Resursele de apă termală din România - geografie regională a României

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
S-a ales acest referat, privit prin prisma geografiei regionale, pentru a se clarifica unele aspecte legate de resursele de apa termala din Romania. 
Pentru elaborarea acestui referat s-a consultat ca bibliografie cartea domnilor Preda I. si Tenu A., "Resurse de ape minerale si termale", cu scopul de a se identifica diferenta dintre apele minerale si cele termale, clasificarea acestora din urma si de a preciza unitatile de relief din Romania unde se gaseste apa termala.
Avand in vedere ca resursele de apa termala au o importanta deosebita pentru dezvoltarea turismului dintr-un anumit areal, mentionez ca acest referat reprezinta o documentare initiala pentru lucrarea de licenta cu tema "Posibilitati de dezvoltare a turismului pe baza resurselor naturale si antropice in Comuna Chislaz".
I. Caracteristici generale
Apa de ploaie care se scurge, fie la suprafata scoartei terestre, fie ca se infiltreaza in interiorul scoartei terestre si reapare la zi in izvoare, in urma dizolvarii unor minerale din rocile pe care aceasta le intalneste, sunt antrenate anumite substante in solutie, rezultand apa minerala. In general sunt considerate ape minerale apele care au in general peste 0,5 g/l saruri sau contin o sare oarecare peste un procent anume. ( Preda, I., Tenu, A.,1981, pag. 6).
Emergenta (izvorul), adica locul de aparitie naturala la zi a apelor subterane, se intampla atunci cand stratele acvifere sunt afectate de eroziune sau de accidente tectonice (falii), care intrerup continuitatea stratelor si faciliteaza circulatia apelor spre suprafata terenului.
Izvoarele se clasifica dupa mai multe criterii: continutul in saruri (dulci, contin sub 0,5 g/l saruri si mineralizate, contin peste 0,5 g/l saruri), temperatura (reci, cu temperatura sub 20? C si calde sau termale peste 20? C), structura geologica s.a. ( Preda, I., Tenu, A.,1981, pag. 16).
Asadar cea mai importanta clasificare ale apelor minerale pentru a se stabili care sunt ape termale sau nu, este clasificarea apelor minerale dupa temperatura, astfel ca apele minerale termale au temperatura peste 20? C, acestea impartindu-se la randul lor, tot dupa temperatura, in: ape hipotermale, cu temperatura cuprinsa intre 20? - 34? C; ape izotermale, cu temperatura cuprinsa intre 34? - 37? C si ape hipertermale, ce depasesc temperatura de 37? C ( Preda, I., Tenu, A.,1981, pag. 77).
Apa minerala cu temperatura de peste 20? C se formeaza la diferite adancimi, aceasta, initial, fiind mult mai calda in interiorul scoartei terestre decat la iesirea la suprafata. Acest lucru poate fi cauzat de caldura interna a Pamantului, vulcanismul si/sau unele procese fizico-chimice care se produc in roci. 
Temperatura naturala a Pamantului creste odata cu adancimea (gradient geotermic). Temperatura creste in medie cu 1? C la fiecare 33 de metri adancime (valoarea medie normala a treptei geotermice).
Activitatea vulcanica produce caldura prin magma, care atunci cand se consolideza degaja vapori fierbinti. Acestia in timpul migrarii se racesc si se condenseaza in apa fierbinte ce apare la zi.
Reactiile chimice cum sunt: oxidarea, reducerea, hidratarea pot degaja suficienta caldura pentru a forma izvoare fierbinti. ( Preda, I., Tenu, A.,1981, pag. 35-39).


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele de Apa Termala din Romania - Geografie Regionala a Romaniei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!