Riscuri Induse de Trasnsporturile Rutiere

Extras din referat Cum descarc?

Transporturile rutiere
Transportul reprezinta un domeniu al activitatii social-economice, prin care se realizeaza deplasarea bunurilor materiale si a oamenilor in spatiu, cu ajutorul unor vehicule sau instalatii speciale, pe anumite cai de circulatie, in vederea satisfacerii necesitatilor materiale si spirituale ale societatii. 
Transportul s-a dezvoltat odata cu societatea omeneasca. Evolutia transporturilor a fost impusa de dezvoltarea mereu ascendenta a factorilor de productie. Multe din cuceririle tiintei si tehnicii, care la vremea respectiva nu pareau de mare importanta, au fost puse in slujba dezvoltarii si modernizarii bazei tehnico-materiale a transporturilor care, la randul ei, a fost capabila sa asigure oamenilor o gama variata de servicii intr-un timp din ce in ce mai redus. Sporirea necontenita a volumului productiei materiale, necesitatea schimbului de marfuri, nevoia de deplasare la distante mari a bunurilor si oamenilor au constituit factori promotori ai dezvoltarii ascendente a transporturilor.
Treptat, s-a constatat desprinderea unei noi ramuri a economiei nationale, industria turismului, in cadrul sectorului tertiar al prestarilor de servicii.
Transportul reprezinta una din componentele de baza ale prestatiei turistice, el asigurta deplasarea turistilor de la locul de resedinta la cel de petrecere a vacantei. Serviciul de transport are un continut complex cu implicatii deosebite asupra turismului.
Transporturile constituie o ramura importanta a economiei nationale, menita sa asigure desfasurarea nestingherita a proceselor de productie si legatura organica intre resursele de materii prime, unitatile de prelucrare si de fabricatie si unitatile de distributie a bunurilor materiale pe teritoriul tarii, in volumul, la timpul si in directiile necesare, dictate de interesele si ritmurile de dezvoltareale economiei nationale.Dezvoltarea transporturilor este rezultatul procesului de dezvoltare a intregii noastre societati. Transporturile se desprind ca o ramura de sine statatoare a productiei materiale. Transporturile, ca sector al economiei nationale, reprezinta o prelungire a proceselor de productie pana la locurile de consum productiv sau neproductiv (individual) iar orice intarziere sau dereglare a transporturilor are repercusiuni asupra intregului angrenaj al economiei unei tari. In consecinta, circulatia bunurilor materiale si a oamenilor reprezinta o conditie esentiala a desfasurarii normale a vietii, iar posibilitatile de transport conditioneaza cooperarea economica intre ramurile productiei materiale, schimburile de valori si dezvoltarea armonioasa a tuturor regiunilor tarii.
Aparitia si dezvoltarea societati omenesti a impus nevoia de transport .Astfel ca la nivelul acestui domeniu ,activitatea de transport a ajuns sa detina 10% din P.I.B ,in cazul Uniunii Europene,8.8 % in Ungaria ,8,7 % in Norvergia ,7.4 % in Belegia, 6.2 % in Austria ,4.5 in Romania. 
Cauzele care duc la producerea accidentelor rutiere
Circulatia pe drumurile publice este o activitate complexa cu adanci implicatii in viata oamenilor.De aceea, se actioneaza permanent prin toate mijloacele,ca acestea sa se desfasoare in conditii de deplina siguranta atat prin viata cetatenilor dela cei mai mici pana la cei mai mare cat si pentru integritatea bunurilor materiale
Principalele cauze ale accidentelor de circulatie datorate conducatorilor auto sunt urmatoarele : 
o traversarea neregulamentara a pietonilor (in Iasi, locul 1 este in localitatea Budai - Letcani); 
o neacordare de prioritate; 
o viteza neadecvata; 
o depasirile neregulamentare (nerespectarea regulilor referitoare la manevra de depasire); 
o alcoolul; 
o alte cauze. 
Factorii care concura la producerea accidentelor rutiere se pot grupa in doua mari categorii : 
o factori externi;
o factori interni. 
In domeniul transporturilor, Romania detine o pozitie-cheie la frontiera estica a Uniunii Europene largite, ca zona de tranzit atat pe directia est-vest (racordul cu Asia prin Marea Neagra) cat si nord-sud (de la Baltica la Mediterana). Trei dintre axele prioritare TENTtraverseaza teritoriul Romaniei.
Transportul rutier de calatori are o evolutie ascendenta, luand in considerare numarulautovehiculelor inscrise anual in circulatie, in perioada 2002 - 2007, numar care a crescut cu 10,5% in anul 2007 fata de anul 2002. Asa cum se remarca in figura 13.2.8., odata cu aceasta crestere, a crescut si numarul de accidente grave de circulatie rutiera cat si numarul de persoane accidentate, ceea ce inseamna scaderea gradului de siguranta rutiera.
La nivel mondial se considera ca transporturile rutiere:
-ca ocupa primul loc in lume in randul cauzelor mortii violente
-peste 1.26 mil.persoane decedate-3.200 zilnic
-peste 35 mil. Raniti -50.000 zilnic 
-peste 10 mil.persoane ramase cu handicap


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscuri Induse de Trasnsporturile Rutiere.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!