Resursele naturale ale Federației Ruse

Extras din referat Cum descarc?

RESURSELE NATURALE
Resursele naturale reprezinta totalitatea zacamintelor de minerale si de minereuri, a terenurilor cultivabile, a padurilor si apelor de care dispun o anumita tara.
Resursele naturale sunt substante care apar in mod natural dar in forma lor relativ nemodificata. O materie este considerata o resursa naturala atunci cand activitatile primare asociate cu aceasta sunt extragerea si purificarea, ele fiind opuse creatiei. Mineritul, extragerea petrolului, pescuitul si silvicultura sunt in general considerate industrii ale resurselor naturale, in timp ce agricultura nu. Acest termen a fost introdus unei audiente largi de catre E.F. Schumacher in cartea Small Is Beautiful din anul 1970.
Resursele naturale ale pamantului sunt esentiale pentru supravietuirea si dezvoltarea populatiei umane. Unele dintre aceste resurse, precum mineralele, speciile si habitatele, sunt finite - odata ce acestea au fost epuizate sau distruse, dispar pentru totdeauna. Altele, cum ar fi aerul, apa si padurile, sunt regenerabile - desi ne bazam, in general, pe sistemele naturale ale pamantului sa le creeze din nou, sa le reinnoiasca si sa le purifice pentru noi. Desi multe efecte ale exploatarii excesive sunt resimtite la nivel local, interdependenta in crestere a natiunilor si a comertului international de resurse naturale fac din gestionarea acestora o problema globala.
Clasificarea resurselor naturale:
"O astfel de clasificare impune o constientizare a faptului ca resursele nu sunt in intregime inepuizabile, chiar si unele care sunt considerate inepuizabile, cum ar fi apa, sunt afectate de activitatea umana (datorita circuitului apei in natura cantitatea de apa dulce nu se modifica, dar consumul intens din anumite zone afecteaza considerabil resursele acesteia). Datorita dezvoltarii industriale in ritmuri tot mai alerte si a cresterii consumului de resurse naturale s-a impus impetuos activitatea de cercetare si explorare a unor noi resurse si rezerve de substante minerale utile. In functie de gradul de cunoastere a resurselor, se impune definirea unor termeni. 
Astfel:
Resursele cuprind zacaminte care in prezent nu sunt importante din punct de vedere economic, dar care pot deveni rentabile in anumite conditii economice si tehnice favorabile.
Rezervele cuprind zacaminte prospectate, ele fiind evaluate in raport cu importanta, calitatea si posibilitatile de valorificare in stadiul tehnicii actuale." 
Resursele naturale sunt de obicei clasificate in:
- resurse regenerabile;
- resurse neregenerabile.
Resursele regenerabile sunt in general resursele vii (pesti, paduri, de exemplu), care pot sa se refaca daca nu sunt supravalorificate. Resursele regenerabile pot sa se refaca si pot fi folosite pe termen nelimitat daca sunt folosite rational. Odata ce resursele regenerabile sunt consumate la o rata care depaseste rata lor naturala de refacere, ele se vor diminua si in cele din urma se vor epuiza. Rata care poate fi sustinuta de o resursa regenerabila este determinata de rata de refacere si de marimea disponibilului acelei resurse. Resursele naturale neregenerabile ce nu sunt vii includ solul, apa, vantul, mareele si radiatia solara.
Resursele pot, de asemenea sa fie clasificate pe baza originii lor ca fiind:
-  resurse biotice, derivate din animale si plante;
-  resurse abiotice, derivate din pamant, aer, apa, s.a.m.d.; resursele minerale si energetice sunt de asemenea resurse abiotice, unele sunt derivate din natura.
"Repartitia geografica a resurselor naturale este explicata cu ajutorul factorilor naturali care le-au generat, dar si acelora socio-economici care le-au creat o valoare de intrebuintare. Raspandirea inegala a resurselor se datoreaza in primul rand factorilor geologici si celor climatici; aceasta neuniformitate este trasatura tuturor resurselor de materii prime minerale si de combustibili, cu profunde implicatii asupra dezvoltarii economice. Aceasta raspandire inegala a resurselor este strans legata de particularitatile evolutiei geologice a diferitelor regiuni, dar si stadiul diferit de cunoastere a potentialului acestora." In cazul unor regiuni la fel de cunoscute, conditiile geologice diferite explica diferentierile ce apar, atat in privinta volumului cat si in ceea ce priveste gama de resurse.
Extragerea resursei de baza si purificarea intr-o forma ce poate fi folosita direct sunt in general considerate activitati normale in cadrul valorificarii resurselor naturale, chiar daca ultimele pot sa nu se gaseasca in mod normal langa primele. Resursele naturale sunt considerate capital natural ce poate fi convertit in materii prime pentru procesele capitalului infrastructural. Ele includ sol, lemn, petrol, minerale si alte bunuri luate mai mult sau mai putin asa cum erau in natura. Resursele naturale ale unei tari determina deseori bogatia sa si statutul sau in sistemul economic mondial, prin determinarea influentei sale politice. Statele dezvoltate sunt acelea care sunt mai putin dependente de resursele naturale pentru bogatie, datorita bazei pe care o au in capitalul infrastructural pentru productie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele naturale ale Federatiei Ruse.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Prof.univ.dr. Turtureanu Anca -  Gabriela-Turtureanu Anca-Gabriela, Geografie economica, Editura Universitara Danubius Galati
2. https://moscova.mae.ro/node/484
3.http://www.mediafax.ro/life-inedit/17-lucruri-inedite-despre-rusia-foto-12239716
4.https://moscova.mae.ro/node/484#null
5.http://geografiamediului.blogspot.ro/2015/04/federatia-rusa-rusia.html
6.https://revista22.ro/4886/.html
7.https://www.scribd.com/document/51211565/Rusia-Si-Politica-Resurselor-Naturale
8.https://www.agerpres.ro/economic-extern/2018/01/02/productia-de-petrol-si-gaze-a-rusiei-a-atins-un-nou-record-in-2017--29989
9.AGERPRES/ (AS-editor: Constantin Balaban, editor online: Anda Badea)
10.http://www.capital.ro/rusia-a-devenit-in-decembrie-cel-mai-mare-producator-de-petrol.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!