Resursele Subsolului din Carpatii Romanesti

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale
Activitatea de extragere si prelucrare a minereurilor este o constanta pe teritoriul romanesc din cele mai vechi timpuri, fiind atestata pentru timpurile preistorice de numeroasele urme de cultura materiala (unelte de silex si cremene, podoabe de arama si aur, cuptoare de topire a fierului etc.). 
In perioada geto-daca si in cea daco-romana o activitate de prima importanta este cea a exploatarii minereurilor auro-argentifere din Muntii Apuseni, continuata si ulterior (Alburnus Maior-Rosia Montana, Ampelum-Zlatna, Alburnus Minor-Abrud etc.), dar si din Muntii Rodnei, precum si a celor de arama si fier din Muntii Poiana Rusca (la Ghelari si Teliuc) cat si a sarii (Ocna Sugatag). 
Incepand cu secolele VII-VIII mineritul se extinde in Carpati, deschizandu-se noi exploatari (nordul Carpatilor Orientali - arealul Baia Mare-Baia Sprie, Muntii Banatului), iar din secolul al XIII-lea (Giurcaneanu, 1988) au fost colonizati mineri germani si slovaci (la Abrud, Zlatna, Baia de Aries, Baia Sprie, Rodna etc.). 
Exploatarea minereurilor se intensifica din secolele XVIII-XIX (imbunatatirea tehnicilor de exploatare) in vechile regiuni din nordul Carpatilor Orientali (arealul Baia Mare-Baia Sprie), din Muntii Apuseni, din Muntii Poiana Rusca (Ghelari, Teliuc) si Banat (Bocsa, Ocna de Fier) si se deschid o serie de mine de carbune (Anina, Doman, Comanesti, Codlea, Baraolt, Tebea si in bazinul carbonifer Valea Jiului). 
Cea de a doua jumatate a secolului al XX-lea reprezinta perioada de maxima dezvoltare a mineritului in Carpati, legata de largirea vechilor exploatari si darea in folosinta a altora noi (Carlibaba, Lesu Ursului, Sacaramb, Moldova Noua, Ruschita, Campu lui Neag etc.).
Activitatea de extractie a minereurilor a dus la modificari importante ale peisajului natural: defrisarea padurilor, aparitia unor mari excavatii (in arealele de exploatare a materialelor de constructie, in cadrul marilor bazine carbonifere, in regiunile de extractie a sarii - Costiui, Ocna Sugatag), aparitia haldelor de steril (frecvente in grupa nordica a Carpatilor Orientali, in Carpatii Occidentali, in Depresiunea Petrosani etc.) si a unor asezari cu oameni specializati in activitati de exploatare si prelucrare a minereurilor. Aceasta veche activitate este reflectata de numele multor localitati montane: Baia Sprie, Baita, Baiut, Baia de Aries, Baia de Fier, Ocna de Fier, Ocna Sugatag etc.
2. Localizarea resurselor miniere din Carpatii Romanesti
2.1. Carpatii Orientali
Grupa nordica (maramuresano-bucovineana) se remarca prin concentrarea resurselor de subsol in doua regiuni (Giurcaneanu, 1988), Maramures-Oas (cu depresiunile omonime, eruptivul neogen Oas-Gutai-Tibles si Muntii Maramuresului) si Dorna (Depresiunea Dornelor)-Campulung (Campulungurile)-Bargau, unde pot fi asociate Obcinele Bucovinei si masivele din zona cristalino-mezozoica (Rodna, Suhard) de la sud de Muntii Maramuresului. 
In arealul eruptivului neogen Oas-Gutai-Tibles sunt concentrate, mai ales, importante minereuri neferoase: sulfuri polimetalice cu continut de plumb, zinc, cupru etc. (Herja, Baia Sprie, Nistru, Tarna Mare, Turt, Ilba) si uneori asociate cu aur si argint (Cavnic, Bixad, Racsa Vii, Varatic, Baia Sprie); filoane de aur (Suior, Valea Rosie, Sasar); in Tara Oasului, la Camarzana si Bixad exista rezerve de cinabru (mercur). 
In Muntii Maramuresului, in zona cristalino-mezozoica mai insemnate sunt zacamintele cuprifere si complexe: Burloaia, Toroiaga (la contactul eruptiv-cristalin), Gura Baii, Poienile de sub Munte, bazinul Taslei cu Magura II si Dealul Bucatii). In Muntii Maramuresului exista de asemenea mineralizatii de fier si mangan in formatiunile cristaline si paleogene de pe Valea Rea (bazinul inferior al Vaserului), grafit si materiale radioactive.
Acestora li se adauga sare in Depresiunea Maramuresului (Ocna Sugatag), unele resurse de lignit in Depresiunea Oas (Luna-Negresti, Aliceni-Tarsolt, Trip-Bixad) si numeroase materiale de constructie: andezit (Ilba, Seini, Blidari, Baia Sprie, Tarna Mare, Valea Fatului avale de Baia Borsa, Colbu), marmura (Borsa), granit (Negresti), bentonit (Orasul Nou), argila (Baia Sprie, Orasu Nou), perlit (Orasu Nou, Calinesti Oas), calcar (Luhei, Bistra, Repedea etc.), tufuri vulcanice. 
Regiunea Vatra Dornei-Campulung-Bargau se remarca prin: bogate rezerve de mangan (Iacobeni, Vatra Dornei-Dealu Rusului, Saru Dornei, Dealul Boambei, Brosteni, Carlibaba); minereuri complexe de origine hidrotermala, cantonate in sisturi si calcare cristaline asociate uneori si cu cuiburi de aur si argint (Rodna, Sant, Valea Mare, Valea Vinului, sudul Muntilor Rodnei, pirite si pirite cuprifere pe aliniamentul Carlibaba-Fundul Moldovei-Pojorata-Valea Putnei-Mestecanis); cupru (Fundul Moldovei, Lesu Ursului); fier (in Obcina Mestecanis asociate dolomitelor triasice - la Delnita, ca hematit si sideroza si in Dealul Cailor-Pojorata), baritina (Ostra); materiale de constructie - calcare si dolomite (Lucava, Neagra, Botus, Campulung Moldovenesc, Pojorata, Valea Putnei, Iacobeni), marne si marnocalcare (in Obcina Mare la Falcau, Straja, Putna), gresii (in Obcina Mestecanis la Pojorata si Obcina Mare la Plesa - gresii cuartoase friabile, Vama si Molid - gresii de Kliwa, Paltinoasa) si microconglomerate (de Muncel la Pojorata), caolin (Parva-Cormaia) si bentonit, marmura si calcare policrome (Cormaia, Anies, Maieru, Borsa Fantana, Parva, Sangeorz Bai), andezit (Rodna, Poiana Stampei, Dornisoara, Magura Ilvei), dacit (Anies, amonte de Poiana Ilvei); sare (Cacica).


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele Subsolului din Carpatii Romanesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!