Rezervația Biosferei Delta Dunării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezervatia naturala este un teritoriu crotit prin lege, in care se gasesc plante, animale, minerale, etc., importante din punct de vedere stiintific.

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost denumita zona de importanta ecologica nationala si internationala si cuprinde urmatoarele unitati fizico-geografice: Litoralul Marii Negre de la Bratul Chilia pana la Capul Midia, apele maritime interioare si marea teritoriala, pana la izobata de 20 m inclusiv; Aria totala a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este de aproape 580. 000 ha din care mai mult de jumatate (338. 100 ha) apartine a ceea ce este denumita in mod obisnuit Delta Dunarii in timp ce aria ramasa este impartita intre zona inundabila din susul Dunarii (sectorul Isaccea-Tulcea 9. 100 ha), complexul lagunar Razim-Sinoe (101. 500 ha), fasia invecinata dela Marea Neagra (130. 000 ha) pana la izobata de 20m, si Dunarea maritima intre Cotul Pisicii si Isaccea (1. 300 ha). Astfel, coordonatele geografice ale limitelor extreme ale rezervatiei sunt urmatoarele: 28? 10 50 Est, (Cotul Pisicii) 29? 42 45 Vest, (Sulina) 45? 27 Nord (Bratul Chilia, km 43) 44? 20 40 Sud (Capul Midia). Delta Dunarii este o campie de altitudine foarte joasa, intinzandu-se la 0, 52m deasupra Nivelului Mediu al Marii Negre cu un gradient general da 0, 006m/km. Fiind aproape de nivelul Marii Negre, in cazul Deltei Dunarii, hipsometria este limitata la un numar foarte restrans de valori.

In comparatie cu nivelul Marii Negre, numai 20, 5% din zona deltei se afla sub 0m. Restul (79, 5%) este deasupra 0m, din care cea mai mare parte (54, 6%) se afla in diviziunea 0-1m deasupra Nivelului Mediu al Marii Negre. Predominanta zonelor umede in Delta Dunarii se datoreaza deversarii in cantitati mari a apei fluviului la confluenta cu delta (prima bifurcatie). Rezervatia Biosferei Delta Dunarii detine triplu statut de protectie si anume: Rezervatie a Biosferei desemnata international de Comitetul MAB Unesco; Zona Umeda de Importanta Internationala desemnata de Secretariatul Conventiei Ramsar; Sit Natural al Patrimoniului Natural Universal recunoscut de catre UNESCO.

Deasemenea, Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii i s-a atribuit si Diploma Europeana de catre Consiliul Europei.

Principalele ecosisteme ale rezervatiei biosferei Delta Dunarii Rezervatiile biosferei sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protectia si conservarea unor zone de habitat natural si a diversitatii biologice specifice. Rezevatiile biosferei se intind pe suprafete mari si cuprind un sistem de ecosisteme terestresi/sau acvatice, lacuri si cursuri de apa, zone umede cu comunitati biocenotice floristice si faunistice unice, cu peisaje armonioase naturale sau rezultate din amenajarea traditionala a teritoriului, ecosisteme modificate sub influenta omului si care pot fi readuse la starea naturala, comunitati umane a caror existenta este bazata pe valorificarea resurselor naturale pe principiul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rezervatia Biosferei Delta Dunarii - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 202 cuvinte
Nr caractere:
14 522 caractere
Marime:
19.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
delta, biosfera, rezervatie
Predat:
la liceu
Sus!