Resursele Turistice Naturale și Antropizate ale Republicii Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Istorie
Parte integranta a Europei, Moldova are o bogata istorie. Fiind situata in zona de contact a diferitelor curente culturale si istorice - carpato-balcanic, central-european si euroasiatic - pe parcursul a mai multe milenii a imbinat armonios diversele traditii culturale ale populatiilor protoindoeuropene, precum si ale celor mai arhaice ramuri ale indoeuropenilor, inclusiv ale tracilor, slavilor, celtilor, gotilor, hunilor. Pe parcurs, acestea au capatat trasaturi specifice si irepetabile.
Pe teritoriul Republicii Moldova exista deosebit de multe monumente istorico-arheologice (circa opt mii), ale caror valoare cultural-istorica se inscrie in contextul valorilor general umane europene.
Teritoriul Moldovei a fost populat din timpuri stravechi. Numeroase vestigii arheologice confirma faptul ca oamenii populeaza aceste locuri inca din epoca paleoliticului inferior (circa 500 mii de ani de ani in urma).
La limita mileniului V-IV i. Hr., in epoca eneolitica, se constituie una dintre cele mai remarcabile culturi, si anume Cucuteni-Tripolie, cu performante incomparabile in domeniul artei din acele timpuri.
Chisinau
Chisinau este centrul principal administrativ, economic, stiintific si cultural al Republicii Moldova. Asezat pe un loc pitoresc, pe cele sapte coline, Chisinaul produce o impresie placuta asupra oaspetilor si locuitorilor republicii. Orasul este situat la 47 grade 2 minute latitudine nordica si 28 grade 50 minute longitudine estica si cuprinde un teritoriu de circa 120 de kilometri patrati. Capitala Republicii Moldova are aproape un milion de locuitori.
Chisinau - capitala Republicii Moldova, reprezinta o metropola moderna, cu bulevarde si strazi largi, construit conform traditiilor arhitecturale europene. Orasul este amplasat in partea centrala al republicii, pe raul Bac, are o suprafata de 160 km2 si o populatie de peste 750 mii locuitori. Istoria Chisinaului este originala. Situat pe 7 coline, orasul este mentionat in documente cu anul 1436, cand cnejii Ilie si Stefan daruiesc boierului Oancea cateva sate pentru slujba buna (cu denumirea generala Cheseni) aproape de Acbas. A doua oara, deja despre satul Chisinau, se mentioneaza in anul 1466 in documentele pe pamant ale cancelariei lui Stefan cel Mare si Sfant, unde domnitorul trece satul Chisinau de langa fantana Albisoara unchiului sau Vlaicu. Emblema orasului consta din imaginea cladirilor din centrul orasului, construite in stilul neoclasic si neoroman, printre care Primaria (1902, arh. Eladi, Bernardazzi), Muzeul de Arte, Muzeul de Istorie al Naturii si Etnografi e, Muzeul de Istorie (fostul gimnaziu pentru baieti), Turnul de apa (actualmente Muzeul orasului), Biserica Ciufl ea - Biserica sf. Mucenic Teodor Tiron), construita in anii 1850- 1858, Biserica Mazarachi (1752-1757) - cea mai veche cladire din Chisinau. (In popor se zice ca biserica a fost construita de boierul Mazarachi, seful orasului, in baza fundamentului unei cetati tataresti din sec. X-XII, care a fost distrusa de insasi tatari in sec. XIV). Capitala tarii este unicala prin monumentele istorice, culturale si de arta. Printre cele mai importante este monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant (instalat in anul 1927, arh. A. Bernardazzi), simbol national plasat pe Piata Marii Adunari Nationale. Acest mare patriot a aparat tara de turci, tatari, unguri, polonezi si alti cotropitori cu ajutorul armei fara sprijinul domnitorilor din alte tari. Inteleptul domnitor, conducator iscusit de armata a inscris in letopisetul tarii una din cele mai valoroase pagini, inscriind marile victorii cu mijloace minime. Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant orneaza intrarea in Parcul Orasenesc, unde in anul 1957 a fost inaugurata Aleea Clasicilor, "panteonul duhovnicesc" care cumuleaza busturile celor mai de vaza scriitori si reprezentanti ai culturii din sec. XIV-XX: M. Eminescu, V. Alecsandri, I. Creanga, B.P. Hasdeu, A. Hasdeu, D. Cantemir, A. Mateevici, A. Donici, O. Goga, etc. Tot in acest parc se afl a bustul marelui poet rus A. Puskin, care a facut cativa ani de exil in Moldova. Chisinaul modern este un oras foarte verde, cu parcuri si strazi curate, cu diverse centre de business si agrement, restaurante ospitaliere in stil national si ambianta placuta.
Primaria Municipiului Chisinau
Chisinau, Bulevardul Stefan cel Mare, 83 
Monument de arhitectura si istorie de insemnatate nationala, introdus in Registrul monumentelor de istorie si cultura a municipiului Chisinau la initiativa Academiei de Stiinte. La sfirsitul secolului al XIX-lea primarul orasului, K. Schmidt a inaintat initiativa constructiei unui sediu nou pentru Duma oraseneasca, pe locul ocupat de depoul de pompieri. Proiectarea a fost incredintata arhitectului orasului de atunci Mitrofan Elladi. In ajutorul sau a fost invitat A. I. Bernardazzi. Arhitectura cladirii este in spirit eclectic in baza arhitecturii renasterii italiene. Constructia sediului Dumei a fost terminata in 1902. In timpul celui de al doilea razboi mondial, cladirea a fost deteriorata puternic, fiind reconstruita in anii postbelici dupa fotografiile cladirii, responsabil fiind arhitectul orasului din acest timp R. Kurtz.
Pe zidul fatadei principale a fost instalata o placa comemorativa arhitectului A.I. Bernardazzi.
Casa Guvernului din Chisinau
Chisinau, Piata Marii Adunari Nationale 1
Cladirea "Casei Guvernului", inaliata dupa proiectul arhitectului S. Fridlin in 1964, prezinta o constructie cu 6 etaje, in plan avind forma literei "P" rusesc. Expresivitatea arhitecturala a cladirii se datoreaza ritmului pilastrilor-piloni, ce incadreaza spatiile mari sticluite ale ferestrelor. La etajul superior pilastrii-piloni sunt uniti de un carniz proeminent, in centrul caruia este situata stema Republicii Moldova. Soclul cladirii este acoperit cu granit negru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele Turistice Naturale si Antropizate ale Republicii Moldova.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!