 
- Inversiuni termice;
- Zile cu diferite caracteristici termice de iarna. 
Numarul de nopti geroase si zile de iarna a scazut pe tot intinsul podisului, in schimb au crescut zilele cu inghet in Suceava, Falticeni si Roman. Numarul mediu anual de zile cu inghet in aer este de 121 cuprins intre 103 la Cotnari si 137 la Radauti. 
Inghetul din aer, dar mai ales de la sol, devine hazard mai ales in afara iernii, in anotimpurile de tranzitie. Scaderea accentuata a temperaturii in aceeasi perioada determina inghetul puternic in adancime al solului. 
Inghetul la sol si din aer poate determina in semestrul rece al anului, in combinatie cu alte elemente climatice (umiditatea si precipitatiile atmosferice) depunerile de gheata (poleiul, chiciura moale si tare).
Riscurile termice din sezonul cald a anului: 
- Valori de caldura si incalzire masive 
- Maxime termice absolute ale aerului 
- Zile cu diverse caracteristici termice (tropicale, caniculare) 
Maximele termice absolute din aer masurate la statiile meteorologice din Podisul Sucevei prezinta o tendinta de crestere la toate punctele de masuratori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscurile climatice in Podisul Sucevei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- I.Stancescu,1983
- www.inmh.ro 
- Topor 
- Mihaila D., s.a., 2006 
- Mihala, Tanasa, 2006 
- A.N.M. , S.R.P.V. Bacau 
- Octavia Bogdan, 1999


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!