Riscuri Sociale in Carterele Favelas

Extras din referat Cum descarc?

I. Riscurile sociale - notiuni teoretice.
Riscurile sociale sunt evenimente ce pot surveni unui individ provocandu-i fie daune importante, precum boala, fie o diminuare sensibila a castigurilor, precum somajul sau batranetea, si necesitand deci ajutor social din partea colectivitatii. Concret, putem clasifica urmatoarele evenimente drept riscuri sociale: boala, maternitatea, invaliditatea, batranetea, accidentele de munca, maladii profesionale, decesul, somajul, consumul de droguri
Conform Constitutiei, riscul social este orice eveniment ce se produce, survine ca urmare a participarii la viata sociala. Riscurile sociale sunt provocate de evenimente previzibile si inprevizibile, precum: boala, invaliditatea, decesul, pierderea locului de munca etc. Acoperirea acestor riscuri depinde de structura organizatorica a statului, de regimul social instituit, precum si de nivel de dezvoltare a economiei nationale.
Nu exista un indicator real pentru riscurile sociale, asta deoarece este foarte greu sa definesti un risc social. Cu toate acestea, putem utiliza suma cheltuielilor cu protectia sociala ca si un indicator ce acopera aceste riscuri.
II. Riscurile sociale in cartierele favelas.
1. Ce este un bidonville ?
Bidonville-urile sunt cartiere ce apar la marginea marilor orase in special (mahalale), caracterizate printr-o saracie extrema, un nivel foarte scazut de trai si cladiri in stare precara. Aceste cartiere apar peste tot in lume in jurul sau uneori chiar in interiorul oraselor. In America Latina, marile orase suporta o puternica presiune demografica in ultimele decenii si asta datorita catorva cauze: degradarea mediului natural (solurilor si apelor), lipsa reformelor agrare, exodul rural a celor in cautarea unei slujbe la oras, tensiuni sociale in zona rurala (precum in Columbia). Aceste cartiere au o denumire specifica in fiecare tara: ranchos in Venezuela, pueblos jovenes in Peru, barrida in Puerto Rico, jacales in Mexic, cantegriles in Uruguay si favelas in Brazilia.
2. Ce sunt cartierele favelas ?
Favela este denumirea data cartierelor de tip ghetto din orasele braziliene, aparute in mod spontan. Locuitorii favelelor sunt cunoscuti drept 'Moradores da favela', sau peiorativ drept 'favelados'. Denumirea acestora vine de la la locul primei astfel de asezari, dealul Morro da Favela. 
3. Cum au aparut cartierele favelas ?
In general se considera ca ele au fost create in noiembrie 1897 cand 20000 de soldati veterani au fost adusi in Rio de Janeiro si lasati fara un spatiu de locuit. Unele din cartierele favela au fost create ca si quilombos (asezari independente ale sclavilor africani fugitivi), pe terenurile deluroase din imprejmurimile orasului, asezari ce mai apoi au devenit din ce in ce mai mari odata ce sclavii au fost eliberati in 1888 si nu aveau unde locui. Aceste cartiere au fost formate inainte de ocuparea densa a oraselor. Criza locuintelor din 1940 a fortat populatia urbana sa ridice sute de astfel de cartiere. Majoritatea cartierelor favela existente astazi au aparut in anii 70, cand boom-ul imobilliar din cartierele bogate ale orasului a initiat un exod rural al muncitorilor din statele sarace ale Braziliei, muncitori in cautare de locuri de munca. In plus, industrializarea tarii din anii 70, a dus la o mecanizare a agriculturii si implicit a trimis in somaj foarte multi agricultori, ce s-au indreptat spre oras. De asemenea, inundatiile frecvente din cartierele joase ale orasului a fortat o parte a populatiei sa se mute in favelas, deoarece acestea sunt situate pe dealurile din jurul orasului Rio de Janeiro. Aceste cartiere au aparut in jurul marginilor orasului, deci ele de fapt maresc suprafata orasului. Recensamantul din 2000 a oferit urmatoarele informatii in legatura cu orasele cu cele mai multe cartiere favelas din Brazilia : Sao Paulo are numarul cel mai ridicat (612 cartiere favelas), urmat de Rio de Janeiro si Fortaleza.
Grafic : numarul cartierelor favelas pe orase (recensamant 2000). Sursa :wikipedia
4. Cum arata un cartier favelas ?
Foarte multe favela nu au electricitate si nu sunt racordate la reteau orasului de utilitati. Ele sunt diferite de ghetto-urile americane, prin faptul ca nu sunt rezultatul unei segregari rasile, desi negrii reprezinta majoritatea populatiei. Cu alte cuvinte, in Brazilia fortele economice si nu cele etnice conduc oamenii in aceste zone.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscuri Sociale in Carterele Favelas.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!