Rezumat Sa iesim din Epoca Risipei

Extras din referat Cum descarc?

"Sa iesim din epoca risipei" de D.Gabor, U. Coluombo, A. King, R. Galli.
Pe temeiul unei analize ample, de mare probabilitate intelectuala, slujita de un remarcabil material ilustrativ, vine pe lume al IV-lea raport catre Clubul de la Roma, cu numele propriu "Sa iesim din epoca risipei" care pune in discutie aceiasi problema, des intalnita: ce cale trebuie parcursa pentru a determina o modalitate de utilizare a resurselor planetei in masura sa multumeasca intreaga lume si sa evita riscurile epuizarii unor resurse sau penuria altora.
Prin esenta ei, aceasta lucrare se detaseaza de strategia "Cresterii zero" care a fost propusa de faimoasa lucrare intitulata "Limitele cresterii" ca o strategie pentru amanarea unei cresteri prea rapide a populatiei, evolutia industriei, poluarea mediului, cosumul de resurse si cel alimentar care ar avea ca rezultat un declin brusc si necontrolabil in privinta populatiei si a capacitatii industriale.
Lucrarea "Sa iesim din epoca risipei"apreciaza aceasta strategie ca fiind un obiectiv neviabil-datorita insasi naturii sistemului economic mondial in functiune. Aceasta totodata evita si alternativa obtimismului contagios, optand pentru o crestere economica sobra, promovata cu simtul posibilului istoric, al masurii si al timpului in care traim.
Acest al patrulea raport, fara a beneficia de o armatura matematica comparabila, prezinta credibilitate datorita analizei concrete a demisiunilor calitative ale evolutiei social-economice a lumii.
In ceea ce priveste, prima si cea mai importanta sectiune a cartii, ENERGIA, pune in discutie un volum important de informatie, pentru a fundamenta concluzia ca pe termen lung pot fi asigurate disponibilitatile energetice indestulatoare unei societati in care mitul cresterii cantitative va fi in buna masura abandonat.
Pot spune ca dupa citirea acestei lucrari, cititorul va intelege pe deplin sensul generalizarii autorilor raportului, ca solutionarea problemei resurselor alimentare este chiar mai critica decat cea a problemei energiei si a maeteriilor prime.
In ceea ce priveste titlul lucrarii, "Sa iesim din epoca risipei" putem spune ca exprima exact ceea ce s-ar numi spiritul cartii, esenta acestei carti. Risipa este abordata direct in toata lucrarea, chiar daca o gasim mentionata ocazional.
Conceptul de risipa,inseamna, intreaga problematica a stiintei si tehnologiei in imbunatatirea vietii omenesti, cu interdependente complexe dinre hrana, agricultura, mateii prime, energie si motivatie umana, pe care aceasta le prezinta.
Prin citirea acestei carti, ne dam seama ca problemele legate de cresterea populatiei, evolutia industriei, poluarea mediului, consumul de resurse si cel alimentar sunt aduse in discutie nu cu mult timp in urma. Astfel, convingrea ca traim pe o planeta limitata, cu resurse limitate, castiga acum teren la majoritatea celor care au acordat cat de cat atenie acestei probleme.
Putem spune ca societatea noastra industriala de consum a expluatat fara discernamant resursele minerale neregenerabile si usor accesibile, distrugand imense intinderi de teren, odinioara fertile, si distrugand multe dintre acestea prin poluarea apei si a aerului. De exemplu, in intreaga lume, resurse enorme sunt utilizate in scopuri militare, si o proportie considrabila a lor este distrusa in razboaie. O valoare a productiei militare a fost evoluata, recent, la aproximativ 250 miliarde de dolari pe an, de doua ori mai mare decat cea pe care o cheltuiesc guvernele pentru educatie, si de trei ori mai mare decat cea pe care ele o aloca sanatatii, lucru deloc laudabil.
Si cresterea populatiei mondiale constituie astazi o amenintare pentru calitatea vetii, si un mare pericol pentru echilibrul mondial, dar cel mai grav este ca noi suntem incapabili sa o oprim repede.
Dezvoltarea productiei de bunuri materiale este absolut necesara pentru acea parte a populatiei globului care traietste in conditii precare, la limita existentei. Insa cresterea in ritm accelerat a tarilor dezvoltate, fiind insotite de risipa de energie si de materiale, de dezvoltarea haotica a zonei urbane, nu mai pot si nici nu mai trebuie sa mai continuie. Aceasta situatie nu mai trebuie sa mai continuie deoarece resursele globului sunt limitate, chiar daca in momentul de fata sunt departe de a fi inepuizate.
In aceste conditii trebuie sa ne solicitam creativitatea pentru a produce conditii sociale favorabile unei societati materne, care sa nu se mai caractezizeze prin dependenta de crestere a ocnsumului de resurse.
O societate "echilibrata" trebuie sa ofere un nivel de viata satisfacator pe plan material,fara a compromite calitatea vietii.
ENERGIA:
Atunci cand vorbim de "energie" vorbim de un element indispensabil pentru majoritatea activitatilor umane, intrucat cantitatea de bunuri si de servicii disponibile pentru oameni este, in principal, functie de disponibilitatea si de utilizarea energiei. In prezent, mai mult de 95% din energia mondiala este furnizata de combustibili, in timp ce energiile hidroelectrice, nucleare si geotermice joaca un rol minor.Tot aici putem vorbi despre multi factori concomitenti care determina consumarea de energie, si anume: cresterea populatiei, cresterea consumului de energie pe locuitor pentru ridicarea nielului de trai al populatiei mai sarace, nevoile de cantitati crescute de apa dulce si fertilizata in agricultura si muli altii. Pe baza acestor factori sunt create mai multe ipoteze: unii experti considera ca acelasi ritm de crestere se va aplica in cursul urmatorilor 25 de ani, altii prevad un ritm de crestere putin mai mic din cauza lipsei de energie.
In ceea ce priveste fuziunea nucleara putem spune ca la nivelul actual al cunoasterii acesteia, reprezinta pana in prezent sursa de energie cea mai durabila si mai avansata. Problema cea mai mare existenta in cazul acesteia este acceptabilitatea ei sociala, deoarece, aceasta din cauza problemelor de securitate, ea constituie obiectul unor vii dezbateri. Mai mult, chiar daca admitand ca este acceptata din punct de vedere social, utilizarea pe scara larga a acestor reactoare nu va putea fi asigurata mai devreme de aproximativ 20 de ani.
Citind aceasta carte, am observat ca una dintre problemele critice legate de satisfacerea nevoilor viitoare de energie pe plan mondial este cum sa se realizeze tranzitia de la actualele sisteme de energie la unele mai noi. Eu cred ca aceasta trecere va fi si mai dificila datrita restrictiilor din ce in ce mai riguroase, legate de protectia mediului inconjurator. Probabil ca in cursul urmatorilor trei sau patru decenii lumea se va baza, in aprovizionarea cu energie, in primul rand pe combustibilii folositi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezumat Sa iesim din Epoca Risipei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!