Republica Socialista Vietnam

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Republica socialista Vietnam este situata pe coasta estica a peninsulei Indochina. Se invecineaza in nord cu China, in sud si est cu Marea Chinei de Sud, iar in vest cu Laos si Cambodgia. Capitala tarii este Hanoi, iar cel mai mare oras este Ho Chi Minh (cunoscut inainte sub numele Saigon).
Vietnam este o tara intinsa si ingusta, cu un relief variat. Nordul extrem si majoritatea partii centrale sunt zone muntoase sau de deal. In nord, podisurile scad treptat spre coasta estica, formand campii strabatute de numeroase rauri. Aceste campii sunt intens cultivate si de-a lungul timpului vietnamezii au construit numeroase canale pentru a iriga recoltele si pentru a controla inundatiile. In centrul Vietnamului, cea mai ingusta parte a tarii, muntii si podisurile se intind pana mai aproape de coasta in unele locuri, scazand apoi abrupt, lasand locul campiilor. Sudul tarii reprezinta o zona joasa, in care se afla delta fertila a raului Mekong. Ca si campiile nordice, o mare parte a deltei este cultivata, si se intalnesc mari plantatii de orez.
Vietnamul s-a dezvoltat ca o societate agricola, majoritatea populatiei fiind predominant rurala. In 1970, 20% din populatie traia in zone urbane. Din ce in ce mai multi oameni pleaca spre orase, totusi, marind numarul de locuitori al acestora, cum ar fi Hanoi si Ho Chi Minh.
Vietnam are aproximativ 50 de grupuri etnice si lingvistice, dar vietnamezii constituie marea majoritate a populatiei. Tara originara a vietnamezilor era situata in valea Raului Rosu (Song Hong), un rau ce izvoraste din sudul Chinei si strabate Vietnamul, inainte de a se varsa in golful Tonkin. China a cucerit regiunea in al II-lea secol i.Hr., dar vietnamezii si-au recapatat independenta in 939 d.Hr. In urmatorii 1.000 de ani Vietnamul a devenit una din cele mai dinamice civilizatii din Asia de sud-est si s-a extins spre sud, de-a lungul coastei.
Franta a invadat Vietnamul spre sfarsitul secolului XIX. Francezii au divizat tara in trei regiuni; au unit regiunile cu Cambodgia si Laos, formand Uniunea Indochineza, cunoscuta sub numele de Indochina franceza; ei au exploatat resursele tarii in scopuri proprii. Dupa Al Doilea Razboi Mondial (1939-1945), grupari anti-coloniale conduse de partidul comunist indochinez s-au revoltat impotriva conducerii franceze. In 1954, dupa ce fortele vietnameze au invins pe francezi in batalia de la Dien Bien Phu, Vietnamul a fost temporar divizat in doua zone: Vietnamul de Nord, condus de un guvern comunist si Vietnamul de Sud, condus de anti-comunisti. In urmatorii 20 de ani, guvernul din Sud, ajutat de Statele Unite, urmareste infrangerea unei miscari insurgente condusa de Nord in scopul unificarii tarii (Razboiul din Vietnam). SUA isi retrage trupele in 1973, si Vietnamul de Sud este cucerit in urma unei ofensive comuniste, doi ani mai tarziu. In 1976 este stabilit un stat comunist unificat, cu capitala la Hanoi. Desi Vietnamul ramane sub conducere comunista, conducerea sa a inceput implementarea unor aspecte ale economiei de piata cu scopul de a incuraja dezvoltarea economica.
II. Asezare si resurse
Avand forma unui mare "S", Vietnamul se intinde pe o suprafata mai mare de 1.500 km, din sudul Chinei pana la golful Thailanda. In cea mai ingusta regiune, la nord de orasul-port Da Nang, distanta dintre mare si granita de vest este mai mica de 50 km. Aria Vietnamului este de 331.690 kmp.
A. Resurse naturale
Vietnamul are patru regiuni geografice majore. In zona nordica se extind muntii ce provin din Podisul Yunnan, din China. In Vietnam, acesti munti ating o inaltime maxima de 3.143 m la Fan Si Pan, cel mai inalt punct al tarii. La est si sud-est de aceste podisuri muntoase se afla Delta Raului Rosu, o campie aluvionara de forma triunghiulara ce se intinde de-a lungul golfului Tonkin. Truong Son (Podisurile Annam) se intinde in sudul deltei, formand "coloana vertebrala" a Vietnamului. De asemenea, in aceasta regiune se afla Podisurile Centrale, un platou vast, situat intre granita cu Cambodgia si Marea Chinei de Sud. Cea de-a patra si cea mai sudica regiune a Vietnamului este delta Mekong. Aceasta regiune este o zona neteda, mlastioasa si fertila ce se intinde de la marginea sudica a Podisurilor Centrale pana la mlastinile de mangrove ale peninsulei Ca Mau, in sud.
B. Rauri
Cele doua rauri majore ale Vietnamului sunt Raul Rosu, in nord, si Mekong, in sud, ambele fiind navigabile pe intreagile lor distante din cadrul tarii. Raul Rosu curge spre sud-est de China de sud, in podisurile vietnameze din nord. Mekong, are un curs neregulat de-a lungul Asiei de Sud-est pana la gura sa de varsare din Marea Chinei de Sud. Practicarea agriculturii in cadrul deltei Mekong era odata imposibila datorita apei sarate din mare, care acoperea periodic pamanturile mai joase. Pentru a combate aceasta problema, francezii au instalat santuri in secolul XX. Astazi, un sistem complex de santuri si canale ajuta in prevenirea inundatiilor celor doua delte. Printre rurile notabile mai mici ale Vietnamului se numara si Huong si Ka Long O. 
C. Linia de coasta
Linia de coasta Vietnamului are o lungime de 3.440 km, de la granita chineza in nord, pana la granita cu Cambodgia, in golful Thailanda. In unele zone, cum ar fi in estul Podisurilor Centrale si in nordul deltei Raului Rosu, muntii se extind pana in mare. Acest lucru creaza numeroase golfuri potrivite pentru pescuit, in unele dintre ele aflandu-se si orasele-port Da Nang, Qui Nhon si Nha Trang. Plajele de la Da Nang si Nha Trang sunt unele din cele mai populare statiuni din tara. Restul liniei de coasta este reprezentat de zone joase, create prin depozitarea aluviunilor de catre rauri. In timp, aceste procese de depozitare creaza delte triunghiulare, cum ar fi delta Mekong.


Fisiere in arhiva (1):

  • Republica Socialista Vietnam.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!