Resursele Naturale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Resursele- reprezinta mijloace oferite de natura care sunt utile societatii omenesti. In functie de provenienta lor acestea se pot clasifica in mai multe categorii: Resursele pot fi clasificate si dupa alte criterii: Dupa durabilitate in timp sunt resurse epuizabile si inepuizabile (apa). Dupa efectele produse: - resurse nepoluante (en solara) - r poluante (carbunele, petrolul) Dezvoltarea durabila reprezinta un concept nou care presupune utilizarea materiilor prime si industriilor nepoluante si regionabile.

Resursele atmosferei Ebergia solara reprezinta o resursa deosebit de valoroasa fiind inepuizabila si nepoluanta. Ea este captata cu ajutorul panourilor solare si este transformata in energia termica. Principalul inconvenient pt utilizarea pe scara larga a acestor il reprezint alternanta in zi si noapte si inmagazinarea acestor perioade pe parcursul noptii. Este utilizata cu success in zonele intertropicale si s-a folosit chiar si pt vehicole.

Tarile care au valorificat aceasta energie sunt: Japonia, Israel, Sua, Australia.

In Romania aceasta energia poate fi valorificata in: Dobrogea si in Campia Romana.

Energia eoleana este deasemenea o energie inepuizabila si nepoluanta. Ea este valorificata mai ales in tarile dezvoltate: Olanda, Belgia, Germania, Franta, Sua, Japonia, Australia, etc.

la noi in tara energia eoleana poate fi valorificata: Zonele de Campie, de litoral si montane.

Compozitia chimica a atmosferei a permis realizarea fotosintezei dar si falorificarea unor componente chimice in diverse industrii (azotul) Resursele hidrosferei Apele curgatoare sunt valorificate prin intermediul hidrocentralelor. Cea mai mare hidrocentrala din lume este Itaipu de pe Fluviul Parana. O alta hidrocentrala cu o capacitate ridicata se afla pe Fluviul Colorado (SUA), numita Sistemul Grand Coolle. In Europa: Portile de Fier 1, 2, deasemene hidrocentrale sau construit pe (Volga, Enise, Elba). Energia mareelor poate fi utilizata in centralele mareemotrice, prima centrala mareemotrica a fost construita in franta si poarta denumirea de La Rance. Aceasta energie poate fi valorificata pe tarmuri cu mare puternice: Tarmul Frantei, Marea Britanie (Tanisa), Canada (G. Fundye), America de Sud (Amazon). Energia curentilor marini sau energia produsa de valori sau cea produsade diferente de temperature intre curentii oceanici pot fi valorificate in cazul in care exista o tehnologie adecvata.

Resurse litosferei cuprinde: resurse energetice (carbuni, petrol, gaze naturale) Carbunii reprezinta resurse energetice, dupa valoarea calorica se impart in carbuni superiori (huina, antocidul) si carbuni inferiori (lignitul, c. brun di turba). Cele mai mari reserve de carbuni se afla in Emisfera N aproximativ 70-80% din rezervele mondeale.

Cele mai mari zine de extractie: China (Benxi, Datong), F. Rusa (Pecioara, Anadar, Bazinul Moscovei), Sua (Zona M-tii Apalasi), Germania (Bazinul Ruhs si Baz. Sahr). ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele Naturale - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
877 cuvinte
Nr caractere:
5 183 caractere
Marime:
11.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
resurse, natura
Predat:
la liceu
Sus!